Myrskyävää vesilasissa

Sunnuntai 12.3.2023 - FotoPena

Suomen poliittisissa navoissa(presidentti, pääministeri, puolustusministeri) myrskyää kun pääministeri vastasi toimittajan kysymykseen Ukrainan vierailullaan, että, 10.3.23, Yle-uutinen ”Suomen vanhojen Hornet hävittäjien lähettämisestä Ukrainaan voisi keskustella”. Paino lauseessa voisi keskustella. Eikä hän luvannut mitään sen enempää tai nostanut sitä itse esille sanoo asiasta kysynyt toimittaja.

Lue lisää »

Avainsanat: Politiikka

Spekuloinnit?

Sunnuntai 5.3.2023 - FotoPena

Kuukausi ennen eduskuntavaaleja käy kiivaana julkisuudessa spekuloinnit (arvelut) siitä, että kuka on seuraava Suomen pääministeri ja millainen puolue ratsastaa vaaliykkösenä Eduskuntaan. Suomessa on ollut tapana, että ykköspaikalle kiilannut puolue saa hoitaakseen hallitustunnustelut sekä poliittisen hallituksen muodostamisen ja pääministerin vakanssin. Ennakkoastelemat ainakin galluppien mukaan ovat on sellaiset, että kuka tahansa mielipidemittauksen kärkikolmikosta saa hallituksen muodostamisen kontolleen.

Lue lisää »

Avainsanat: Politiikka

Segregaatio?

Sunnuntai 26.2.2023 - FotoPena

Viimeviikkoina on tullut seurattua erilaisia keskusteluohjelmia, joissa ns. asiantuntijat keskustelevat erilaisista yhteiskunnallisista aiheista. Korvaani on särähtänyt useassa ohjelmassa kuulemani sananen segregaatio. Äimistelin keskusteluja kuunnellessani mitä tämä sana tarkoittaa. Entiset äidinkielen opettajani, opiskellessani kansanopistossa, teroittivat aina sitä, että kun puhut tai kirjoitat karsi vierasperäiset tai sivistyssanat pois kun sinulla on asiaa kuulijakunnalle tai kirjoitetun tekstin lukijoille. He eivät tarkoittaneet sitä, että vastaanottajaa aliarvioidaan, vaan sitä, että saan viestini perille niin ettei vastaanottaja jää miettimään vierasperäistä sanaa vaan kuulija tai lukijaa on edelleen aktiivinen vastaanottaja viesteillesi, joita ovat sanat sekä kirjoitukset.

Lue lisää »

Avainsanat: Politiikka

Tikusta asiaa

Sunnuntai 19.2.2023 - FotoPena

Suomalainen media on eriskummallinen kuin Brittien keltainen tabloidilehdistö kun se mm. pyörittää kanavillaan ,WhatsApp-- case, ohjelmasta toiseen siitä keskustelevat Pöllöraadit (MTV) ja Ylen Jälkiviisaat. Aika flataasilla perusteilla tehdään "tikusta asiaa" niin kuin eräs Pöllöraadin keskustelija pohti jo sitä, että mitä se vaikuttaa WhatsApp-Lintilän vaalimenestykseen tulevissa eduskuntavaaleissa Pohjanmaan lakeuksilla. Aika vähissä ovat jutunjuuret jos tällaista asiaa veivataan media-alustoilla lähetystolkulla tai palstamillimetreittäin. Niin kuin tässä maailmassa ei olisi merkittävämpiä uutisia kerrottavaksi.

Lue lisää »

Avainsanat: Politiikka

Pam!

Sunnuntai 12.2.2023 - FotoPena

Työmarkkinoilla kuhisee kun Palvelualojen ammattiliitto PAM aloitti työtaistelun palkkausehtojensa parantamiseksi. Kaupassa ja logistiikkakeskuksissa ahkeroivat työntekijät ovat yhtä matalapalkkaisia kuin useat sosiaali-ja terveysalalla olevat hoitajat tai julkishallinnon suorittavassa portaassa olevat siivoojat tai ruokapalveluissa olevat työntekijät. Toisin sanoen sillä palkka ei tule toimeen varsinkaan Etelä-Suomessa eikä juurikaan muualla Suomessa. Jokaisen palkkatyöläisen pitää maksaa vuokrat tai asuntolainat, bensapumpulla käynnit ja sähkölaskut sekä lapsiperheiden kulut ovat sellaisia, että euroja on venytettävä tullakseen toimeen.

Lue lisää »

Avainsanat: Politiikka

Sopankeittäjät

Sunnuntai 5.2.2023 - FotoPena

Poliittiset sopankeittäjät hämmentävät tiedotusvälineissä nyt tulevia eduskuntavaaleja. Katselin perjantaina Yle aamun Jälkiviisaita ja tuli sellainen tunnelma, että pöydän takana olevat ovat kuutamolla yhteiskunnan tosiasioista. Nämä keskustelijat luovat sellaista mielikuvaa puolueitten tavoitteista ne ovat ”höttöä” perustelemat sen kummenin kantojaan.

Lue lisää »

Avainsanat: Politiikka

Useita kummallisuuksia

Sunnuntai 29.1.2023 - FotoPena

Kummallisuus yksi: Suomessa on ollut vuositolkulla järjestöjen tai vastaavien ruoanjakelua, joka tätä ei ole tiennyt niin elää omassa kuplassa. Nyt ruoka-apujakelun järjestäjät helisemässä he eivät saa nyt ruokalahjoituksia avuntarpeeseen nähden riittävästi. Ruoka-apujakelujonot ovat olleet katukuvassa useita vuosia muttei hyvinvointiyhteiskuntamme ole ratkaisut tätä ihmisarvoa loukkaava ja nöyryyttävää ”köyhäinapua” niin ettei sitä tarvitsevien tarvitsisi seisoskella jonoissa...

Kummallisuus kaksi: Eduskuntavaalien lähestyessä puolueet lupaavat yhdeksän hyvää kymmenen kanista kun he kosiskelevat äänestäjiä pudottamaan äänestyslipun heidän laardiinsa. Populismia kuullaan vaalipuheissa varmaan riittävästi monelta suunnalta sehän perustuu kansansuosion havitteluun mukamas ”kansan äänenä” toimimisena, joka ei perustu tosiasioihin...
Kummallisuus kolme: Suomen liittymistä Natoon vatuloidaan erilaisissa keskusteluryhmissä. Eittämättä Unkari ja Turkki pelaavat Putin pussiin keksimällä erilaisia (erikoisia) verukkeita maitten ratifiointiviivyttelyyn (tarkoittaa sopimuksen lopullista hyväksymistä, vahvistamista ja saattamista voimaan). Turkin käyttäytymiseen tässä asiassa vaikuttaa maan sisäpolitiikkaan liittyvät asiat...

Lue lisää »

Avainsanat: Politiikka

Rävähti silmille

Sunnuntai 22.1.2023 - FotoPena

Suomalainen yhteiskunta poikkeuksellisen väkivaltainen kun lukee väkivallan uutisointia viimepäivinä. Julkisuudessa ovat olleet mm. vartiointi alalla tapahtuneet räikeät väkivallanteot julkisilla paikoilla kuten kauppakeskuksissa tai junien radanvarsi pysäkeillä.

Lue lisää »

Avainsanat: Politiikka

Uhkakuvia

Sunnuntai 15.1.2023 - FotoPena

Uhkakuvien maalailijoille tuli tappio kun he ennakoivat, että hyvinvointialueitten käynnistäminen sakkaa viimeistään henkilökunnan palkanmaksupäivänä. Näin ei käynyt toki pieniä virheitä on ollut kuin yleensä niitä sattuu muillekin työnantajille. Sattumoisin olen asioinut uuden hyvinvointialueen palveluissa heti vuoden alusta ja olen kysynyt joiltakin henkilökuntaa kuuluvilta, mikä on muuttunut. Heidän mielestään ei oikeastaan mikään muuta kuin työnantaja sekä sisäiset yhteystiedot. Eikä muutos olen ainakaan minun kokemukseni mukaan tuonut muutosta asiakkaalle täällä tukikohtani alueella. Median pöyhii nyt muutenkin pääasiassa kielteisiä uutisia palstoilla...

Lue lisää »

Avainsanat: Polityiikka

Ilmatieteilijän erehdys?

Sunnuntai 8.1.2023 - FotoPena

Televisio kanavilla ilmatieteilijät ja iltapäivälehdet hehkuttivat, että loppiaisena kärvistellään astetta kovemmassa pakkasessa mutta ennuste karahti kiville lämpömittarit näyttävät täällä valtatien varrella siedettäviä lukemia toki pohjoisessa Suomea säätilanne toisenlainen. Vaikka jotkut iltapäivälehdet myös otsikoissaan erehtyivät sanomaan ”paukkupakkasiksi” näitä alle -20 lukemia.

Lue lisää »

Kotivara

Sunnuntai 1.1.2023 - FotoPena

Yle uutiset kertoi tällä viikolla, että puolet meistä suomalaisista on varautunut hyvin erilaisiin poikkeustilanteisiin. Varautuminen tällaisiin tilanteisiin on nousut pinnalle kun Venäjän hyökkäyssota jatkuu yhä Ukrainassa, sähköstä saattaa olla pulaa ajoittain talvella tai yhteiskunnan perustoimintoja ehkä joudutaan rajoittamaan mm. vedenjakelun osalta mikäli nämä oletetut häiriöt toteutuvat.

Lue lisää »

Avainsanat: Politiikka

Juhlayö?

Sunnuntai 25.12.2022 - FotoPena

Olemme viettäneet tai viettämässä kristillistä (Jouluyö -Juhalayö laulu) tai markkinajoulua monen monituista kertaa hyvissä ja huonoissa tunnelmissa. Tunnelmat ovat olleet jo usean vuoden ajan ristiriitaiset ensi meitä kuritti pandemia, sitten tuli Venäjän hyökkäysota Ukrainaan, joka jatkuu, sekä meillä on käsillä monenlaiset elämäämme sekoittavat haasteet. Myönteisesti ilahduttavia uutisia on sangen vähän.

Lue lisää »

Avainsanat: Politiikka

Poliittista nokittelua?

Sunnuntai 18.12.2022 - FotoPena

Onko suomalaisessa politiikassa eli eduskuntapuolueiden kesken poliittista nokittelua? Median varassa olevana sellainen vaikutelma tulee kun tiedotusvälineet myllyttävät näyttäviä otsikoita ja ns. keskusteluja kanavillaan poliittisesta päätöksen teosta. Valtatie 19:n varrella asuvana tästä myllytyksestä tulee mielleyhtymiä, että nyt ollaan vähintään valmistautumassa toiseen talvisotaan kun kaikki yhteiskunnan osa-alueet sakkaavat sellainen tilannekuva annettaan julkisuudessa.

Lue lisää »

Avainsanat: Politiikka

Toiveikkuus kadoksissa

Maanantai 12.12.2022 - FotoPena

Suomalainen julkisuus ja poliitikot sekä erilaiset asiantuntijat jakavat kansalaisten keskuuteen pelokkuutta heidän mielestään kaikki on kaatumassa hornankattilaan. Kaikilla elämän alueilla kansalaiset saavat nekkuun iskuja, kuulemma. Sähköverkoissa jakelusakkaa, valtionvelkojat ovat matkalla (heidän mielestään) koputtelemaan valtion rahakirstua, Suomen maatalous on syöksykierteessä ellei valtio laita euroja liikkeelle heidän pelastamisekseen.

Lue lisää »

Avainsanat: Politiikka

Kostopolitiikka

Sunnuntai 4.12.2022 - FotoPena

Eduskuntapuolue Keskustan kostopolitiikka on tullut konkreettisesti jälleen pinnalle kun keskusta suhmuroi opposition kanssa, ympäristövaliokunnan päätöksen tekovaiheessa luonnonsuojelulain, vesittämisen. Se kosti suhmuroinnilla Saamelaiskäräjälain viennin eduskuntaan sen vastuksesta huolimatta. Mikäli maailman tilanne olisi normaali niin hallitus olisi todennäköisesti kaatunut eduskuntavaalien kynnykselle kuten vuonna 2019 Sipilän hallitus.

Lue lisää »

Avainsanat: Politiikka

Poliittista varjonyrkkeilyä

Sunnuntai 27.11.2022 - FotoPena

Poliittinen kiihko on lisääntymään päin ja mistä syystä? Eduskuntavaalit ovat lähellä. Oikeistopuolueet haluavat käydä poliittista hippaa hallituksen kanssa viimemetreille saakka sekä sitä esiintyy myös hallituspuolueissa etenkin Keskustassa. Hallitus joutuu jälleen kampitusyrityksen kohteeksi kun Perussuomalaiset tekevät välikysymyksen katurikollisuudesta Suomessa sinänsä tärkeä aihe, joka on pääosin ehkä pääkaupunki seudun vitsaus.

Lue lisää »

Avainsanat: Politiikka

Vauhkoontunut politiikka

Sunnuntai 20.11.2022 - FotoPena

Suomalaisessa edustuksellisessa demokratiassa poliittinen vauhkoontuminen yltyy kun olemme eduskuntavaalien kynnyksellä. Keskustan hallitus rimpuilu päättyi noloon mahalaskuun kun puoluekannatus  gallupit edelleen matavat. Vaikka puolue omasta mielestään ”viisaasti” poliittisella tempoilullaan sähläsi erilaisten hallituksen asioilla. Keskustan hallitusryhmän poliittiset kuiskaajat tekivät virhearvion puolueen julkisuuskuvan osalta. Tosin sanoen he ampuivat ns. poliittiseen jalkaansa venkoilullaan ja ”pää jäi vetävän käteen”. Hallituksen kymmenen lakiesitystä Eduskunnalla kuopattiin sillä siunaamalla eivätkä ne todennäköisesti ole seuraavan hallituksen asialistalla.

Lue lisää »

Avainsanat: Politiikka

Poliittiset kämmit

Sunnuntai 13.11.2022 - FotoPena

Suomalaisessa politiikassa vaalikuume yltyy jo erikoisten kämmien (Lähde: Kielitoimistonsanakirja. epäonnistuminen, virhe, moka.) asteelle. Kepun poliittinen kuumeilu saamelaiskäräjälain uudistuksesta ja EU:n luonnon ennallistamisasetus on heidän poliittisessa myllyssään. Erikoisseksi saamelaiskäräjien lakiesityksen vatuloinnin tekee se, että käräjien puheenjohtaja kannattaa lakiesityksen viemistä eduskunnan päätettäväksi.

Hiljattain ulkoministerimme kävi selittelemässä YK:n ihmisoikeuskomitealle Suomen ihmisoikeustilannetta saamelaisten osalta koska komitea on patistellut Suomea laittamaan asian kuntoon. Kepulla on vaalikannatusta paljon Pohjois-Suomessa selittääkö tämä puolueen käyttäytymisen tässä asiassa kun valtakunnallisesti puolueen kannatus mataa, jolloin sen hallitus- ja eduskuntaryhmästä pirskahtelee poliittisia irtiottoja.

Lue lisää »

Avainsanat: Politiikka

Olettamuksia

Sunnuntai 6.11.2022 - FotoPena

Eduskuntavaalien lähestyessä arvailut vaalituloksesta kiertää jo median areenoilla sekä puolueiden että politikkojen keskuudessa. Oikeistopuolueet ovat laukalla galluppien perusteella, mutta vaalitulosta ei ole vielä kirkossa kuulutettu. Olettajat tietysti ilmineeraavat oikeisto-opposition saavan valtuutuksen ryhtyä pyörittämään Suomen hallintohimmeliä.

Lue lisää »

Avainsanat: Politiikka

Nälvijät

Sunnuntai 30.10.2022 - FotoPena

Suomalaiseen politiikkaa värittävät nyt nälviminen ja ns. irtiotot. Irtiotot näkyvät ulospäin hallituspolitiikassa. Hallitus osapuolet ”potkivat aisan yli” kuin keväiset varsat, joita totutetaan valjaisiin. Taustalla ovat tulevat eduskuntavaalit keväällä-23 ja irtiotot sävähdyttävät mediaa ja ne saavat palstatilaa viestimissä.

Nyt hallituksen piirissä on ”kissanhännän vetoa” Euroopan Unionin EU:n valmistelussa olevasta luonnon ennallistamisesta eli tarkkaan ottaen siitä, että mitä tämä ennallistaminen merkitsee Suomen metsille. Todettakoon tässä välissä, että Suomen hallitus on ilmoittanut, ettei EU:n luonnonennallistamisasetus tällaisenaan mene Suomessa lävitse.

Lue lisää »

Avainsanat: Politiikka

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »