Sopankeittäjät

Sunnuntai 5.2.2023 - FotoPena


blogikuva_26.10.2014.jpgPoliittiset sopankeittäjät hämmentävät tiedotusvälineissä nyt tulevia eduskuntavaaleja. Katselin perjantaina Yle aamun Jälkiviisaita ja tuli sellainen tunnelma, että pöydän takana olevat ovat kuutamolla yhteiskunnan tosiasioista. Nämä keskustelijat luovat sellaista mielikuvaa puolueitten tavoitteista ne ovat ”höttöä” perustelemat sen kummenin kantojaan.

Toimittajat tenttaavat haasteltavilta leikkauslistoja tulevalle vaalikaudelle mutta heidän pitäisi kysyä ”miten lähivuosina valtionvelkaa hoidetaan niin, ettei säästötoimenpiteet” kohdistu jälleen yhteiskunnan vähävaraisiin. Poliittisilta päättäjiltä pitäisi kaivaa esille tulevaisuusvisioita; millainen on heidän näkemyksensä tulevalle vaalikaudelle niistä linjoista, joihin ”matoa koukkuun” laittamalla Suomi selviää seuraavalle eduskunnan nelivuotiskaudelle. Valittavilla kansanedustajilla tulee olla kokonaisnäkemys mihin suuntaan olemme menossa yhteiskuntana ja siihen ei riitä ”siltarumpu” politikointi.

”Maailma on vaarojen karikko” (lainaus Maija Vilkkumaa laulusta EI) sen osoittanut mennyt kaksivuotta kuka olisi uskonut joitakin vuosia sitten, että sukellamme pandemian lävitse ja naapurimaan diktaattori Putin aloittaa sodan Euroopassa tai niljainen epävarmuuden maailma työntää maapallon asukkaita kuilun partaalle kun pitäisi vetää yhtä köyttä, että selviäisimme mm. ilmastokysymyksistä. Sellainen maailma, jollainen oli Suomessa noin parikymmentä vuotta, on ollutta ja mennyttä.

Politiikassa lyödään nyt hakkua sellaisiin poliittisiin kohteisiin, jotka eivät palvele kansakunnan kokonaisetua. Oikeisto lupaa Orvon johdolla vaaliohjelmissaan sellaista näkymää kansalaisille, jossa inhimillisyyden rakennuspalikka puuttuu ja se on jo nähty heidän edellisillä hallituskausillaan kun he ovat jakaneet lähinnä keppiä kansalaisille. Se on selvää, että velkaantumista tulee padota mutta patoaminen pitää tapahtua kaikkia kansalaisia reilulla tavalla kohtelevilla päätöksillä. Toinen oikeistopuolue yrittää ottaa poliittista keskusteluilmatilaa haltuunsa väitteillä, joka on tuttua poliittista jargonia ja propagandaa saa nähdä uppoaako äänestäjien. Faktantarkistajilla tulee olemaan antoisat työviikot kuta lähempänä ollaan äänestyspäivää.

Kirjoituksen tekniset tiedot

Kirjoitus on oikoluettu Microsoftin Word - ohjelmalla sekä manuaalisesti kirjoittajan toimesta. Olen yrittänyt rutistaa sanottavani n. 200–395 sanaan niin, että Internet lukemisen lainalaisuudet täyttyvät. Kirjoituksessa on sanoja 243 otsikko mukaan luettuna.

Avainsanat: Politiikka