Orpo-pojan poliittinen valssi

Sunnuntai 17.11.2019 - FotoPena

Katselin viime torstaina (14.11.) eduskunnan kyselytuntia Ylen kanavalta. Erityishuomioni kiinnittyi siihen, että ex-valtionministeri Orpo pesee käsiään ahkerasti yhdessä kokoomuksen Timo Heinosen kanssa. Orpo-pojan poliittinen valssi kohdistaa nyt kritiikkiä nykyisen hallituksen toimintaan, joka on ollut vallassa viitisen kuukautta.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

"Kyllä minä niin mieleni pahoitin"

Lauantai 9.11.2019 - FotoPena

Kirjailija Tuomas Kyrön kirjan nimi sopii moniin yhteyksiin myös ”someraivoon” nämä mielensä pahoittajat pökkäävät heti sosiaaliseen mediaan mielensä pahoituksen ja maalittajat jakavat sitä innokkaasti aina he eivät ehkä edes ymmärrä mitä ovat tekemässä tai ymmärtävät propagandan merkityksen (Lähde: Kielitoimisto; mielipiteenmuokkaukseen tähtäävä oppien, asenteiden t. ajatusten levittäminen).

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

"Eespäin tiellä taistojen" - käyvät postilaiset

Sunnuntai 3.11.2019 - FotoPena

Vanhaa työväenlaulua mukaillen postilaiset käyvät ”eespäin tiellä taistojen” kun heidän työehtosopimuksiaan moukaroidaan kiihtyvään tahtiin jokaiselta suunnalta, jotka ovat postiliikenteen kanssa tekemisissä. Markkinataloudessa se pelaa, joka ei pelkää myös työntekijöiden työehtosopimuksilla kun postin pakettilajittelijoita (n. 700 työntekijää) yritetään siirtää halvemman työehtosopimuksen piiriin, joka löytyy Teollisuusliitosta tai Medialiitosta.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Brexit-show

Sunnuntai 27.10.2019 - Pentti O. Pohjola

Ulkopuolisena olen huvittuneena seurannut brittien Brexit-show’ta, jota on käyty mm. julkisuudessa sekä maan hallintoelimissä. Brittien parlamentissa on käyty tuntitolkulla keskustelija kuinka Brexitin kanssa edetään. Heidän alahuoneessaan käydään hirvittävää älämölöä asiasta, jota Pohjoismaiden eduskunnista ei ole tottunut kuulemaan. Ylemme, jopa äityi näyttämään keskustelun Yle Areenassa suorana lähetyksenä.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Eipäs - juupas!

Sunnuntai 20.10.2019 - Pentti O. Pohjola

Suomalaisille  ateriat ja ruoka on tunnepitoinen asia, siitä puhutaan kiihdyksissä, maltillisesti ja tieteeseen pohjautuen. Sanomatta on selvää, että sillä on suuri merkitystä kansanterveyteen. Täysipainoinen ja ruokasuosituksiin perustuva ateriointi säästää myös terveysmenoja yhteiskunnalta. Omalla koulutaipaleellani ateriat olivat keittoja mutta siitä huolimatta hyvältä ne maistuivat. Lapsuuteni aikaiset ruoat eivät täyttäneet ravintosuosituksia kuten nykypäivänä mutta kouluruokailu oli merkityksellinen aikakautemme lapsille. Vuodesta-48 suomalaiset lapset ovat voineet näistä maksuttomista aterioista nauttia myöhemmin peruskoulu uudistuksen (v.72-77) myötä se laajennettiin lukioihin ja ammattikouluihin

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Ottaa pataan!

Sunnuntai 13.10.2019 - Pentti O. Pohjola

Nykyinen teknologia (kehittynyt tiedon siirto/sovellukset) kehittyminen on avannut nopean tiedonsiirron maailmanlaajuisesti mutta sillä on myös varjopuolensa. Teknologian harmaalla alueella toimivat rikolliset, jotka yrittävät saada sinut, minut ja yhteiskunnan satimeen sekä usein onnistuvatkin höynäyttämään varomattomia että varautuneita teknologian käyttäjiä. Oma lukunsa ovat Facebook-alustalla toimivat poliittiset ääriliikkeet valeuutisineen ja mielipiteen muokkaajineen.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Totuus?

Sunnuntai 6.10.2019 - Pentti O. Pohjola

Totuus on ollut kauppatavaraa kautta maailmansivun Suomessa ja maailmalla sekä sitä väritetään omien pyrkimyksiensä vuoksi politiikassa että muissa yhteyksissä. Aiemmin välitettyyn sanaan on voinut luottaa ehdoitta mutta nyt jokaisesta välitetystä uutisesta pitää olla epäileväinen. Epäilyksen kuplaa ovat lisänneet ns. sosiaalinen media ja suoranaiseen valehteluun pyrkivä uutisointi mm. itänaapurissa eivätkä suomalaisetkaan ole siitä puhtoisia. Nykyinen ”lööppitodellisuus” on viritetty siten, että kiinnostus saadaan ihmisten mielissä

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Ahkeruus

Sunnuntai 29.9.2019 - Pentti O. Pohjola

Ahkeruus on ollut poliittisena katalysaattorina kokoomusmilitanttien puheissa kun he ovat rusikoineet hallitusta ja sen tavoitteita politiikan areenoilla. He ovat käyttäneet sanalipastostaan tuota sanaa sekä sen sisältöä useasti viimeksi eduskunnan kyselytunnilla (torstaina 26.9.). Ahkeruus, on suomalaisille perusolemukseemme juurtunut asioitten tai työn mittari. Vanha sanonta ”ei Jumala laiskoja elätä” määrittää ihmisarvoamme yhä edelleen ihmisten mielissä.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Epäilevä

Sunnuntai 22.9.2019 - Pentti O. Pohjola

Nuoret ilmastoaktivistit ja vähän vanhemmat ovat marssineet ilmastomuutosta vastaan tällä viikolla eripuolilla maapalloa. Nuorten ilmastoaktivismin käynnisti Greta Thunberg, ruotsalainen koululainen, hän on koululaisten maailman laajuisen ilmastoliikkeen perustaja. Alkusysäys tälle tuli kun Thunberg, joka perjantaina esitti vastalauseensa sekä vaatimuksensa ilmastomuutoksen pysäyttämiseksi. Hän oli koululakossa ja protestoi Ruotsin parlamenttitalon edustalla.

Setämiehet ovat epäilleet Thunbergin motiiveja ja nähneet salaliittoteorioita asian ympärillä mm. että Gretaa käytetään hyväksi jonkun muun asian poliittisille tavoitteille. Setämiehet ovat epäileväisiä Gretan motiiveista ehkä sen takia, että ilmastokampanjointi ei ole tullut organisaatioilta tai valtiotasolta vaan tavallisen kansalaisen huolesta mitä nuorille jää käteen tämän hillittömän luonnontuhoamisen keskellä.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Kaksinaamainen Orpo

Sunnuntai 15.9.2019 - Pentti O. Pohjola

Suomen 75. hallitus on istunut n. 100 päivää ja opposition mukaan sen olisi jo pitänyt viedä suomalaiset ruusutarhoihin tai vähintään niitten esikartanoihin. Katselin viime torstaina (12.9) eduskunnan kyselytuntia televisiosta. Petteri Orpo kyselytunnilla ääniväristen syytti hallitusta vaalitaistelulupausten pettämisestä mutta ilmeisesti tarkoituksellisesti hän unohti omat vaalilupaukset edelliseltä kaudelta mm. sen ettei Kokoomus sekä Orpo eivät ole koulutuksesta leikkaamassa. Toisin kävi, Orpo oli leikkaamassa hallituskaudellaan koulutuksesta yli 690 miljoonaa euroa.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Yksityisyys netissä

Sunnuntai 8.9.2019 - Pentti O. Pohjola

Varallisuuden ja tietotekniikan yleistyttyä lähes jokaisessa kodissa hyrisee tietokone tai kaksi, pöydillä. Netin käyttö on räjähtänyt käsiimme tilaamatta tai pyytämättämme. Meidät on laitettu tietolähteiden ja nettipalvelujen liekaan niin, että hoidamme henkilökohtaisia asioittamme kodeistamme kaikilta elämän aloilta koska ne eivät muuten hoidu nyky-yhteiskunnassa. Me juttelemme nykyään myös kaikenlaisten välineitten kautta tuttavien ja perheiden jäsenten kesken ilman fyysistä läsnäoloa.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Lähtökuopissa

Sunnuntai 1.9.2019 - Pentti O. Pohjola

Lähtökuoppaa kaivaa olan takaa, Britannian pääministeri Johnson, Brexitillään Euroopan Unioni EU:sta. Johnson meni niin pitkälle, että laittoi maan muodollisen päämiehen puun ja kuorenväliin kun hän yksipuolisesti siirrätti parlamentin lisätauolle. Kuningattarella ei ollut muuta mahdollisuutta kuin hyväksyä Johnsonin esitys. Trumpin englantilainen kopio, Johnson, pelaa kovaa peliä häpäisemällä maansa demokratian estämällä parlamentin toiminnan ja junttaamalla sopimuksettoman eron EU:sta.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

"Voi tätä käsienpesua..."

Sunnuntai 25.8.2019 - Pentti O. Pohjola

En aikonut tässä kirjoituksessa hangata poliittisia näppyjäni mutta eduskunnan opposition möläytykset pakottivat siihen, joten koettakaa kestää. Poliittiset piirit ovat ryömineet syksyn tullen ulos koloistaan kun hallituksen valtioministeri julkisti budjettiehdotuksen tulevalle vuodelle.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Koominen presidentti

Sunnuntai 18.8.2019 - Pentti O. Pohjola

Mahtimaan presidentti on jälleen lausahdellut kummallisia kommentteja, nyt hän haluaa ostaa Grönlannin Tanskalta. Ensimmäinen ostotarjouksen 100 miljoonalla dollarilla, toisen maailmansodan jälkeen, teki USA:n presidentti Harry S. Truman mutta kauppoja ei syntynyt. Ei varmastikaan kauppoja synny nytkään vaikka maailman suurin saari on strategisesti merkittävä nykyisessä maailman poliittisessa tilanteessa.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

"7 800 rekka-autoa"

Sunnuntai 11.8.2019 - Pentti O. Pohjola

Kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n julkaisema raportti maankäytöstä ja ruosta on hätkähdyttävää luettavaa em. asioilla on siis merkittävä vaikutus ilmastonmuutokseen IPCC:n mukaan. Ilmastonmuutosta ei pysäytetä vain liikkumisen tai teollisuuspäästöjä minimoimalla. Raportilla on shokkivaikutuksia yhdessä aiemmin julkaistujen ilmastoraporttien kanssa. Suomen kotitalouksista syntyy 120–160 miljoonaa kiloa hävikkiruokaa.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Moninaisia valintoja

Sunnuntai 4.8.2019 - Pentti O. Pohjola

Elävässä elämässä niin politiikassa kuin yksityisasioissa ihmiset joutuvat tekemää valintoja, joilla on pitkälle meneviä vaikutuksia perhepiirissä tai instituutioissa. Uutiset kertovat kotimaan ja ulkomaitten ihmisten elämästä surullisia asioita kuin sen vastakohtia, iloisia uutisia. Eräät puoluejohtajat ovat vielä valintojen edessä loppusuvena; pyrkivätkö he edelleen vallanytimeen valtakunnan politiikassa.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Tulokkaat

Maanantai 29.7.2019 - Pentti O. Pohjola

Ilmastonmuutoksen myötä Suomeemme saapuvat tulokkaat myös eläinmaailmasta nyt Rautavaaralla on nähty sakaali, se on luontaisesti ollut tuhansia vuosia eurooppalaisessa eläinlajistossa. Euroopan sakaali lähtenyt katselemaan ”onko ruoho vihreämpää aidan toisella puolella?”.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Taistelu vedestä?

Tiistai 23.7.2019 - Pentti O. Pohjola

Lueskelen Ylen netin uutissivustoa lähes päivittäin koska pidän sitä luotettavana uutislähteenä, jotkut ovat toista mieltä etenkin politiikan oikealla laidalla olevat. Ylen uutinen 21.7.”Intialainen miljoonakaupunki on kärvistellyt ilman vettä koko kesän…” intialainen yhdeksän miljoonan kaupunki Chennain on ollut ilman kraanasta tai kaivossa olevaa vettä koko kesän.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

"Kansanradio"

Maanantai 15.7.2019 - Pentti O. Pohjola

Ylellä on kansaradio niminen ohjelma, johon kansalaiset voivat soittaa mieltä painavista asioista. Ohjelmaa on lähetetyt jo 40-vuoden ajan, ensimmäiset lähetykset lähetettiin vuonna 1979. Ihmiset ovat saaneet esittää mielipiteitään ohjelmassa elämän koko kirjolla ja se ollut aikansa somekanava ennen internetaikaa. Toisinaan olen tuntenut myötähäpeää kansanradioon soittelijoiden suhteen kun soittaja narisee minun mielestäni mitättömistä asioista.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Twitch?

Maanantai 8.7.2019 - Pentti O. Pohjola

Voi pyhät pieksut olen pudonnut kuin enoveneestä tietomaailmasta. Mikä on Twitch? Törmäsin tällaiseen sanaan kun veivasi tietokoneeni nettisivuja. Päätin ottaa tarkemmin selvää asiasta ja paljastui että se on amerikkalainen suoratoistopalvelu hienosti sanottuna striimaamiseen tarkoitettu ”tosi-tv-kanava”.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Vanhemmat kirjoitukset »