Poliittinen sappi ja korona

Sunnuntai 11.4.2021 - FotoPena

Jokunen aika sitten ajattelin, etten kirjoita enää riviäkään korona-aiheesta, olen kyllästynyt koko aiheeseen, kun päivästä toiseen jankataan korona-asiaa, milloin missäkin tiedotusvälineessä. Minkä teet, kun poliittinen sappi kupruilee asian ympärillä tihenevään tahtiin niin silloin on otettava kantaa. Kotimaakunnassa ilmestyvä ns. sitoutumaton maakuntalehti Ilkka-Pohjalainen pääkirjoituksessa perjantaina (9.4.2021), lateli sellaista potaskaa, että pakko siitä on jotain mainita.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

"Pukit kaalimaan vartijoina"

Sunnuntai 4.4.2021 - FotoPena

Perustuslakivaliokunta torppasi hallituksen esityksen koronaepidemian liikkumisrajoituksista mutta kommentoi maskipakkoa ja esitti täsmätyimpiä esityksiä epidemian suitsemiseksi. Miten kotibileitä tai muita kodin tapahtumia voidaan rajoittaa perustuslain näkökulmasta katsottuna eikä se ole kotirauhaan, yksityisyydensuojaan puuttumista ja näin ollen perustuslain vastaista, jos mikä sekä miten tällaista valvottaisiin? Perustuslakivaliokunta on kuin ”pukit kaalimaan vartijoina” osalla heillä on juristikoulutus mutta muuten he ovat maallikkotuomarin asemassa valiokunnassa.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Koronalla politikoidaan

Sunnuntai 28.3.2021 - FotoPena

Puoluepoliitikot ovat ryhtyneet politikoimaan koronaepidemialla. Olen seurannut etenkin opposition ulostuloja asiassa. Viime keskiviikkona (24.3.) Ylen A-talkissa oli haastattelussa pääministeri Marin ja kokoomuspoliitikko Orpo, joka jankkasi lähetyksessä rajatarkastuksista sekä maksien käytössä. Seurasin Orpon kehonkieltä ja hänellä oli ivallinen hymy suupielissä, kun Marin vastasi haastattelijan kysymyksiin. Orpo otti niin lapsellisen esimerkin, että jos hän menee farkuissa tepastelemaan ulos, niin tuleeko poliisi silloin kyselemään häneltä, minne herra on matkalla. Tämä on flataasin (lapsellinen) kommentti, jonka ole kuullut tällä koronamarssilla poliitikon suusta.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Flippaus

Sunnuntai 21.3.2021 - FotoPena

Suomen kieleen pesiytyy monenlaisia eriskummallisia sanoja kuten tuo flippaus, jolla tarkoitetaan monenlaisia asioita, on asuntoflippausta mm. kunnianarvoisa Osuuspankki-media käyttää tällaista nimikettä. Nimike tarkoittaa asuntojen kohdalla; ”osta, remppaa ja myy”. Itä-Suomen yliopisto tekee tätä menestyksekkäästi Flipped Classroomissaan se on käänteisopetusta, siinä oppija tutustuu ennakolta opetettavaan aiheeseen. Kirjoituksen kuivahkon alun jälkeen vuodossa on ihmetystä monenlaisista asioista.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Vaikea rasti

Sunnuntai 14.3.2021 - FotoPena

Keskuudessamme oleva koronapandemia on sanoitettu tekstinä, ja puheena kaikilla mahdollisilla tiedonvälityksen kanavilla. Kaikilla tuntuu olevan asiaan mielipiteitä toimenpiteistä, joilla epidemia nujerretaan. Niin ehkä tulee ollakin demokratiassamme. Ei ole viranomaisilla eikä valtioneuvostolla (hallitus) helpot ajat jos koskaan ollut mutta nyt entistä enemmän selvitettävää, kun kaikkia tehtyjä toimenpiteitä lyödään kuin ”vierasta sikaa”.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Petkuttajat

Sunnuntai 7.3.2021 - FotoPena

Suomalaiset saavat enentyvissä määrin huijaussoittoja, valesähköpostiviestejä, valeuutisia ja useilla tilannekuva maailmasta muodostuu uutiskuplassa sosiaalisen median kautta. Itse ole saanut Briteiltä huomion osoituksia puhelimella vuonna 2019-20 n. neljäkymmenen puhelun verran ei auttanut että laitoin numeron estoon kun seuraava tuli toisesta numerosta. Kyllästyminen näihin yhteydenottoihin johti siihen, että vaihdoin puhelinnumeron ja se salattiin. Nykyään erilaisiin yhteyksiin pyydetään sekä ”pakotetaan” antamaan puhelinnumero, johon annan prepaidnumeron.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Termistöt

Sunnuntai 28.2.2021 - FotoPena

Julkisuudessa on sakeanaan erilaisia termistöjä (erikoisalan käsitteen vakiintunut nimitys Lähde Kielitoimiston sanakirja), joilla ilmaistaan jonkin asian sisältö lyhykäisesti. Viime aikoina vallitsevan epidemian vuoksi olemme olleet termistösateessa, joita median edustajat sitten yrittävät vääntää meille kansalaisille ikään kuin rautalangasta (tark. mm. yksityiskohtaisesti, perusteellisesti). Toinen asia on se miten he siinä rautalangan väännössä onnistuvat. Oikeastaan kaikilla elämän aloilla törmää tällaiseen termistöön, jota pitää makustella, että mitäs tämä asia oikein tarkoittaa tai mihin se liittyy.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Poliittinen porina

Sunnuntai 21.2.2021 - FotoPena

Nurmolainen lapsi  vuosia sitten kapusi kotinsa parvekkeelle ja huusi ”valtakunnassa kaikki hyvin” hän oli kuullut sen, jostain tv-ohjelmasta. Poliittisesta porinasta päätellen
valtakunnassamme nyt ei ole kaikki hyvin. Eduskunnan käytävällä peruskansanedustaja pui nyrkkiä puoluetoverille, ministerit ja virkamiehet nuhtelevat Terveyden ja hyvinvointi laitoksen THL:n viranhaltijoita, kulttuurialan edustaja heiluttaisi kirvestä ministereille, Politiikan toimittajat tulkitsevat ministerien tai THL:n lausuntoja rinta rottingilla ikään kuin he olisivat ”asiantuntijoita” asiassa kuin asiassa. K

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Kuplassa

Sunnuntai 14.2.2021 - FotoPena

Prologi (mm. erillinen alkuosa)

Googlen, Facebookin, Instagramin, WhatsAppin jne. algoritmit ovat sangen teknisesti tietoisia siitä mitä me puuhailemme heidän alustoillaan. Juuri ilmestynyt toimittajien Raeste ja Sokkalan kirja ”50 maailman vaarallisinta yhtiötä”. He kirjoittavat, että Google ja Facebook ovat demokratian uhkatekijöitä, jotka itseasiassa käyttävät surutta valtaansa miljardeihin ihmisiin kun käyttäjät ohjailevat kävijöitä myös poliittisesti. Näitten alustoilla toimivat myös erilaiset ääriliikkeet, hakkerit ja vieraanvaltion vaalivaikuttajat.

Kenenkään ei pidä luulla, että nämä jättiyhtiöt hyvää hyvyyttään tarjoaa meille näitä netin alustoja käyttöömme. Kyseessä on laaja-alainen ihmisten, nettikäyttäytymisen, tietojen keräily ja he haluavat niiden avulla tienata rahaa ja nämä yritykset tienasivat niin, että mm. Googlen emoyhtiö Alphabet on arvoltaan biljoonakerhossa.

Minä kuplassa

Facebook-kuplan ulkopuolella on hauska olla. En käy Facebookissa kuin satunnaisesti päivittämässä parin yhdistyksen sivuja. Kieltämättä sieltä joskus saa hyviä lukuvinkkejä tai linkkejä kuten Suomen Kuvalehdessä ollut Anu Koivusen kolumni ” Vaalit huutavat journalismia” ehdolla olevien ja nykyisten kuntapäättäjien olisi hyvä lukea tämä Koivusen juttu. Toinen mielenkiintoinen...

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Kuntavaalien poliittisiin asemiin ajo on alkanut

Sunnuntai 7.2.2021 - FotoPena

Puolueet ovat ajaneet asemiin kunnallisvaalitaistoa varten osa on pukannut kuntavaaliohjelmansa eetteriin ja osa julkaisee sen ennen kuin varsinainen lähtölaukaus on annettu. Kädenvääntöä on käyty siitä, että järjestetäänkö vaalit huhtikuussa 2021 vai siirretäänkö ne syksyyn koronaepidemian vuoksi. Poliittinen johto maassamme on sillä kannalla, että ne käydään huhtikuussa. Puolueitten jotkut järjestöt ovat jo makkaragrilleineen olleet kauppakeskusten ovien lähituntumassa tavoittelemassa äänestäjiä. Yle oli nostanut otsikoihin asian kun Pirkanmaalla on kokoontumiset rajoitettu kymmeneen henkilöön.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Tulilla

Sunnuntai 31.1.2021 - FotoPena

Politiikassa ollaan nyt ns. tulilla kun puolueet ryhmittyvät kevään-21 kuntavaalitaistoon ja pormestariehdokkaita valitaan sellaisissa kaupungeissa, jossa sellainen malli on kuntapolitiikalle. Kuntavaalitaisto ei vielä roihua valtoimenaan mutta pikkuhiljaa puolueet julkistavat kuntavaaliohjelmiaan, joiden teemoista kuntalaiset voivat valita puolensa tai siten kuten usein on äänestysvalinnat henkilöityvät. Kuntalaiset valitsevat useinkin äänestyksen kohteeksi hyvän tyypin, joka ajaa meidän kulmakuntamme asioita. Vaalimökit tai grillimakkarat tai ilmaiset muovisangot eivät ehkä houkuttele tällä kertaa ihmisiä toreille kun meillä on koronaepidemia niskassamme.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politikka

Serveri

Sunnuntai 24.1.2021 - FotoPena

Yhdysvalloissa valta vaihtui kun maan 46. presidentti Joe Biren vannoi virkavalansa keskiviikkona 20.1. Millaiseksi 46. presidentin virkakausi muodostuu jää nähtäväksi. Salaliittoteoreetikot‎, vääräntiedon levittäjät tai muut mystiikan kannattajat levittävät asiaansa internetin välityksellä edelleen samanmielisille vaikka Yhdysvaltoihin 46. presidentti astui virkaan, joka tuo mahdollisesti vakautta USA:n ja maailmaan.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Politikointi uusiin sfääreihin

Lauantai 16.1.2021 - FotoPena

Politikointi Suomessa ja maailmalla näyttää menevää uusiin sfääreihin kun mm. Facebook potkaisi Trumpin pois sivusto tileiltään, joka oli joittenkin mielestä Facebookin Mark Zuckerbergin julkisuustemppu niin kuin he olisivat demokratian puolustajia. Miljardööri Zuckerberg ei ole sulkenut silloin Facebookin tilejä sellaisilta, jotka eristävät terrorismia tai ihmisoikeuksien loukkauksia kuten esim. Myanmarin hallituksen tekemä rohingojen vaino ja joukkotuhonta 2016–, jossa käytettiin mm. sosiaalisenmedian alustoja hyödyksi kansanmurhaan ja vainoon.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Sumua politiikassa

Sunnuntai 10.1.2021 - FotoPena

Demokratiaan ja politiikkaan on tullut uusia yllättävyyksiä kuten yhdysvaltalaisten presidentinvaali ei mennyt ns. putkeen USA:n republikaani puolueen osalta sekä istuvalta presidentiltä. Istuva presidentti kiistää yhä vaalituloksen ja yllyttää kannattajiaan protestoimaan niin, että he tunkeutuvat paikalliseen parlamenttirakennukseen, samaan aikaan kun vaalitulosta vahvistetaan. Sillä seurauksella, että ihmisiä kuolee sekä parlamenttitalon ja valtion omaisuutta tuhotaan. Sitten kyseinen bensaa liekkeihin heittävä ”presidentti” kääntää takkinsa sekä kehtaa väittää kannattajistaan aivan muuta se ei ole toki yllätyksellistä hänen politikoinnissaan.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Odotellaan

Sunnuntai 3.1.2021 - FotoPena

Olemme politiikan ja tapahtumien näkökulmasta katsottuna odottavassa tilassa. Poliitikot kuovittavat poliittisia rattaitaan lähtökuopissaan kun uusi vuosi lähtee vyörymään eteenpäin. Edessä ovat kuntavaalit keväällä, joihin puolueet etsivät kiivaasti ehdokkaita, jopa julkisilla ilmoituksilla. Oikeistopuolueet ja Keskusta hakevat revanssia eduskuntavaalien tappioiden kirvellykseen kuntavaaleista. Vallankahva kunnissa on nyt vedenjakajalla kun sosiaali- ja terveysuudistus SOTEA polkaistaan maakunnissa käyntiin, jonka seurauksena maakuntiin tulee maakuntavaltuustot.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Poliittinen sprintti

Sunnuntai 27.12.2020 - FotoPena

Politiikka on nykyään kuin lyhyen matkan kilpailu sen saavutuksia tai muita toimintoja mitataan; kuntavaaleissa, Helsingin pormestari kisassa, koronaepidemian nitistämisessä ja Suomen tulevan presidenttikisan löylyjä heitetään jo median toimesta vaikka kisaan osallistujista ei ole kenellekään täyttä varmuutta. Mutta onhan se mukavaa kun saa heittää arvausnoppaa. Tämän sijaan Britit ovat pääministeri Boris Johnsonin johdolla venkoilleet neuvottelumaratonillaan Euroopan Unionin kanssa erosopimuksesta kalkkiviivoille asti.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Oikeisto-oppositio sättii mennen tullen

Sunnuntai 20.12.2020 - FotoPena

Suomen kieli on rikasta ilmausutavaltaan ellei sana, ”sätti”, ole tuttu niin se tarkoittaa mm. ”moittia kiivaasti, soimata, haukkua” (lähde; Kielitoimiston sanakirja). En takerru nyt kielemme syövereihin vaan seuraamaani Suomen politiikkaan ja politikointiin. Suomalaiset oikeistopoliitikot etenkin laita oikealla sättivät kaikkia demokratiassa tapahtuvia ilmiöitä mennen tullen, joskus julkisuuteen murjaistuissa lausunnoissa on hivenen totuuden siementä, toisinaan ne ovat totuuden vääristelyä. Närpiöläiset ovat viime aikoina saaneet kohtuutonta nälvimistä työperäisestä maahanmuutosta kun heidän vihannesviljelyssään työskentelee ulkomaalaisia.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Odotus

Sunnuntai 13.12.2020 - FotoPena

Suomalaiset mielialat ovat odottavalla kannalla siitä, että koska ja milloin COVID-19 rokotteet saapuvat Suomeen sekä koska rokotteet ovat kansalaisten saavuttavissa. Ensimmäiset kehitetyt rokotteet Englannissa ovat laitetut engelsmannien nahkaan. Tulevat viikot näyttävät millaisia sivuoireita rokotteesta tulee jos tulee. Asiantuntijat sanovat, että kaikista lääkkeistä tai rokotteista tulee joillekin ihmisille sivuoireita.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Kärvistellään

Sunnuntai 6.12.2020 - FotoPena

Me suomalaiset ja miksei myös muun maan kansalaiset kärvistelemme pandemian kourissa siltä tiedolta kukaan ei ole välttynyt. Suhtautumisemme siihen on jokaisella erilainen jotkut noudattavat terveysviranomaisten suosituksia tiukasti toiset taasen kun se nyt ei ole aivan kintuilla niin ohjeistuksia voi luovasti soveltaa. Katselin perjantaina (4.12.) Ylen perjantaiohjelmaa ja haastatelluilla henkilöillä oli selvä viesti; asian kanssa ei kannattaisi jekkuilla niin vakavasta taudista on siis kysymys jos henkikulta on tärkeä. Tautia ei nitistetä lopullisesti ennen kuin rokote on kehossamme.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Etänä

Sunnuntai 29.11.2020 - FotoPena

Suomalainen media jauhaa päivästä toiseen yritysten etätyöhön siirtyneiden henkilöiden työstä ja työyhteisön tuen puuttumisesta työtehtävissä. Sinänsä tärkeä aihe mutta raportoinneista saa sellaisen mielikuvan niin kuin kaikki työtätekevät maassamme naputtaisivat älylaitteitaan kotisohvilta koronaepidemian jyrätessä Helsingistä Utsjoelle. Suomessa on merkittävä määrä sellaisia työtehtäviä, joita ei voi suorittaa kotoa käsin.Tuskin limppuja kauppoihin leivotaan kotikeittiöissä tai muita elintarviketuotteita, joita on ollut saatavilla koko epidemian ajan riittävästi.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Vanhemmat kirjoitukset »