Terminen sää

Sunnuntai 19.1.2020 - FotoPena

Säätieteilijöiden käyttämä termi tarkoittaa neljän vuoden aikamme alkamisesta nyt talvinen terminen säämme ei ole alkanut kun yölämpötilojen pitäisi olla yhtämittaisesti pakkasella. Tammikuu on kahden viikon päästä ollutta ja mennyttä. Nurmikot vihertävät sekä luonnossa olevat pajut pukkaavat jo pajunkissaa kulkureitilläni. Tällaisia lumettomia talvia on ollut aiemminkin mutta talven tulo on tukikohtani alueella myöhentynyt vaihtelevasti.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Murheelliset viestit

Sunnuntai 12.1.2020 - FotoPena

Murheelliset viestit jatkuvat maailmalta mutta onko suomalaisilla lievää toivoa alkaneena vuonna. Me olemme etuoikeutettuja meillä ei vielä ole ollut elämämme perusteita järkyttäviä tapahtumia sattunut kuten Lähi-Idässä tai Australiassa.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Käytöstavat politiikassa

Sunnuntai 5.1.2020 - FotoPena

Politiikka on ollut taistelutannerta jo iät ajat, joissa periaatteet ottavat mittaa toisistaan mutta lähihistoriassa erimieltä olevat ovat sivistyneesti kunnioittaneet toistensa periaatteita, ja yhteisymmärrys on löytynyt keskustelujen kautta. Eduskunnan kyselytunteja televisiosta seuratessa usein tulee mieleen se, että kyselytunnit ovat kuin murrosikäisten nuorten rajojen hakua sopivuuden rajoista.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Värikäs vuosi politiikassa

Sunnuntai 29.12.2019 - FotoPena

Poliittiset ns. mannerlaatat ovat jälleen olleet liikkeessä koko vuoden Suomessa. Vuoden aikana kisattiin eduskuntavaaleissa ja EU-vaaleissa niitten tulokset tunnemme samoin kahden hallituksen kaatumisen. Poliittinen kielenkäyttö oli kovasanaista niin oppositiosta sekä hallituksesta kuultuna. Hallitukset kompastelivat monissa asioissa, niistä suurimmat olivat ehkä sosiaali- ja terveysuudistus SOTEN kaatuminen alkuvuodesta, postiliikenne ja Syyrian al-Hol-leirin suomalaiset, heitä kutsutaan poliittisessa kielenkäytössä jihadisteiksi.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Poliittista liehakointia

Sunnuntai 22.12.2019 - FotoPena

Joulun alusviikot ovat olleet sakeanaan poliittista liehakointia (Lähde: Kielitoimiston sanakirja mm. mielistelijä, hännystelijä, nuoleskelija) poliittisella näyttämöllä. Sitä ovat harjoittaneet poliittiseen oppositioon kuuluvat kansanedustajat ja jopa hallituspuolue Keskustan puheenjohtaja. Kepu tietää, että sillä on ruuvipihdit käytössään hallitusyhteistyössä. Tosiasia on se, että maan hallitukset kaatuvat, ellei Kepu saa näkemyksiään lävitse. Se on kaatanut jo kaksi hallitusta (Sipilän ja Rinteen hallitukset) lyhyen ajan sisällä.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Haavisto ja Al-Hol

Sunnuntai 15.12.2019 - FotoPena

Suomalaisten politikkojen kompastelu jatkuu julkisuudessa. Tällä hetkellä poliittinen keskustelu kiteytyy Al-Holin leiriin Syyriassa, jossa on tiettävästi 30 suomalaista lasta ja 10 naista. Suomen 76. hallitus joutui heti myrskyn silmään asiasta, joka on Sipilän hallituksen perintö Marinin hallitukselle. Myrskyä nostatti julkisuudessa media kaikilla tasoilla julkaisemalla mm. vuodettuja asiakirjoja jne., joka on kummallinen episodi suomalaisessa politiikassa koska se ei ole yleistä ole ollut viimevuosina.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Dramaattinen politiikan viikko

Sunnuntai 8.12.2019 - FotoPena

Suomalaisen politiikan dramaattinen viikko osui itsenäisyyspäivän viikolle, jolloin postikiistelystä lähtenyt poliittinen kierre päättyi dramaattisesti tasavallan 75:n pääministerin johtaman hallituksen eroon sen taivallus kesti 182 päivää. Julkisuudesta on saanut erittäin sekavan kuvan siitä, että mitkä olivat ne todelliset syyt Keskustan epäluottamukseen pääministeri Rinnettä kohtaan.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Dramaattista ja hämmentävää

Sunnuntai 1.12.2019 - FotoPena

Politiikan viikko Suomessa oli dramaattinen ja hämmentävä kun Postin selkkaus päättyi niin uusi draamankaari tuli Postia koskevana esiin julkisuudessa. Postin jälkiselkkauksessa Rinteen hallituksen omistajaohjausministeri lähti tai sai lähteä hallituksesta.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Mulkero

Sunnuntai 24.11.2019 - FotoPena

Suomen kieli on ilmaisultaan rikasta, uussanoja putkahtelee julkisuuteen median välityksellä taajaan. Törmäsin mulkero-sanaan Yle uutisessa kun Lappeenrannan–Lahden teknillisen yliopiston rehtori ei halua edustamaansa yliopistoon mulkeroita opiskelemaan.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Orpo-pojan poliittinen valssi

Sunnuntai 17.11.2019 - FotoPena

Katselin viime torstaina (14.11.) eduskunnan kyselytuntia Ylen kanavalta. Erityishuomioni kiinnittyi siihen, että ex-valtionministeri Orpo pesee käsiään ahkerasti yhdessä kokoomuksen Timo Heinosen kanssa. Orpo-pojan poliittinen valssi kohdistaa nyt kritiikkiä nykyisen hallituksen toimintaan, joka on ollut vallassa viitisen kuukautta.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

"Kyllä minä niin mieleni pahoitin"

Lauantai 9.11.2019 - FotoPena

Kirjailija Tuomas Kyrön kirjan nimi sopii moniin yhteyksiin myös ”someraivoon” nämä mielensä pahoittajat pökkäävät heti sosiaaliseen mediaan mielensä pahoituksen ja maalittajat jakavat sitä innokkaasti aina he eivät ehkä edes ymmärrä mitä ovat tekemässä tai ymmärtävät propagandan merkityksen (Lähde: Kielitoimisto; mielipiteenmuokkaukseen tähtäävä oppien, asenteiden t. ajatusten levittäminen).

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

"Eespäin tiellä taistojen" - käyvät postilaiset

Sunnuntai 3.11.2019 - FotoPena

Vanhaa työväenlaulua mukaillen postilaiset käyvät ”eespäin tiellä taistojen” kun heidän työehtosopimuksiaan moukaroidaan kiihtyvään tahtiin jokaiselta suunnalta, jotka ovat postiliikenteen kanssa tekemisissä. Markkinataloudessa se pelaa, joka ei pelkää myös työntekijöiden työehtosopimuksilla kun postin pakettilajittelijoita (n. 700 työntekijää) yritetään siirtää halvemman työehtosopimuksen piiriin, joka löytyy Teollisuusliitosta tai Medialiitosta.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Brexit-show

Sunnuntai 27.10.2019 - Pentti O. Pohjola

Ulkopuolisena olen huvittuneena seurannut brittien Brexit-show’ta, jota on käyty mm. julkisuudessa sekä maan hallintoelimissä. Brittien parlamentissa on käyty tuntitolkulla keskustelija kuinka Brexitin kanssa edetään. Heidän alahuoneessaan käydään hirvittävää älämölöä asiasta, jota Pohjoismaiden eduskunnista ei ole tottunut kuulemaan. Ylemme, jopa äityi näyttämään keskustelun Yle Areenassa suorana lähetyksenä.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Eipäs - juupas!

Sunnuntai 20.10.2019 - Pentti O. Pohjola

Suomalaisille  ateriat ja ruoka on tunnepitoinen asia, siitä puhutaan kiihdyksissä, maltillisesti ja tieteeseen pohjautuen. Sanomatta on selvää, että sillä on suuri merkitystä kansanterveyteen. Täysipainoinen ja ruokasuosituksiin perustuva ateriointi säästää myös terveysmenoja yhteiskunnalta. Omalla koulutaipaleellani ateriat olivat keittoja mutta siitä huolimatta hyvältä ne maistuivat. Lapsuuteni aikaiset ruoat eivät täyttäneet ravintosuosituksia kuten nykypäivänä mutta kouluruokailu oli merkityksellinen aikakautemme lapsille. Vuodesta-48 suomalaiset lapset ovat voineet näistä maksuttomista aterioista nauttia myöhemmin peruskoulu uudistuksen (v.72-77) myötä se laajennettiin lukioihin ja ammattikouluihin

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Ottaa pataan!

Sunnuntai 13.10.2019 - Pentti O. Pohjola

Nykyinen teknologia (kehittynyt tiedon siirto/sovellukset) kehittyminen on avannut nopean tiedonsiirron maailmanlaajuisesti mutta sillä on myös varjopuolensa. Teknologian harmaalla alueella toimivat rikolliset, jotka yrittävät saada sinut, minut ja yhteiskunnan satimeen sekä usein onnistuvatkin höynäyttämään varomattomia että varautuneita teknologian käyttäjiä. Oma lukunsa ovat Facebook-alustalla toimivat poliittiset ääriliikkeet valeuutisineen ja mielipiteen muokkaajineen.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Totuus?

Sunnuntai 6.10.2019 - Pentti O. Pohjola

Totuus on ollut kauppatavaraa kautta maailmansivun Suomessa ja maailmalla sekä sitä väritetään omien pyrkimyksiensä vuoksi politiikassa että muissa yhteyksissä. Aiemmin välitettyyn sanaan on voinut luottaa ehdoitta mutta nyt jokaisesta välitetystä uutisesta pitää olla epäileväinen. Epäilyksen kuplaa ovat lisänneet ns. sosiaalinen media ja suoranaiseen valehteluun pyrkivä uutisointi mm. itänaapurissa eivätkä suomalaisetkaan ole siitä puhtoisia. Nykyinen ”lööppitodellisuus” on viritetty siten, että kiinnostus saadaan ihmisten mielissä

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Ahkeruus

Sunnuntai 29.9.2019 - Pentti O. Pohjola

Ahkeruus on ollut poliittisena katalysaattorina kokoomusmilitanttien puheissa kun he ovat rusikoineet hallitusta ja sen tavoitteita politiikan areenoilla. He ovat käyttäneet sanalipastostaan tuota sanaa sekä sen sisältöä useasti viimeksi eduskunnan kyselytunnilla (torstaina 26.9.). Ahkeruus, on suomalaisille perusolemukseemme juurtunut asioitten tai työn mittari. Vanha sanonta ”ei Jumala laiskoja elätä” määrittää ihmisarvoamme yhä edelleen ihmisten mielissä.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Epäilevä

Sunnuntai 22.9.2019 - Pentti O. Pohjola

Nuoret ilmastoaktivistit ja vähän vanhemmat ovat marssineet ilmastomuutosta vastaan tällä viikolla eripuolilla maapalloa. Nuorten ilmastoaktivismin käynnisti Greta Thunberg, ruotsalainen koululainen, hän on koululaisten maailman laajuisen ilmastoliikkeen perustaja. Alkusysäys tälle tuli kun Thunberg, joka perjantaina esitti vastalauseensa sekä vaatimuksensa ilmastomuutoksen pysäyttämiseksi. Hän oli koululakossa ja protestoi Ruotsin parlamenttitalon edustalla.

Setämiehet ovat epäilleet Thunbergin motiiveja ja nähneet salaliittoteorioita asian ympärillä mm. että Gretaa käytetään hyväksi jonkun muun asian poliittisille tavoitteille. Setämiehet ovat epäileväisiä Gretan motiiveista ehkä sen takia, että ilmastokampanjointi ei ole tullut organisaatioilta tai valtiotasolta vaan tavallisen kansalaisen huolesta mitä nuorille jää käteen tämän hillittömän luonnontuhoamisen keskellä.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Kaksinaamainen Orpo

Sunnuntai 15.9.2019 - Pentti O. Pohjola

Suomen 75. hallitus on istunut n. 100 päivää ja opposition mukaan sen olisi jo pitänyt viedä suomalaiset ruusutarhoihin tai vähintään niitten esikartanoihin. Katselin viime torstaina (12.9) eduskunnan kyselytuntia televisiosta. Petteri Orpo kyselytunnilla ääniväristen syytti hallitusta vaalitaistelulupausten pettämisestä mutta ilmeisesti tarkoituksellisesti hän unohti omat vaalilupaukset edelliseltä kaudelta mm. sen ettei Kokoomus sekä Orpo eivät ole koulutuksesta leikkaamassa. Toisin kävi, Orpo oli leikkaamassa hallituskaudellaan koulutuksesta yli 690 miljoonaa euroa.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Yksityisyys netissä

Sunnuntai 8.9.2019 - Pentti O. Pohjola

Varallisuuden ja tietotekniikan yleistyttyä lähes jokaisessa kodissa hyrisee tietokone tai kaksi, pöydillä. Netin käyttö on räjähtänyt käsiimme tilaamatta tai pyytämättämme. Meidät on laitettu tietolähteiden ja nettipalvelujen liekaan niin, että hoidamme henkilökohtaisia asioittamme kodeistamme kaikilta elämän aloilta koska ne eivät muuten hoidu nyky-yhteiskunnassa. Me juttelemme nykyään myös kaikenlaisten välineitten kautta tuttavien ja perheiden jäsenten kesken ilman fyysistä läsnäoloa.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Vanhemmat kirjoitukset »