Orwellilainen

Sunnuntai 28.6.2020 - FotoPena

Maailma ja Suomi on jonkinlaisessa sekavuudentilassa ikää kuin orwellilainen aika olisi pulpahtanut koko maailmassa pintaan siitä ei ole Suomikaan sivussa. Valtionjohtajat ja kansanedustuslaitoksen päättäjät (oppositio) näyttelevät tai tekevät brutaalia saagaa (Kilitoimiston sanakirja; raaka, karkea, julma, häikäilemätön) poliittisilla linjauksilla, joissa yritetään normalisoida solvaukset, halventava ja epäkunnioittava käytös toisia ihmisiä kohtaan, jotka ovat erilaisia kuin mm. kantaväestömme.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

O tempora, o mores

Sunnuntai 21.6.2020 - FotoPena

” Oi aikoja oi tapoja” sanontaa käytetään nykyään ilmaisemaan jonkun tapahtuman tai asian eriskummallisuutta. Mahtimaan ”presidentti” Trumpista on ilmestymässä paljastuskirja, jollei USA:n oikeusministeriö onnistu estämään John Boltonin (Trumpin ex-turvallisuus neuvonantaja) opuksen julkaisua vetoamalla kansalliseen turvallisuuteen. Uutisraporttien mukaan se ei mairittele tätä narsistista mahtimaan johtajaa. Boltonin mukaan Trump on mm. kuvitellut, että Suomi on edelleen Venäjän ikeessä.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Rivouksia ja muita huomioita

Sunnuntai 14.6.2020 - FotoPena

Koronaepidemia pukkasi minut uudestaan kaunokirjallisuuden pariin. Olen ollut erään kirjakerhon jäsen toistakymmentä vuotta mutta olen peruuttanut kuukaudenkirjan jo vuosia kun kirjat eivät mahdu minnekään asunnossani. Koronan aikana olen suorastaan ahminut kirjallisuutta sähköisessä muodossa. En röyhistele kirjojen lukumäärällä, jotka olen lukenut tai kuunnellut (26 kirjaa helmi-kesäkuun alku 5 n. kirjaa/per. kuukausi) huomioni kiinnittyy toiseen seikkaan.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Politiikka ei uinu kesälläkään

Sunnuntai 7.6.2020 - FotoPena

Koronaviruksen varjossa politiikka ei ole uinuvana vaikka sellaiselta näyttäisi. Yleensä kesäisin poliittisella rintamalla on ollut uneliasta aikaa muttei enää korona-aikana eikä silloin kuin Trumpin valtakunnasta kuuluu kummia. Eduskunnan kyselytunnilla oppositio on hippasillaan hallituksen kanssa. Nyt he kauhistelevat rintarottingilla haukkoen henkeään kun valtio ottaa lisäävelkaa rahoittaakseen neljännellä lisäbudjetilla koronanviruksen aiheuttamia iskuja yhteiskunnalle.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Myötämielisyys

Sunnuntai 31.5.2020 - FotoPena

Kaikenlaisten kielteisten uutisten peitotessa tai ottaessa niskalenkkiä meistä; voi kysyä, että onko meillä mitään myötämielistä luvassa, joka säästäisi meitä niin fyysisesti kuin henkisesti, tapahtumien rullatessa eteemme armottomasti. Itse olen ottanut käyttöön osittaisen uutisvirran valikoimisen. Kuuntelen tai katsellen maailman kuohuntaa ns. puolella korvalla tai silmällä. En tiedä onko se tietoista todellisuuden pakoa omaan kuplaan vai ei mutta olen päätellyt, että tarvitseeko minun tietää kaikki maailman kauheudet jokaiselta maailmamme mantereelta.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Koronakinkerit

Sunnuntai 24.5.2020 - FotoPena

Suomen poliittinen keskustelua vaivaa opposition irtopisteiden keräilykausi. Vanhasanonta kuvaa sitä tähän tapaan, että ”lakri viisauksiaan jakelee”. Kotimaisemissa tällä tarkoitettiin sellaista henkilöä, joka suurenteli asioita (puolivillaisia asioita) vastoin omaa tietämystään. Edelleen Suomessa poliittinen keskustelu politikkojen toimesta pyörii maskien ympärillä. Suosituksia maskien käytölle tulee kuulemma antaa niin, että viruksen etenemistä rajoitettaisiin kansalaisten keskuudessa. Oppositiojohtajien pitäisi näyttää itse esimerkkiä kansalaisille ja vetäistä suojamaksit nokalle sekä kertoa kansalaisille, että tehkää niin kuin me maskien kanssa ei siinä presidentin ja hallituksen ohjeistusta tarvita.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

"Säkenöivä voima"

Sunnuntai 17.5.2020 - FotoPena

Koronaviruksen hiippaillessa maailmaan ja Suomeen olemme olleet ja olemme uuden tuntemattoman edessä. Monen mielessä käy miten tästä selvitään henkilökohtaisesti, miten läheisemme, miten kotimaamme selviää ja muu maailma. Viruksen ”säkenöivä voima” (Sielu veljet-bändin lyriikkaa) on saanut meidät otteensa kuten kaikki tietävät: vältellemme lähikontakteja, desinfioimme ja pesemme käsiämme kiivaasti tässä vain pieniosa siitä miten tämä näkymätön virus on vaikuttanut toimiimme.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Rautalangasta vääntäen

Sunnuntai 10.5.2020 - FotoPena

Virusepidemian edetessä suomalaisten keskuudessa on ilmaantunut valtaisajoukko asiantuntijoita aiheen ympärille tuntuu kun kaikki olisi lääketieteellisiä asiantuntijoita tai vähintään talouspolitiikan guruja. Kaikilla on mielipide ovat he sitten asiasta perillä tai ei. Media laajasti myllää onko ne suojamaskit tarpeellisia tai riittääkö niitä, asiaa väännetään rautalangasta Ylen lähetyksissä ja mikä nyt olisi täydellinen torjuntakeino tälle virukselle. Kukaan näistä kristallipallon pyörittäjistä ei tiedä mitkä ovat oikeita vaihtoehtoja viruksen torjunnassa.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Synkkyyden keskellä

Sunnuntai 3.5.2020 - FotoPena

Pandemian keskellä on vain synkkämielisiä uutisia. Toki on hienoa, että suomalaiset ovat noudattaneet hyvin poikkeustilan rajoituksia sekä epidemia on hidastunut Suomessa. Virus on edelleen keskuudessamme, joka ei vähään aikaan ehkä poistu maastamme jos milloinkaan. Elämämme ei ole entisillään tämän jälkeenkään mutta millaiseksi muodostuu niin sitä ei tiedä kukaan ei edes ennustajaeukot.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

"Maailman onnellisin kansa"

Sunnuntai 26.4.2020 - FotoPena

Koronaepidemian keskellä suomalainen poliittinen keskustelu ja lehdistöshow käy ylikierroksilla jokainen hallituksen ministeri on vuorollaan tikunnokassa. Oppositio väittää, että kaikki menee penkinalle kun hallitus yrittää jarruttaa taloudellista ja terveydellistä kriisiä. Eduskunnan kyselytunnilla (to. 23.4.) kokoomuslaiset edustajat olivat ivallinen hymyvire kasvoillaan kun he kysymyksillään suorittivat poliittista grillausta, Business Finland yritystukipäätöksistä, elinkeinoministeriä kohtaan.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

"Pirulaisen" nujertaminen

Sunnuntai 19.4.2020 - FotoPena

Presidenttimme käytti sanaa pirulainen koronaviruksesta kun hän oli avaamassa (videoyhteyden avulla): Suomi toimii -kampanjaa yhdessä pääministerin kanssa perjantaisessa (17.4.) tiedotustilaisuudessa. Kampanjalla avulla valetaan uskoa siihen, että me saamme aisoihin epidemian Suomessa. Kuten presidentti ja valtioneuvosto useaan kertaan on painokkaasti sanonut. Se taltutetaan meidän kansalaisten avulla jos me noudatamme epidemiasta annettuja suosituksia sekä ohjeita.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Vaikeat päätökset ja koronavirus

Sunnuntai 12.4.2020 - FotoPena

Koronamyllyssä pyöriessämme saamme kaikenlaista tietoa korviimme viruksesta sekä siihen liittyvistä toimista tähän myllyyn media lisää päivittäisen annoksemme. Keskiössä on ollut nyt hengityssuojaimet ja muut epidemiavälineet sekä niistä on kohkattu riittävästi ainakin parin Ylen ajankohtaisohjelman verran se varmaan ehkä jatkuu vielä joitakin viikkoja. Kiistämättä nämä välineet ovat tarpeellisia viruspotilaita hoidettaessa ja eikä suojavälinehankinta mennyt putkeen Suomen Huoltovarmuuskeskukselta kiinalaisilta hankittujen (välikäsien kautta) suojavälineiden osalta.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Korona ja politiikan pyörteet

Sunnuntai 5.4.2020 - FotoPena

Alma media julkisti alkuviikosta puoluekannatuskyselyn, jossa kärkipaikan oli vallannut perussuomalaisilta sosialidemokraatit. Erilaisten viestimien analyysitädit ja sedät ovat pyrkineet selittämään erilaisilla hahmotelmilla, jotka selittäisivät sosialidemokraattien n. neljän prosentin kannatusloikan kannatusmittauksessa. Hahmotelmat ovat olleet erittäin hepoiset eivätkä perustu tutkittuun tietoon. Ne ovat vain heidän mielipiteitänsä; miksi tämä kannatusloikka SDP:n osalta on tapahtunut.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Saivartelua koronasta

Sunnuntai 29.3.2020 - FotoPena

Viranomaisten ja hallituksen koronapäätöksistä saivarellaan kynäsetien-ja tätien toimesta runsaasti tiedotusvälineissä ja somen kanavilla. Kynäilyyn käytetään voimavaroja, jotka tulisi käyttää tosiasioitten kertomiseen kansalaisille eikä pohdiskella sitä, että ovatko toimenpiteet tai rajoitukset oikeita suhteessa epidemiaan. Välillä tuntuu, että media (lukuun otettuna myös some) lietsoo paniikkia tämän asian ympärillä.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Rikolliset ja valeuutiset hyödyntävät koronavirusta

Sunnuntai 22.3.2020 - FotoPena

Olemme Suomessa ja maailmalla koronavirusepidemian kourissa viranomaiset ovat tehneet merkittäviä päätöksiä, joilla pyritään torjumaan viruksen tuhoisia seurauksia kansalaisille ja talouselämälle. Suomessa ehkä joudutaan rajoittamaan maakuntien välistä henkilöliikennettä ellei ihmiset ota vakavasti viranomaisten sekä poliittisien päättäjien päätöksiä ja kehotuksia noudattaa koronaviruksen vuoksi tehtyjä toimenpiteitä. Nyt viimeistään pitäisi ottaa ”lusikka kauniiseen käteen” ja noudattaa annettuja ohjeita, joita kansalaisten suojaamiseksi on tehty...En mene syvällisesti tämän enempää näihin toimiin vaan viruksen aiheuttamiin lieveilmiöihin ja jopa rikolliseen toimintaan aiheen ympärillä...

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Poliittisia sivalluksia koronalla

Sunnuntai 15.3.2020 - FotoPena

Suomalaiset ja maailma ovat poikkeuksellisessa tilanteessa kun koronavirus etenee kaikkialla ja eri maat ovat tekemässä toimia viruksen pysäyttämiseksi. Toinen asia ovatko nämä viranomaisten sekä poliittiset toimet oikeanaikaisia. Sen arvioimisen aika on silloin kuin korona on nujerrettu tai sen eteneminen on merkittävästi hidastunut. Virusinfektiolla on taloudellisia vaikutuksia Suomessa sekä maailmalla mutta niitten laajuutta emme vielä tiedä. Se tullaan näkemään silloin kuin virus on jollain tavoin selätetty.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

"Mikään ei ole niin kuin ennen"

Sunnuntai 8.3.2020 - FotoPena

Suomen poliittinen ilmapiiri ei ole enää niin kuin ennen sitä sekoittavat kansainväliset tapahtumat (talous, sodat, pakolaiskysymykset, ilmastokysymykset jne.) Syyrian ja Turkin rajoilla, kotikutoiset sopankeittäjät sekä opposition yritys tehdä politiikkaa kaikella mitä poliittisessa ilmastossa liikkuu. Kysyn vaan mitä kokoomus teki hallitustuoleilla istuessaan vuonna 2015 kun Suomeen vyöryi Ruotsin ja pohjoisen Suomen kautta kansainvaellus? Ei mitään nyt he pesevät käsiään julkisuudessa kuin Pontius Pilatukset ja kääntävät poliittista takkiaan tiuhaan.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Koronavirus

Sunnuntai 1.3.2020 - Pentti O. Pohjola

Suomen eduskunta keskusteli pääministerin tiedonannon pohjalta torstaina (27.2.) koronavirus ”epidemiasta” ja mitä Suomen kohdalta merkitsee. Eduskunnan kansanedustajat hyrisivät yksimielisyyttä yli puoluerajojen, viruksen torjumisen tilanteesta kotimaassamme sekä Terveyden ja-hyvinvointilaitos THL:n ja muitten viranomaisten varautumissuunnitelmista.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Mielenkiintoiset kirjeet

Sunnuntai 23.2.2020 - FotoPena

Saan viikoittain tai kuukausittain mielenkiitoisia kirjeitä sähköpostiini tietenkin politiikkaan liittyen kun olen yhteiskunnallista asioista kiinnostunut. Ehkä siihen liittyy lievä uteliaisuus kuten toiseen harrastukseeni luontovalokuvaukseen. Minulle rapsahtaa tietokoneen postiin Ylen uutiskirjeet, Ylen kirjeenvaihtajien kirjeitä, EU:n suomalaismeppien kirjeitä jne. Seuraan mm. vaalipiirini kansanedustajien edesottamuksia näitten avulla.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Toriparlamentti

Sunnuntai 16.2.2020 - Pentti O. Pohjola

Katselin torstaina (13.2.) eduskunnan kyselytuntia pääosin keskustelu käytiin hallituksen valtionsihteerien määrästä Perussuomalaisten ja Kokoomuksen voimin. En ota kantaa siihen mikä on oikea määrä näitä ministereitä avustavia valtiosihteereitä tai muita avustajia. Hämmästelin vain sitä, että keskustelua käytiin kuin toriparlamenteissa kaupunkien toreilla eikö oikeistolla (Ps.) ole muita huolenaiheita kuin em. mainittu kysymys. Tällainen politikointi tietysti uppoaa kansaan kuin veitsi voihin.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Vanhemmat kirjoitukset »