Serveri

Sunnuntai 24.1.2021 - FotoPena

Yhdysvalloissa valta vaihtui kun maan 46. presidentti Joe Biren vannoi virkavalansa keskiviikkona 20.1. Millaiseksi 46. presidentin virkakausi muodostuu jää nähtäväksi. Salaliittoteoreetikot‎, vääräntiedon levittäjät tai muut mystiikan kannattajat levittävät asiaansa internetin välityksellä edelleen samanmielisille vaikka Yhdysvaltoihin 46. presidentti astui virkaan, joka tuo mahdollisesti vakautta USA:n ja maailmaan.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Politikointi uusiin sfääreihin

Lauantai 16.1.2021 - FotoPena

Politikointi Suomessa ja maailmalla näyttää menevää uusiin sfääreihin kun mm. Facebook potkaisi Trumpin pois sivusto tileiltään, joka oli joittenkin mielestä Facebookin Mark Zuckerbergin julkisuustemppu niin kuin he olisivat demokratian puolustajia. Miljardööri Zuckerberg ei ole sulkenut silloin Facebookin tilejä sellaisilta, jotka eristävät terrorismia tai ihmisoikeuksien loukkauksia kuten esim. Myanmarin hallituksen tekemä rohingojen vaino ja joukkotuhonta 2016–, jossa käytettiin mm. sosiaalisenmedian alustoja hyödyksi kansanmurhaan ja vainoon.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Sumua politiikassa

Sunnuntai 10.1.2021 - FotoPena

Demokratiaan ja politiikkaan on tullut uusia yllättävyyksiä kuten yhdysvaltalaisten presidentinvaali ei mennyt ns. putkeen USA:n republikaani puolueen osalta sekä istuvalta presidentiltä. Istuva presidentti kiistää yhä vaalituloksen ja yllyttää kannattajiaan protestoimaan niin, että he tunkeutuvat paikalliseen parlamenttirakennukseen, samaan aikaan kun vaalitulosta vahvistetaan. Sillä seurauksella, että ihmisiä kuolee sekä parlamenttitalon ja valtion omaisuutta tuhotaan. Sitten kyseinen bensaa liekkeihin heittävä ”presidentti” kääntää takkinsa sekä kehtaa väittää kannattajistaan aivan muuta se ei ole toki yllätyksellistä hänen politikoinnissaan.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Odotellaan

Sunnuntai 3.1.2021 - FotoPena

Olemme politiikan ja tapahtumien näkökulmasta katsottuna odottavassa tilassa. Poliitikot kuovittavat poliittisia rattaitaan lähtökuopissaan kun uusi vuosi lähtee vyörymään eteenpäin. Edessä ovat kuntavaalit keväällä, joihin puolueet etsivät kiivaasti ehdokkaita, jopa julkisilla ilmoituksilla. Oikeistopuolueet ja Keskusta hakevat revanssia eduskuntavaalien tappioiden kirvellykseen kuntavaaleista. Vallankahva kunnissa on nyt vedenjakajalla kun sosiaali- ja terveysuudistus SOTEA polkaistaan maakunnissa käyntiin, jonka seurauksena maakuntiin tulee maakuntavaltuustot.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Poliittinen sprintti

Sunnuntai 27.12.2020 - FotoPena

Politiikka on nykyään kuin lyhyen matkan kilpailu sen saavutuksia tai muita toimintoja mitataan; kuntavaaleissa, Helsingin pormestari kisassa, koronaepidemian nitistämisessä ja Suomen tulevan presidenttikisan löylyjä heitetään jo median toimesta vaikka kisaan osallistujista ei ole kenellekään täyttä varmuutta. Mutta onhan se mukavaa kun saa heittää arvausnoppaa. Tämän sijaan Britit ovat pääministeri Boris Johnsonin johdolla venkoilleet neuvottelumaratonillaan Euroopan Unionin kanssa erosopimuksesta kalkkiviivoille asti.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Oikeisto-oppositio sättii mennen tullen

Sunnuntai 20.12.2020 - FotoPena

Suomen kieli on rikasta ilmausutavaltaan ellei sana, ”sätti”, ole tuttu niin se tarkoittaa mm. ”moittia kiivaasti, soimata, haukkua” (lähde; Kielitoimiston sanakirja). En takerru nyt kielemme syövereihin vaan seuraamaani Suomen politiikkaan ja politikointiin. Suomalaiset oikeistopoliitikot etenkin laita oikealla sättivät kaikkia demokratiassa tapahtuvia ilmiöitä mennen tullen, joskus julkisuuteen murjaistuissa lausunnoissa on hivenen totuuden siementä, toisinaan ne ovat totuuden vääristelyä. Närpiöläiset ovat viime aikoina saaneet kohtuutonta nälvimistä työperäisestä maahanmuutosta kun heidän vihannesviljelyssään työskentelee ulkomaalaisia.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Odotus

Sunnuntai 13.12.2020 - FotoPena

Suomalaiset mielialat ovat odottavalla kannalla siitä, että koska ja milloin COVID-19 rokotteet saapuvat Suomeen sekä koska rokotteet ovat kansalaisten saavuttavissa. Ensimmäiset kehitetyt rokotteet Englannissa ovat laitetut engelsmannien nahkaan. Tulevat viikot näyttävät millaisia sivuoireita rokotteesta tulee jos tulee. Asiantuntijat sanovat, että kaikista lääkkeistä tai rokotteista tulee joillekin ihmisille sivuoireita.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Kärvistellään

Sunnuntai 6.12.2020 - FotoPena

Me suomalaiset ja miksei myös muun maan kansalaiset kärvistelemme pandemian kourissa siltä tiedolta kukaan ei ole välttynyt. Suhtautumisemme siihen on jokaisella erilainen jotkut noudattavat terveysviranomaisten suosituksia tiukasti toiset taasen kun se nyt ei ole aivan kintuilla niin ohjeistuksia voi luovasti soveltaa. Katselin perjantaina (4.12.) Ylen perjantaiohjelmaa ja haastatelluilla henkilöillä oli selvä viesti; asian kanssa ei kannattaisi jekkuilla niin vakavasta taudista on siis kysymys jos henkikulta on tärkeä. Tautia ei nitistetä lopullisesti ennen kuin rokote on kehossamme.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Etänä

Sunnuntai 29.11.2020 - FotoPena

Suomalainen media jauhaa päivästä toiseen yritysten etätyöhön siirtyneiden henkilöiden työstä ja työyhteisön tuen puuttumisesta työtehtävissä. Sinänsä tärkeä aihe mutta raportoinneista saa sellaisen mielikuvan niin kuin kaikki työtätekevät maassamme naputtaisivat älylaitteitaan kotisohvilta koronaepidemian jyrätessä Helsingistä Utsjoelle. Suomessa on merkittävä määrä sellaisia työtehtäviä, joita ei voi suorittaa kotoa käsin.Tuskin limppuja kauppoihin leivotaan kotikeittiöissä tai muita elintarviketuotteita, joita on ollut saatavilla koko epidemian ajan riittävästi.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Kiirastulet?

Sunnuntai 22.11.2020 - FotoPena

Kirkollisissa opeissa kiirastulella on erilainen merkitys tai merkittävyys mutten mene sille polulle vaan tarkoitan maallista käsitystä kiirastulesta. Kiirastuli polttelee ihmiskuntaa ja Suomea kiivaaseen tahtiin ellemme katso tekemisiämme ns. peilistä. Maapallo ja siinä syrjässä pikkuinen Suomi huutaa hoosiannaa näkymättömien uhkien ja mahdollisuuksien edessä.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Hallavana

Sunnuntai 15.11.2020 - FotoPena

Maisemamme on synkeän hallavana (K: toimiston sanakirja: ”epämääräisen, vaalea; vaalean harmaa, harmahtava”) ja pimeyden hallitsema. Niihin aikoihin kun olin muksu suksi suihki Nurmonjoen törmällä ja ”liukurit” suhahtivat joen jäälle.

Nyt; vaikka lunta tai pakkasta tulisi niin joelle ei voi suhautella kun se on tekoaltaiden, (Hirvijärvi ja Varpula) juoksutusuoma sekä säästä huolimatta lähes ympärivuoden sulana ja silloin vain heikossa jääriitteessä.

Sanotaan, että aika kultaa muistot mutta väittäisin, että talvi oli vakaampi n. 50–60 vuotta sitten jokimaisemassani. Olen tykännyt siitä, että meillä on ollut neljä vuoden aikaa mutta näyttää siltä, että normaali ”pitkäkestoinen” talvemme on tipotiessään sekä satunnaisesti on joitakin aikoja talveen kuuluvaa pakkasta ja lunta.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Itsevaltaiset

Sunnuntai 8.11.2020 - FotoPena

Venäjältä kuuluu jälleen kummia kun sen sisäasianministeriö väittää, että oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin äkillinen sairastuminen, lennolla Moskovaan, johtui kroonisesta haimatulehduksesta. Lyhyt taustoitus; Saksalaisten lääkärien tutkimuksen mukaan kyseessä oli Novitšok-hermomyrkky, jolla Navalnyin yritettiin saada poispäiviltä.

Venäläiset ovat ennenkin operoineet myrkyillä tai aseilla (hallintoa arvotellut toimittaja-kirjailija Anna Politkovskaja murhattiin Moskovassa 2006) saattaakseen pois muonavahvuudesta heidän mielestään valtapolitiikkaan ”sopimattomat” tai muista syistä valtaeliittiä hiertävät henkilöt mm. Iso-Britanniassa kahteen otteeseen myrkyillä (Salisburyn myrkytykset ja ex-KGB:n eversti Aleksandr Litvinenko, Polonium radioaktiivinen isotooppimyrkytys).

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Jälleen jännän äärellä-2

Lauantai 31.10.2020 - FotoPena

Kirjoittelin heinäkuussa samanlaisella otsikolla näitä kirjoituksiani, eikä nämä asiat ole siitä muuttuneet (ehkä muuttanut vain muotoaan) päinvastoin yhteiskunnallinen ilmapiiri on edelleen kuplivaa niin poliittisesti kuin taloudellisesti Suomessa ja maailmalla. Koronaepidemia jatkaa kulkuaan ja tuntuu ettei epidemialle näy loppua ennen kuin turvallinen rokote on saatavilla.

Jihadismi (uskonnolliset kiihkoilijat) nostaa jälleen päätään Euroopan sydämessä Ranskassa. He ovat tehneet karmeita sekä järjettömiä hyökkäyksiä Ranskan kansalaisia kohtaan häikäilemättömän kiihkomielisyyden vallassa.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Kuin kiinanherhiläiset

Sunnuntai 25.10.2020 - FotoPena

Suomalainen politiikka, oikeusoppineet ja ”muut asioista mukamas tietävät” pörräävät kuin kiinanherhiläiset (Lue tästä linkistä mikä kiinanherhiläinen oikeasti on) koronaepidemian taltuttamiseen valmisteltujen lakimuutosten tai talousmuutosten ympärillä. Mikään ei ole näitten mukaan mennyt putkeen kun ennen näkemätöntä viralliselta nimeltään COVID-19 on torjuttu Suomessa.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Politiikan lystikkäät viikot

Sunnuntai 18.10.2020 - FotoPena

Suomalainen politiikka on ollut viime aikoina lystikästä kun oppositio on pyörittänyt napanöyhdässään viikkoja koronamaskeja. He ovat pyrkineet luomaan kansalaisten keskuuteen epäluuloisuuden ilmapiiriä maan hallitusta kohtaan. Väittämällä kirkkain silmin mitä kukin viranomainen tai hallitus on sanonut maskisuosituksista julkisuuteen keväällä ja syksyllä kun epidemia puhkesi täyteen kukkaansa Suomessa. Oppositiolla ei näytä olleen puhtaat jauhopussissa kun se käynnisti tämän irvokkaan poliittisen kasvomaskiepisodin julkisuudessa, jolla ei ollut totuuden kanssa mitään tekemistä vaan se oli tarkoituksellisesti harhaanjohtavaa.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Politiikan härdelli

Sunnuntai 11.10.2020 - FotoPena

Suomen poliittisesta ilmapiiristä on jälleen käytettävä, roomalaisen polittiko ja filosofi Marcus Tullius Ciceron kuuluisaa lausahdusta Oi aikoja Oi tapoja. Sen kummenin menemättä lausahduksen syntyhistoriaan niin politiikassa Suomessa on menossa härdellikuukaudet, joista muutamia tuon tässä kirjoituksessa esille. Tietenkin kirjoituksen sävy pohjautuu siihen, millainen käsitys on syntynyt kun politiikkaa seuraa täällä valtatie 19:n varrella.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Ihmisen käden jatke

Sunnuntai 4.10.2020 - FotoPena

Olen harrastanut empiiristä (kokemusperäinen) tutkimusta huristellessani vanhan kotikuntani päätiellä kulkevassa linjurissa. Matkani ovat osuneet ajankohtiin, jolloin nuoriso ja lapset hyppäävät kyytiin opiskelu päivän päätteeksi mennäkseen kotiinsa tai minne kukin heistä sitten menee. Lähes jok’ikisellä on älypuhelin käden jatkeena. Lapsilla ja nuorilla tällainen puhelin nykyajassa on hyvä olla olemassa, joilla saa kontakteja lähipiiriin. Nuoret selaavat ahkeraan puhelimiaan nenä kiinni näyttöruuduilla eikä tämä ilmiö ole vieras aikuistenkaan keskuudessa.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

"Älä tuu droppaa mun tunnelmaa"

Sunnuntai 27.9.2020 - FotoPena

Suomalaisen musiikkiteollisuuden laulujen tekstintekijät ovat siitä ihmeellisiä, että he käyttävät sellaisia kielikuvia, joita me ”maalaistollot” makustelemme ja arvelemme mitä ne oikein tarkoittavat. Droppaaminen kuulemma voi tarkoittaa (”jättää/tipauttaa/vipata johonkin” tai ”nettiyhteyden katkeamista”. Lähde: Urbaani Sanakirja.com). Politiikassa droppaaminen voisi tarkoittaa sitä, että erilaiset näkemykset ja aatesuunnat yrittävät lannistaa jonkun tai joidenkin ajatuskulkua siitä miten tätä hyvinvointiyhteiskuntaamme pitäisi kuljettaa eteenpäin.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Tyly tunnelma

Sunnuntai 20.9.2020 - FotoPena

Poliittinen ilmapiiri Suomessa on nyt tylyimmillään kun opposition politrukit ovat hyökänneet hallituksen, tällä viikolla, julkistamaan tulevan vuoden budjetin kimppuun. Samaa rataa jatkavat ns. talousennustajat ja Ylen toimittajat, sopulilaumat, M.O.T toimituksen ja Ylen Marja Sannikan johdolla. V-käyrä nousee aina huippuunsa kun leidi Sannikka pieksee suutaan ohjelmassaan. En kiistä, etteikö kriittistä yhteiskunta journalismia tulisi tehdä tai sallia mutta kun ”vallan vahtikoirien” tyylitaju pettää ajankohtaisohjelmissa kuten tämän Sannikan niin paine aivoissa tykyttää.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Politiikan "venäläinen ruletti"

Sunnuntai 13.9.2020 - FotoPena

Politiikka sekä politiiset muutostekijät ovat kuin ”venäläisen ruletin” armoilla kun talouskriisit, pandemiat, sodat (rajojen ulkopuolella), ilmastonmuutos jyräävät aaltomaisina ja syöksähdellen kansalaisten, eduskunnan, kansanedustajien ja talousherrojen eteen. Myöskään tavalliset kansalaiset eivät jää osattomaksi heidän elämäänsä vaikuttavista edellä mainituista hyökyaalloista.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Vanhemmat kirjoitukset »