Ottopojat heiluttivat hallitusta

Maanantai 24.9.2018 - Pentti O. Pohjola

Suomen Eduskunnassa perjantaina (21.9) äänestettiin ulkoministerimme luottamuksesta, kun hän uskonnollisen vakaumuksensa takia häärää abortinvastaisessa Pro Life -liikkeen tilaisuuksissa mm. virkamatkalla Kanadassa. Kysyvän millä oikeudella instituutiot, uskonnolliset tai valtiolliset, kajoavat ihmisen fyysiseen koskemattomuuteen tai määrittelevät miten tulee menetellä yksityisasioissa kuten abortti?

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Tyyntä myrskyn edellä?

Maanantai 17.9.2018 - Pentti O. Pohjola

Muualla maailmassa ihmiset ovat luonnonvoimien myrskyissä mutta suomalaisessa politiikassa näyttää olevan tyyntä myrskyn edellä. Ammattiyhdistysliike haraa porvarihallitusta vastaan, kun se suunnittelee heikennyksiä alle 20 hengen yritysten irtisanomissuojaan, julistamalla ylityö tai vuoronvaihtokieltoja sekä muuta äksöniä työpaikoilla.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiiikka

Uutisten tykitystä

Keskiviikko 12.9.2018 - Pentti O. Pohjola

Suomessa tykitetään uutisia kaikilla sähköisillä alustoilla kuten televisio, internet ja radio lähes, ympärivuorokautisesti. Itseäni kiinnostavat uutiset, ajankohtaisohjelmat sekä dokumentit. Mistä syystä nämä sitten kiinnostavat? Omasta mielestäni on mielenkiitoista seurata mitä ympärillämme tapahtuu ja ketkä tai mitkä asiat ovat päivittäin media-alustojen keskiössä.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Voi herttileijaa

Sunnuntai 2.9.2018 - Pentti O. Pohjola

Mielenkiitoista on tämä nykymeno politiikassa ja muissa yhteyksissä Suomessa. Kuuntelin toisella korvalla menneellä viikolla Yle-Pohjanmaan iltapäivälähetystä ja siellä oli esillä Euroopan Unionin EU:n tekemä kysely kesä- ja talviajasta.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Nyt se alkoi

Maanantai 20.8.2018 - Pentti O. Pohjola

Politiikan porstuan ovet alkavat hiljalleen lonksua, kun sosiaali-ja terveysvaliokunta kokoontui maanantaina (20.8.) käsittelemään hallituksen sote-esitystä, josta on kirjoitettu metritolkulla eri medioissa sekä paperia asiasta on jo satoja kiloja. Heti valiokunnan ensimmäisessä kokouksessa olivat sukset ristissä ja he äänestivät asiantuntija kuulemisista.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Politiikan painekattila pihisee

Maanantai 13.8.2018 - Pentti O. Pohjola

Suomi on heräämässä poliittisesta ja yhteiskunnallisesta horroksestaan syksyn saapuessa kulmillemme. Medialla on tapanaan pöläyttää kesällä erilaisia asioita poliittisessa painekatilassa kansalaisten näkyville ja ihmeteltäväksi. Milloin on kysymys puoluejohtajan verkkosukissa esiintymisestä lehden palstoilla tai shortsi-keissistä kun pääministeri pölähtää kesävierailulla huvipuiston pyörivään pehmotikkatauluun.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Koneistot käynnistyvät

Maanantai 6.8.2018 - Pentti O. Pohjola

Suomalaiset ovat saaneet hetken helpotuksen helteeseen ja kesän loppupuoli jatkuu säätietojen mukaan kesäisenä. Suomi on tunnetusti kiinni heinäkuussa suomalaisten lomaillessa. Entisen työantajani muuan päällikkö ilmoitti kerran kesällä työtilansa ovessa, että hän lomalla keskieurooppalaiseen tapaan elokuussa.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Valakia

Sunnuntai 29.7.2018 - Pentti O. Pohjola

Kotiseutuni murrekielessä on sana valakia, jolla tarkoitetaan yleensä tulta. Vanhan ajan filosofia katsoo, ettei ihminen selviä ilman maata, vettä, ilmaa ja tulta. Usein myös sanotaan, että ”tuli on hyvä renki mutta huono isäntä”. Sen ovat konkreettisesti huomanneet suomalaiset ja ruotsalaiset, kun maissamme on jyllännyt metsäpalot ja Ruotsin paloja ei ole vielä kaikkia saatu hallintaan.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Putin putsasi pöydän

Maanantai 23.7.2018 - Pentti O. Pohjola

Venäjän Putin pyyhkii poliittiset pöydät mennen tulleen, Trumpilla, viikko sitten Helsingissä. Poliittinen lehdistötilaisuus pysyi Putinin tiukassa otteessa Trumpin sekoillessa vaalivaikuttamiskysymyksessä välillä Putin ”joutui” puolustelemaan tässä asiassa jopa USA:n ”presidenttiä” kun se sopi hänen poliittisiin tavoitteisiinsa.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Biopolttoaine - sumutusta?

Sunnuntai 15.7.2018 - Pentti O. Pohjola

Maailma etsii kuumeisesti vaihtoehtoisia energialähteitä fossiilisille polttoaineille alkoholeista, kasviöljyistä, biomassoista ja jätteistä. Sattumalta katselin Ylen dokumentin Ulkolinja: Vihreätä kultaa – Pelastavatko biopolttoaineet planeetan ja millä hinnalla?

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Sote-pelleily

Sunnuntai 8.7.2018 klo 14:50

En ole aikoihin jaksanut keskittyä sotepelleilyyn nyt oli pakko vaikken tiedä muuta kuin sen mitä julkisuudesta olen saanut tietää. Suuresti arvostamani Yle-uutiset antoi yksipuolisen kuvan eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan viimeaikaisesta työskentelystä mutta MTV3-uutisista sai kattavan läpileikkauksen asiaan. Damokleen miekan tavoin Yle jätti uutisen ikään kuin roikkumaan Kiurun ylle.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Politiikassa kuhisee pinnalla ja sen alla

Keskiviikko 4.7.2018 - Pentti O. Pohjola

...Suomi on silloin lähes pysähdyksissä niin myös politiikan areenoilla mutta pinnanalla ja sen alla kuhisee kaiken aikaa. Väyrynen se yllättää; nyt hän on perustanut populismilleen seitsemän tähden liikkeen Suomeen, Italian malliin, tosin siellä on vain viisi tähteä. Väyrynen on hengaillut europarlamentissa näitten italialaisten kanssa ja uskoo populismiliikkeen menestykseen myös Suomessa...

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Poliitiikka

Tiesitkö tämän verkkokaupoista?

Tiistai 26.6.2018 - Pentti O. Pohjola

Suomalaiset ostavat tavaroita entistä enemmän verkkokaupoista vaivattomuuden takia tai sitten muista syistä. Olen myös itse tilannut toiseen harrastukseen liittyen tavaroita verkkokaupoista. Toistaiseksi sellaisia tuotteita, joissa ei tarvita kokonumeroja...Yle-uutiset julkaisi tänään (26.6.) nimittäin yllärin mm. Amazon ja Zalado-verkkokaupat heittävät suurimman osan asiakaspalautuksista jäteprässiin. Yle-uutiset julkaisi tänään (26.6.) nimittäin yllärin mm. Amazon ja Zalado-verkkokaupat heittävät suurimman osan asiakaspalautuksista jäteprässiin.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Diskuteerataan

Tiistai 19.6.2018 - Pentti O. Pohjola

Ruotsalaiset käyvät loputonta diskuteeramista (loputon keskustelu) kun he keskustelevat yhteiskunnallisista tai työpaikkojen asioista. Toinen asia on, onko loputon keskustelu asioita eteenpäin vievää tai muuttuko yhteiskunta loputtoman keskustelun tuloksena...Maailman ja Suomen kohtalonkysymykset ovat siis kärpän tellingillä mutta ne ovat ratkaistavissa, jos poliittinen eliitti ja kansalaiset vetävät yhtä köyttä ja ovat yksimielisiä loputtomien keskustelujen jälkeen mutta tilanne on se, että aikaa ei ole hukattavissa tulevien sukupolvien vuoksi.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Minne olemme matkalla?

Maanantai 11.6.2018 - Pentti O. Pohjola

Lueskelin Ylen uutissivustoja ja törmäsin, Jari Ehrnrooth (kirjailija, filosofi, kulttuurihistorian ja sosiologian dosentti sekä mitä lie vielä), kolumniin Hyvinvointivaltio on tullut tiensä päähän. Lievästi sanottuna puistatti kirjoituksen viesti, jossa hän hahmotteli tulevaisuuden yhteiskuntaa.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

"Suodatuskuplamme"

Tiistai 5.6.2018 - Pentti O. Pohjola

"Internet näyttää sitä mitä haluamme nähdä, ei sitä mitä meidän pitäisi nähdä. Ongelma on siinä, ettemme voi päättää mitä kuplaamme tulee, tai tietää mitä sieltä jää pois." ― Eli Pariser. (lähde: Yle Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä) Kirjoituksen alkuun lainaisin...

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Jännän äärellä

Tiistai 29.5.2018 - Pentti O. Pohjola

Suomalaisen tv-ohjelman juontaja toteaa, joskus ohjelmassaan, että nyt ollaan ”jännän äärellä” kun kilpailija on voittamassa euroja. Suomalainen politiikka on todellisen ”jännän äärellä” kun perustuslakivaliokunta pohtii sosiaali-ja terveysuudistus soten tulevaisuutta.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pentti O. Pohjola

Kupliva politiikka

Maanantai 21.5.2018 - Pentti O. Pohjola

Suomalaista politiikkaa ei voi sanoa nykyään värittömäksi tai mielenkiinnottomaksi. Erilaisia kohuja tai muita kuplia nousee politiikan ilmapiiristä pintaan. Kokoomukselainen kansanedustaja Koski oli pyörityksessä viimeviikolla, kun hän Ylen Kupla-ohjelmassa laukoi sellaisia kommentteja, jotka tulkittiin kyvyttömyydeksi asettua toisen ihmisen asemaan. Itse jääkuningatar...

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Ay-liikettä murennetaan

Maanantai 14.5.2018 - Pentti O. Pohjola

Suomessa on menossa ennennäkemätön porvariston poliittinen ristiretki ammattiyhdistysliikkeen murentamiseksi Brittien Thatcherin malliin. Hän perusteli aikanaan päätöksiään aina siihen tyyliin kuin, että ”There is no alternative” (ei ole vaihtoehtoa) kun hän toimeenpani suuria yhteiskunnallisia uudistuksia saarivaltakunnassa, joiden vaikutukset kohdistuivat kipeimmin palkansaajiin.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Jätteemme ovat uhkamme

Tiistai 1.5.2018 - Pentti O. Pohjola

Meidän ihmisten elosta syntyy jätettä tahtomattamme tai tahdostamme kun kuluttamme tavaroita, ilmaa ja maata kiihtyvään tahtiin. Haaveilemme sellaisista tavaroista, jotka eivät ole välttämättömiä elämällemme. Usein tavaroiden välttämättömyyden määrittelee tavarantekijät kuin hän joka sitä luulee tarvitsevansa.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Vanhemmat kirjoitukset »