Juhlayö?

Sunnuntai 25.12.2022 - FotoPena


blogikuva_26.10.2014.jpgOlemme viettäneet tai viettämässä kristillistä (Jouluyö -Juhalayö laulu) tai markkinajoulua monen monituista kertaa hyvissä ja huonoissa tunnelmissa. Tunnelmat ovat olleet jo usean vuoden ajan ristiriitaiset ensi meitä kuritti pandemia, sitten tuli Venäjän hyökkäysota Ukrainaan, joka jatkuu, sekä meillä on käsillä monenlaiset elämäämme sekoittavat haasteet. Myönteisesti ilahduttavia uutisia on sangen vähän.

Henkilökohtaisesti voin tietysti iloita siitä, että läheisillä menee vielä kohtuullisesti elämässään ja tyytyväinen voi olla myös siitä, että itsellä on vain pieniä fyysisiä vaivoja, jotka ovat tulleet iän myötä. Taustalla häilyy kuitenkin se tietoisuus, että miljoonilla ihmisillä ei ole yhtä hyvät olosuhteet kuin meillä täällä Suomessa vaikka täälläkin on tuhansilla ihmisillä elämässään erilaisia mutkia matkassaan.

Tuleva vuosi tai vuodet ovat hämärän peitossa millaisia ne tulevat olemaan. Eniten surettaa se, että millaisessa helvetissä jälkipolvet tulevat täällä elämään ellei suunnan muutosta saadaan aikaan mm. maapallon ilmaston suhteen. Elinolosuhteita Suomessa ja maapalolla varjostaa kohtalon kysymykset, jotka olemme itse aiheuttaneet ympäristölle elämäntavoillamme.

Tietämättömyyden selän taakse menemällä tai tosiasioita kiistämällä tai vähättelemällä näkyvistä ympäristömuutoksista on pään pensaan laittamista. Se on vastuun pakoilua, jolla viemme vain elämän edellytykset tulevilta ihmisten sukupolvilta. Ihmiskuntana me olemme valtavien haasteiden edessä, jotka tulee poliittisten päättäjien ja meidän kansalaisten ratkoa osaltamme.

Huolestunutta tunnelmaa tulevaisuudestamme tulisi hälventää tekemällä sellaisia poliittisia päätöksiä kansallisesti että kansainvälisesti, jotka tukisivat ihmisten käsityksiä siitä, että me selviydymme. Jokainen ihminen tarvitsee toivon pilkahduksen siitä, että me selviydymme yhdessä sekä ihmisten välisellä yhteistyöllä eteemme tulevista ongelmistamme.

Kirjoituksen tekniset tiedot

Kirjoitus on oikoluettu Microsoftin Word - ohjelmalla sekä manuaalisesti kirjoittajan toimesta. Olen yrittänyt rutistaa sanottavani n. 200–395 sanaan niin, että Internet lukemisen lainalaisuudet täyttyvät. Kirjoituksessa on sanoja 228 otsikko mukaan luettuna.

Avainsanat: Politiikka