Termistöt

Sunnuntai 28.2.2021 - FotoPena

Julkisuudessa on sakeanaan erilaisia termistöjä (erikoisalan käsitteen vakiintunut nimitys Lähde Kielitoimiston sanakirja), joilla ilmaistaan jonkin asian sisältö lyhykäisesti. Viime aikoina vallitsevan epidemian vuoksi olemme olleet termistösateessa, joita median edustajat sitten yrittävät vääntää meille kansalaisille ikään kuin rautalangasta (tark. mm. yksityiskohtaisesti, perusteellisesti). Toinen asia on se miten he siinä rautalangan väännössä onnistuvat. Oikeastaan kaikilla elämän aloilla törmää tällaiseen termistöön, jota pitää makustella, että mitäs tämä asia oikein tarkoittaa tai mihin se liittyy.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Poliittinen porina

Sunnuntai 21.2.2021 - FotoPena

Nurmolainen lapsi  vuosia sitten kapusi kotinsa parvekkeelle ja huusi ”valtakunnassa kaikki hyvin” hän oli kuullut sen, jostain tv-ohjelmasta. Poliittisesta porinasta päätellen
valtakunnassamme nyt ei ole kaikki hyvin. Eduskunnan käytävällä peruskansanedustaja pui nyrkkiä puoluetoverille, ministerit ja virkamiehet nuhtelevat Terveyden ja hyvinvointi laitoksen THL:n viranhaltijoita, kulttuurialan edustaja heiluttaisi kirvestä ministereille, Politiikan toimittajat tulkitsevat ministerien tai THL:n lausuntoja rinta rottingilla ikään kuin he olisivat ”asiantuntijoita” asiassa kuin asiassa. K

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Kuplassa

Sunnuntai 14.2.2021 - FotoPena

Prologi (mm. erillinen alkuosa)

Googlen, Facebookin, Instagramin, WhatsAppin jne. algoritmit ovat sangen teknisesti tietoisia siitä mitä me puuhailemme heidän alustoillaan. Juuri ilmestynyt toimittajien Raeste ja Sokkalan kirja ”50 maailman vaarallisinta yhtiötä”. He kirjoittavat, että Google ja Facebook ovat demokratian uhkatekijöitä, jotka itseasiassa käyttävät surutta valtaansa miljardeihin ihmisiin kun käyttäjät ohjailevat kävijöitä myös poliittisesti. Näitten alustoilla toimivat myös erilaiset ääriliikkeet, hakkerit ja vieraanvaltion vaalivaikuttajat.

Kenenkään ei pidä luulla, että nämä jättiyhtiöt hyvää hyvyyttään tarjoaa meille näitä netin alustoja käyttöömme. Kyseessä on laaja-alainen ihmisten, nettikäyttäytymisen, tietojen keräily ja he haluavat niiden avulla tienata rahaa ja nämä yritykset tienasivat niin, että mm. Googlen emoyhtiö Alphabet on arvoltaan biljoonakerhossa.

Minä kuplassa

Facebook-kuplan ulkopuolella on hauska olla. En käy Facebookissa kuin satunnaisesti päivittämässä parin yhdistyksen sivuja. Kieltämättä sieltä joskus saa hyviä lukuvinkkejä tai linkkejä kuten Suomen Kuvalehdessä ollut Anu Koivusen kolumni ” Vaalit huutavat journalismia” ehdolla olevien ja nykyisten kuntapäättäjien olisi hyvä lukea tämä Koivusen juttu. Toinen mielenkiintoinen...

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Kuntavaalien poliittisiin asemiin ajo on alkanut

Sunnuntai 7.2.2021 - FotoPena

Puolueet ovat ajaneet asemiin kunnallisvaalitaistoa varten osa on pukannut kuntavaaliohjelmansa eetteriin ja osa julkaisee sen ennen kuin varsinainen lähtölaukaus on annettu. Kädenvääntöä on käyty siitä, että järjestetäänkö vaalit huhtikuussa 2021 vai siirretäänkö ne syksyyn koronaepidemian vuoksi. Poliittinen johto maassamme on sillä kannalla, että ne käydään huhtikuussa. Puolueitten jotkut järjestöt ovat jo makkaragrilleineen olleet kauppakeskusten ovien lähituntumassa tavoittelemassa äänestäjiä. Yle oli nostanut otsikoihin asian kun Pirkanmaalla on kokoontumiset rajoitettu kymmeneen henkilöön.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Serveri

Sunnuntai 24.1.2021 - FotoPena

Yhdysvalloissa valta vaihtui kun maan 46. presidentti Joe Biren vannoi virkavalansa keskiviikkona 20.1. Millaiseksi 46. presidentin virkakausi muodostuu jää nähtäväksi. Salaliittoteoreetikot‎, vääräntiedon levittäjät tai muut mystiikan kannattajat levittävät asiaansa internetin välityksellä edelleen samanmielisille vaikka Yhdysvaltoihin 46. presidentti astui virkaan, joka tuo mahdollisesti vakautta USA:n ja maailmaan.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Politikointi uusiin sfääreihin

Lauantai 16.1.2021 - FotoPena

Politikointi Suomessa ja maailmalla näyttää menevää uusiin sfääreihin kun mm. Facebook potkaisi Trumpin pois sivusto tileiltään, joka oli joittenkin mielestä Facebookin Mark Zuckerbergin julkisuustemppu niin kuin he olisivat demokratian puolustajia. Miljardööri Zuckerberg ei ole sulkenut silloin Facebookin tilejä sellaisilta, jotka eristävät terrorismia tai ihmisoikeuksien loukkauksia kuten esim. Myanmarin hallituksen tekemä rohingojen vaino ja joukkotuhonta 2016–, jossa käytettiin mm. sosiaalisenmedian alustoja hyödyksi kansanmurhaan ja vainoon.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Sumua politiikassa

Sunnuntai 10.1.2021 - FotoPena

Demokratiaan ja politiikkaan on tullut uusia yllättävyyksiä kuten yhdysvaltalaisten presidentinvaali ei mennyt ns. putkeen USA:n republikaani puolueen osalta sekä istuvalta presidentiltä. Istuva presidentti kiistää yhä vaalituloksen ja yllyttää kannattajiaan protestoimaan niin, että he tunkeutuvat paikalliseen parlamenttirakennukseen, samaan aikaan kun vaalitulosta vahvistetaan. Sillä seurauksella, että ihmisiä kuolee sekä parlamenttitalon ja valtion omaisuutta tuhotaan. Sitten kyseinen bensaa liekkeihin heittävä ”presidentti” kääntää takkinsa sekä kehtaa väittää kannattajistaan aivan muuta se ei ole toki yllätyksellistä hänen politikoinnissaan.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Odotellaan

Sunnuntai 3.1.2021 - FotoPena

Olemme politiikan ja tapahtumien näkökulmasta katsottuna odottavassa tilassa. Poliitikot kuovittavat poliittisia rattaitaan lähtökuopissaan kun uusi vuosi lähtee vyörymään eteenpäin. Edessä ovat kuntavaalit keväällä, joihin puolueet etsivät kiivaasti ehdokkaita, jopa julkisilla ilmoituksilla. Oikeistopuolueet ja Keskusta hakevat revanssia eduskuntavaalien tappioiden kirvellykseen kuntavaaleista. Vallankahva kunnissa on nyt vedenjakajalla kun sosiaali- ja terveysuudistus SOTEA polkaistaan maakunnissa käyntiin, jonka seurauksena maakuntiin tulee maakuntavaltuustot.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Poliittinen sprintti

Sunnuntai 27.12.2020 - FotoPena

Politiikka on nykyään kuin lyhyen matkan kilpailu sen saavutuksia tai muita toimintoja mitataan; kuntavaaleissa, Helsingin pormestari kisassa, koronaepidemian nitistämisessä ja Suomen tulevan presidenttikisan löylyjä heitetään jo median toimesta vaikka kisaan osallistujista ei ole kenellekään täyttä varmuutta. Mutta onhan se mukavaa kun saa heittää arvausnoppaa. Tämän sijaan Britit ovat pääministeri Boris Johnsonin johdolla venkoilleet neuvottelumaratonillaan Euroopan Unionin kanssa erosopimuksesta kalkkiviivoille asti.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Oikeisto-oppositio sättii mennen tullen

Sunnuntai 20.12.2020 - FotoPena

Suomen kieli on rikasta ilmausutavaltaan ellei sana, ”sätti”, ole tuttu niin se tarkoittaa mm. ”moittia kiivaasti, soimata, haukkua” (lähde; Kielitoimiston sanakirja). En takerru nyt kielemme syövereihin vaan seuraamaani Suomen politiikkaan ja politikointiin. Suomalaiset oikeistopoliitikot etenkin laita oikealla sättivät kaikkia demokratiassa tapahtuvia ilmiöitä mennen tullen, joskus julkisuuteen murjaistuissa lausunnoissa on hivenen totuuden siementä, toisinaan ne ovat totuuden vääristelyä. Närpiöläiset ovat viime aikoina saaneet kohtuutonta nälvimistä työperäisestä maahanmuutosta kun heidän vihannesviljelyssään työskentelee ulkomaalaisia.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Odotus

Sunnuntai 13.12.2020 - FotoPena

Suomalaiset mielialat ovat odottavalla kannalla siitä, että koska ja milloin COVID-19 rokotteet saapuvat Suomeen sekä koska rokotteet ovat kansalaisten saavuttavissa. Ensimmäiset kehitetyt rokotteet Englannissa ovat laitetut engelsmannien nahkaan. Tulevat viikot näyttävät millaisia sivuoireita rokotteesta tulee jos tulee. Asiantuntijat sanovat, että kaikista lääkkeistä tai rokotteista tulee joillekin ihmisille sivuoireita.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Kärvistellään

Sunnuntai 6.12.2020 - FotoPena

Me suomalaiset ja miksei myös muun maan kansalaiset kärvistelemme pandemian kourissa siltä tiedolta kukaan ei ole välttynyt. Suhtautumisemme siihen on jokaisella erilainen jotkut noudattavat terveysviranomaisten suosituksia tiukasti toiset taasen kun se nyt ei ole aivan kintuilla niin ohjeistuksia voi luovasti soveltaa. Katselin perjantaina (4.12.) Ylen perjantaiohjelmaa ja haastatelluilla henkilöillä oli selvä viesti; asian kanssa ei kannattaisi jekkuilla niin vakavasta taudista on siis kysymys jos henkikulta on tärkeä. Tautia ei nitistetä lopullisesti ennen kuin rokote on kehossamme.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Etänä

Sunnuntai 29.11.2020 - FotoPena

Suomalainen media jauhaa päivästä toiseen yritysten etätyöhön siirtyneiden henkilöiden työstä ja työyhteisön tuen puuttumisesta työtehtävissä. Sinänsä tärkeä aihe mutta raportoinneista saa sellaisen mielikuvan niin kuin kaikki työtätekevät maassamme naputtaisivat älylaitteitaan kotisohvilta koronaepidemian jyrätessä Helsingistä Utsjoelle. Suomessa on merkittävä määrä sellaisia työtehtäviä, joita ei voi suorittaa kotoa käsin.Tuskin limppuja kauppoihin leivotaan kotikeittiöissä tai muita elintarviketuotteita, joita on ollut saatavilla koko epidemian ajan riittävästi.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Kiirastulet?

Sunnuntai 22.11.2020 - FotoPena

Kirkollisissa opeissa kiirastulella on erilainen merkitys tai merkittävyys mutten mene sille polulle vaan tarkoitan maallista käsitystä kiirastulesta. Kiirastuli polttelee ihmiskuntaa ja Suomea kiivaaseen tahtiin ellemme katso tekemisiämme ns. peilistä. Maapallo ja siinä syrjässä pikkuinen Suomi huutaa hoosiannaa näkymättömien uhkien ja mahdollisuuksien edessä.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Hallavana

Sunnuntai 15.11.2020 - FotoPena

Maisemamme on synkeän hallavana (K: toimiston sanakirja: ”epämääräisen, vaalea; vaalean harmaa, harmahtava”) ja pimeyden hallitsema. Niihin aikoihin kun olin muksu suksi suihki Nurmonjoen törmällä ja ”liukurit” suhahtivat joen jäälle.

Nyt; vaikka lunta tai pakkasta tulisi niin joelle ei voi suhautella kun se on tekoaltaiden, (Hirvijärvi ja Varpula) juoksutusuoma sekä säästä huolimatta lähes ympärivuoden sulana ja silloin vain heikossa jääriitteessä.

Sanotaan, että aika kultaa muistot mutta väittäisin, että talvi oli vakaampi n. 50–60 vuotta sitten jokimaisemassani. Olen tykännyt siitä, että meillä on ollut neljä vuoden aikaa mutta näyttää siltä, että normaali ”pitkäkestoinen” talvemme on tipotiessään sekä satunnaisesti on joitakin aikoja talveen kuuluvaa pakkasta ja lunta.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Itsevaltaiset

Sunnuntai 8.11.2020 - FotoPena

Venäjältä kuuluu jälleen kummia kun sen sisäasianministeriö väittää, että oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin äkillinen sairastuminen, lennolla Moskovaan, johtui kroonisesta haimatulehduksesta. Lyhyt taustoitus; Saksalaisten lääkärien tutkimuksen mukaan kyseessä oli Novitšok-hermomyrkky, jolla Navalnyin yritettiin saada poispäiviltä.

Venäläiset ovat ennenkin operoineet myrkyillä tai aseilla (hallintoa arvotellut toimittaja-kirjailija Anna Politkovskaja murhattiin Moskovassa 2006) saattaakseen pois muonavahvuudesta heidän mielestään valtapolitiikkaan ”sopimattomat” tai muista syistä valtaeliittiä hiertävät henkilöt mm. Iso-Britanniassa kahteen otteeseen myrkyillä (Salisburyn myrkytykset ja ex-KGB:n eversti Aleksandr Litvinenko, Polonium radioaktiivinen isotooppimyrkytys).

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Jälleen jännän äärellä-2

Lauantai 31.10.2020 - FotoPena

Kirjoittelin heinäkuussa samanlaisella otsikolla näitä kirjoituksiani, eikä nämä asiat ole siitä muuttuneet (ehkä muuttanut vain muotoaan) päinvastoin yhteiskunnallinen ilmapiiri on edelleen kuplivaa niin poliittisesti kuin taloudellisesti Suomessa ja maailmalla. Koronaepidemia jatkaa kulkuaan ja tuntuu ettei epidemialle näy loppua ennen kuin turvallinen rokote on saatavilla.

Jihadismi (uskonnolliset kiihkoilijat) nostaa jälleen päätään Euroopan sydämessä Ranskassa. He ovat tehneet karmeita sekä järjettömiä hyökkäyksiä Ranskan kansalaisia kohtaan häikäilemättömän kiihkomielisyyden vallassa.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Kuin kiinanherhiläiset

Sunnuntai 25.10.2020 - FotoPena

Suomalainen politiikka, oikeusoppineet ja ”muut asioista mukamas tietävät” pörräävät kuin kiinanherhiläiset (Lue tästä linkistä mikä kiinanherhiläinen oikeasti on) koronaepidemian taltuttamiseen valmisteltujen lakimuutosten tai talousmuutosten ympärillä. Mikään ei ole näitten mukaan mennyt putkeen kun ennen näkemätöntä viralliselta nimeltään COVID-19 on torjuttu Suomessa.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Politiikan lystikkäät viikot

Sunnuntai 18.10.2020 - FotoPena

Suomalainen politiikka on ollut viime aikoina lystikästä kun oppositio on pyörittänyt napanöyhdässään viikkoja koronamaskeja. He ovat pyrkineet luomaan kansalaisten keskuuteen epäluuloisuuden ilmapiiriä maan hallitusta kohtaan. Väittämällä kirkkain silmin mitä kukin viranomainen tai hallitus on sanonut maskisuosituksista julkisuuteen keväällä ja syksyllä kun epidemia puhkesi täyteen kukkaansa Suomessa. Oppositiolla ei näytä olleen puhtaat jauhopussissa kun se käynnisti tämän irvokkaan poliittisen kasvomaskiepisodin julkisuudessa, jolla ei ollut totuuden kanssa mitään tekemistä vaan se oli tarkoituksellisesti harhaanjohtavaa.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Politiikan härdelli

Sunnuntai 11.10.2020 - FotoPena

Suomen poliittisesta ilmapiiristä on jälleen käytettävä, roomalaisen polittiko ja filosofi Marcus Tullius Ciceron kuuluisaa lausahdusta Oi aikoja Oi tapoja. Sen kummenin menemättä lausahduksen syntyhistoriaan niin politiikassa Suomessa on menossa härdellikuukaudet, joista muutamia tuon tässä kirjoituksessa esille. Tietenkin kirjoituksen sävy pohjautuu siihen, millainen käsitys on syntynyt kun politiikkaa seuraa täällä valtatie 19:n varrella.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikka

Vanhemmat kirjoitukset »