Ilmatieteilijän erehdys?

Sunnuntai 8.1.2023 - FotoPena


blogikuva_26.10.2014.jpgTelevisio kanavilla ilmatieteilijät ja iltapäivälehdet hehkuttivat, että loppiaisena kärvistellään astetta kovemmassa pakkasessa mutta ennuste karahti kiville lämpömittarit näyttävät täällä valtatien varrella siedettäviä lukemia toki pohjoisessa Suomea säätilanne toisenlainen.

Vaikka jotkut iltapäivälehdet myös otsikoissaan erehtyivät sanomaan ”paukkupakkasiksi” näitä alle -20 lukemia. Joitakin vuosia sitten oli todellisia paukkupakkasia (-30-40 C) kuukauden yhtä kyytiä ja siitäkin selvittiin. Tulevat ennusteet näyttävät vesisateen mahdollisuutta kuun keskivaiheille.

Sääennusteet ovat tietysti ennusteita ja säätila saattaa muuttua äkistikin. Sen voin todeta säänennustaminen on tarkentunut ja taivaalta tulee lähes aina sitä mitä he lupaavat. Laitekanta säänennustamiseen on ottanut aimo harppauksia eteenpäin kun sitä vertaa muutaman vuosikymmen taaksepäin.

Mututuntumalta voin sanoa, että nuoripolvi ei osaa tai ei halua pukeutua sääolojen mukaan. Käyttämääni paikallisliikenteen linja-autoon nousee aamuisin useita paljasnilkkaisia ja tennareihin sonnustautuneita nuoria säässä kuin säässä sekä paljasnilkka näyttää olevan n. 1000 opiskelijan koulukeskuksessa ”muoti-ilmiö”. Olen ihmetellyt sitä, että millaisia terveydellisiä haittatekijöitä tulevilla sukupolvilla on siitä, ettei suojauduta säältä asianmukaisesti. Se on kai jonkun tulevaisuustutkijan heiniä, arvioida onko kylmyydellä kansanterveydellisiä haittavaikeuksia ihmisten hyvinvointiin.

Sää on aina säännellyt kaikkea ihmisten toimeliaisuutta kuten maanviljelyä tai muuta elannon hankintaa. Tulevaisuus näyttää sen kaltaiselta, että sillä on entistä merkittävämpi rooli meidän elämäämme. Mikäli ennusteet tai tieteelliset tutkimukset osuvat asian ytimeen eli elinympäristömme on merkittävissä muutoksissa sään suhteen.

Kymmenen hyvää on jo lupailtu erilaisissa kansainvälisissä kokouksissa muttei sopimukset ja lupaukset ole edenneet kyllin rivakasti poliittiseen päätöksen tekoon. Etusijalla on kansallisvaltioiden lyhytnäköinen eduntavoittelu, jolla voi olla dramaattiset seuraukset koko ihmiskunnalle. Maapallon lämmetessä sääolojen seurauksilla ei ole kotimaata vaan ns. nyt viimeinen hetki ottaa ”lusikka kauniiseen käteen” ja ryhtyä toimiin niin, ettei tulevien sukupolvien elämä olisi helvetillistä täällä Suomessamme ja maapalollamme.

Kirjoituksen tekniset tiedot


Kirjoitus on oikoluettu Microsoftin Word - ohjelmalla sekä manuaalisesti kirjoittajan toimesta. Olen yrittänyt rutistaa sanottavani n. 200–395 sanaan niin, että Internet lukemisen lainalaisuudet täyttyvät. Kirjoituksessa on sanoja 265 otsikko mukaan luettuna.