Kostopolitiikka

Sunnuntai 4.12.2022 - FotoPena


blogikuva_26.10.2014.jpgEduskuntapuolue Keskustan kostopolitiikka on tullut konkreettisesti jälleen pinnalle kun keskusta suhmuroi opposition kanssa, ympäristövaliokunnan päätöksen tekovaiheessa luonnonsuojelulain, vesittämisen. Se kosti suhmuroinnilla Saamelaiskäräjälain viennin eduskuntaan sen vastuksesta huolimatta. Mikäli maailman tilanne olisi normaali niin hallitus olisi todennäköisesti kaatunut eduskuntavaalien kynnykselle kuten vuonna 2019 Sipilän hallitus.

Se kriisiytyi jo silloin kuin perusuomalaiset lohkesivat kahteen leiriin halla-aholaisten kaapattua vallan puolueessa. Se oli dominoefektin (ketjureaktio) alku, jonka viimeinen niitti oli se, että Kepu joutui kokoomuksen kanssa napit vastakkain sote-uudistuksesta, jolloin Sipilä marssi presidentin luo pyytämään hallituksensa eroa, kuukautta aiemmin ennen eduskuntavaaleja.

Nykyinen hallitus on siis pattitilanteessa kun vikuroiva Kepu päätti käyttää luonnonsuojelulain käsittelyn yhteydessä käsikassaranaan oppositiota. Media tietojen mukaan ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Hanna Kosonen heitti ns. ulos valiokunnan kokouksesta hallituspuolueiden edustajat neuvotellakseen valiokunnan oppositioedustajien kanssa. Ei siis ole ihme, että hallituspuolueet pillahtivat tyrmistyneeseen sanasotaan asiasta Kepun kanssa sekä sen menettelytavoista.

Politiikan Pandoran lippaan kantta siis raotellaan lipasta yrittää sulkea valtionvarainministeri Saarikko, joka kävi selittelemässä parhain päin Ylen ajankohtaisohjelmassa puolueensa edustajien poliittista taklausta luonnonsuojelulain yhteydessä. Saarikon elekieli haastattelussa kertoi poliittisesta tuskasta, jota hän tuntee kun puolueen kannatusgallupit mataa ja puolue ei halua sulkea hallitusovea vaikka se pelaa kovaa poliittista peliä hallituspuolueiden luottamuksella.

Samalla kepulaisten mielenmaisemassa häälyy maataloustukipaketin ratkaiseminen ja Suomen Nato-jäsenyysesitys, jota ei ole vielä annettu eduskunnalle. Poliittista auvoisuutta ei ole siis odotettavissa hallituksen työlle tuleville kuukausille ennen kevään eduskuntavaaleja. Hallituksen kasassa pitävä paine on vain ulkoisissa tekijöissä kuten sota Euroopassa ja Suomen Nato-kysymys ellei näitä olisi hallituksen työpöydällä niin todennäköisesti maan 76. hallitus olisi kulkenut tiensä päähän.

Kirjoituksen tekniset tiedot

Kirjoitus on oikoluettu Microsoftin Word - ohjelmalla sekä manuaalisesti kirjoittajan toimesta. Olen yrittänyt rutistaa sanottavani n. 200–395 sanaan niin, että Internet lukemisen lainalaisuudet täyttyvät. Kirjoituksessa on sanoja 242 otsikko mukaan luettuna.

Avainsanat: Politiikka