Poliittiset kämmit

Sunnuntai 13.11.2022 - FotoPena


blogikuva_26.10.2014.jpgSuomalaisessa politiikassa vaalikuume yltyy jo erikoisten kämmien (Lähde: Kielitoimistonsanakirja mm. epäonnistuminen.) asteelle. Kepun poliittinen kuumeilu saamelaiskäräjälain uudistuksesta ja EU:n luonnon ennallistamisasetus on heidän poliittisessa myllyssään. Erikoisseksi saamelaiskäräjien lakiesityksen vatuloinnin tekee se, että käräjien puheenjohtaja kannattaa lakiesityksen viemistä eduskunnan päätettäväksi.

Hiljattain ulkoministerimme kävi selittelemässä YK:n ihmisoikeuskomitealle Suomen ihmisoikeustilannetta saamelaisten osalta koska komitea on patistellut Suomea laittamaan asian kuntoon. Kepulla on vaalikannatusta paljon Pohjois-Suomessa selittääkö tämä puolueen käyttäytymisen tässä asiassa kun valtakunnallisesti puolueen kannatus mataa, jolloin sen hallitus- ja eduskuntaryhmästä pirskahtelee poliittisia irtiottoja.

Lisäksi asiaan liittyy se, että pohjoisessa tulisi paremmin ottaa huomioon saamelaisten poro- ja luontaistalous maankäytössä. Mihin tämä poliittinen varjonyrkkeily päätyy, on toinen juttu kun vaaleihin on aikaa n. viitisen kuukautta niin sinä aikana voi tapahtua kaikenlaista politiikassa. Hallituksen taival tuntuu nyt poliittisesti sumuiselta kun Twitter viesteillä ilmoitetaan, ettei me olekaan tätä mieltä vaikka median mukaan Keskusta ei ole asian käsittelyn aikana esittänyt vastalauseita asian käsittelyn eteenpäin viemisestä.

*
Ay-politiikassa mokien kuningattareksi on nousemassa Tehy (sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattijärjestö) kun se pesee likapyykkiä lakkotapahtumiin liittyen. Erikoiseksi tämän järjestökähinän tekee se, että Yhdessä eteenpäin (Sd. / suurin valtuuston ryhmä Tehyssä) valtuustoryhmä antoi potkut kahdelle ryhmän jäsenelle WhatsApp viestillä.

Erotetuille ei annettu mahdollisuutta kuulemiseen tai vastineen antamiseen. Ryhmän jäsen Kim Berg äänesti Eduskunnassa potilasturvallisuuslain puolesta ja Kirsi Lehtimäki oli kritisoinut Tehyn päätöksiä valtuuston kokouksissa. Tehyn lakkotaistelussa uhattiin laittaa sairaaloiden teho-osastot lakon piirin, johon potilasturvallisuuslaki liittyy.

Tehyn ja Superin lakkojohdot olivat valmiit uhraamaan suojelutyön sairaaloissa lakkoalttarille. Kyseessä oli ihmishengen varjelu, jota potilasturvallisuuslailla pyrittiin suojelemaan lakon aikana. Tehyn ja Superin neuvottelutuloksen synnyttyä julkisuudesta syntyi kummallinen käsitys siitä, että mitä on sovittu kun työantajajärjestöllä oli erilainen käsitys sovun ratkaisusta.

Yleensä ammattijärjestöjen työtaisteluissa lakkojohdolla on ollut mielessä ns. järjenääni ja lakkojen ulkopuolelle on rajattu kriittisiä toimintoja pois kuten esim. elintarviketeollisuudessa on tapahtunut (tunnen tämän alan parhaiten). Tehyn äkkiväärä (Rytkönen-klaani) johto venyttää demokratian pelisääntöjä äärimmilleen, joten en ihmettele jos ikävät uutiset edelleen jatkuvat Tehystä. Yleensä sisäinen vihanpito järjestöissä päätyy ikävällä tavalla eikä mairittele järjestöjä demokratian varjelemisessa järjestöissä.

Kirjoituksen tekniset tiedot

Kirjoitus on oikoluettu Microsoftin Word - ohjelmalla sekä manuaalisesti kirjoittajan toimesta. Olen yrittänyt rutistaa sanottavani n. 200–395 sanaan niin, että Internet lukemisen lainalaisuudet täyttyvät. Kirjoituksessa on sanoja 322 otsikko mukaan luettuna.

Avainsanat: Politiikka