Vauhkoontunut politiikka

Sunnuntai 20.11.2022 - FotoPena


blogikuva_26.10.2014.jpgSuomalaisessa edustuksellisessa demokratiassa poliittinen vauhkoontuminen yltyy kun olemme eduskuntavaalien kynnyksellä. Keskustan hallitus rimpuilu päättyi noloon mahalaskuun kun puoluekannatus  gallupit edelleen matavat. Vaikka puolue omasta mielestään ”viisaasti” poliittisella tempoilullaan sähläsi erilaisten hallituksen asioilla.

Keskustan hallitusryhmän poliittiset kuiskaajat tekivät virhearvion puolueen julkisuuskuvan osalta. Tosin sanoen he ampuivat ns. poliittiseen jalkaansa venkoilullaan ja ”pää jäi vetävän käteen”. Hallituksen kymmenen lakiesitystä Eduskunnalla kuopattiin sillä siunaamalla eivätkä ne todennäköisesti ole seuraavan hallituksen asialistalla.

Opposition vaalivenkoilu jatkuu kun he jättivät välikysymyksen hallituksen maatalouden kriisirahoituksesta, joka on ollut hallituslistalla mutta Keskustan poliittisen profiilin nosto yritykset ovat olleet niin myrskyisiä, että todennäköisesti asia on jäänyt siitä syystä taka-alalle. Se nousee varmasti pintaan kuin pullonkorkki kun hallitusnahistelu hieman tasaantuu.

Siinä mielessä opposition vaalikuumeen nousu tämän asian osalta, on ennen aikaista. Tasaantumista ei kuitenkaan ei ole todennäköisesti odotettavissa kun keskustapoliitikot häämentävät soppaa nyt käsittelyssä olevaa saamelaiskäräjälain ympärillä. Mielenkiitoista nähdä millä tavoin keskustapolitiikkojen venkoilu jatkuu kun laki tulee eduskunnan käsittelyyn hallituksen enemmistön päätöksellä.

Pääopposition johtaja Orpo vauhkoontui Ukrainan sodan pirskahtelusta ylilaitojen kun ilmeni, että Puolan puolelle on iskeytynyt ohjus, jonka taustalla oli Venäjän ohjusiskusarja Ukrainan maaperälle. Suomen Kokoomus poliitikot (Orpo, Heinonen, Vikman) osoittivat syytävällä sormella Venäjää kun ei ollut vielä täyttä varmuutta siitä, että millaiselta laukaisualustalta ohjus oli peräisin. Nyt julkisuuteen tulleet tiedot olettavat, että se oli Ukrainan torjuntaohjus, joka oli harhautunut Puolan puolelle kun he olivat yrittäneet torjua Venäjän ohjusiskuja Ukrainan maaperälle.

Orpo höperehti toistamiseen samalla viikolla kun hän väitti Ylen Ykkösaamussa 12.11., että EU:n toissijaisuusvaatimus kuuluu hallituksen tehtäväkenttään mutta tosiasiassa se kuuluu Eduskunnalle eli kansallisille parlamenteille. Ykkösaamun toimittaja oikaisi asian 19.11. tulleessa Ylen Ykkösaamussa.

Maltillisuus on valttia kun arvioidaan erilaisia kriisitilanteita etenkin, vaade koskee sellaisia poliitikoita, jotka tarraavat vallankahvaan kuin takiaiset. Kuten kuiske kuuluu niin Orpo olisi ottamassa eduskuntavaalien jälkeen pääministerin salkun itselleen. Asia ei ole vielä kirkossa kuulutettu kun kansalaisten pitäisi kevään vaaliuurnalla harkinta millaisiin käsiin he antavat valtiopurtemme.

* Huom! Osa kirjoituksisessa olevista linkeistä saattavat sammua riippuen lähdesivujen  toiminnasta.


Kirjoituksen tekniset tiedot

Kirjoitus on oikoluettu Microsoftin Word - ohjelmalla sekä manuaalisesti kirjoittajan toimesta. Olen yrittänyt rutistaa sanottavani n. 200–395 sanaan niin, että Internet lukemisen lainalaisuudet täyttyvät. Kirjoituksessa on sanoja 303 otsikko mukaan luettuna.

Avainsanat: Politiikka