Suksee

Sunnuntai 9.7.2023 - FotoPena

Suomen 77. hallituksen alkutaival on ollut, ettenkö sanoisi pomppuinen, kun sitä on ravistellut jo ministeriero. Kokoomuksen Orpo varmaan kuvitteli, että oikeistohallituksen kokoaminen oli mahtava suksee (menestys) mutta toisin kävi. Ministerieron todellisista taustatiedoista ei ole perillä muut kuin valtiovarainministeri – puoluejohtaja Purra ja hänen kabinettinsa. Pääministeri – puoluejohtaja Orpolla on ollut ehkä jotain vihiä taustakeskusteluista, joita on käyty ministerieroon johtaneista todellisista syistä. 

Lue lisää »

Avainsanat: Politiikka

Rahankeräykset

Sunnuntai 2.7.2023 - FotoPena

Yle-uutiset kertoi 26.6., että Ukraina-tukikonserttien tuotoista, joka oli kaksi miljoonaa, meni puolet palveluntarjoajille (tekniikka jne.) ja esiintyjät saivat esiintymiskorvauksena n. 600–700 euroa. Olen olettanut, että esiintyjät tai muut sellaiset ovat mm. tukikonserteissa esiintymässä palkkioitta tai korkeintaan matka tai ateriakuluilla mukana ns. hyvällä asialla. Ylen uutisjuttu aiheesta oli kyllä mykistävä sen suhteen, että hyväntekeväisyyskeräysten keräyskulut ovat luvalla sanottuna röyhkeän korkeita varsinkin tässä puheena olevassa Ukraina-tukikonserteissa.

Lue lisää »

Avainsanat: Politiikka

Oikeistohallitus on nyt todellisuutta

Sunnuntai 25.6.2023 - FotoPena

Suomen oikeistohallitus on nyt todellisuutta, kun Orpo sai vähän ennen mittumaaria hallituksen kasaan Säätytalon neuvottelujen päätteeksi. Kansanedustuslaitoksemme edustajat pääsivät tuoreeltaan käsittelemään Suomen 77. hallituksen hallitusohjelmaa. Tuore hallitus ei säästynyt opposition höykytykseltä eduskuntakeskustelussa eivätkä eri asiantuntijoiden arvioit olleet maireita hallitusohjelman suhteen. 

Lue lisää »

Avainsanat: Politiikka

Nähtäväksi jää

Sunnuntai 18.6.2023 - FotoPena

Vielä ei voi sanoa juuta eikä jaata tulevan oikeistohallituksen ohjelmasta, joka julkistettiin ennen viikonlopun alkua. Edessä ovat vielä seremonialliset osuudet kuten eduskuntakäsittely ja presidentin muodollinen hallituksen nimittäminen ennen kuin Orpon poppoo istuu ministeriautoissa. Median kommentaattorit kertoivat hallitusohjelmasta sellaiseen sävyyn, että keppiä ja porkkanaa kansalaisille on luvassa tuleville vuosille vain, eläkeläiset jäisivät elämän kurjistamisen ulkopuolelle.

Lue lisää »

Avainsanat: Politiikka

"Armotonta menoa"

Sunnuntai 11.6.2023 - FotoPena

Suomalainen trubaduuri Sepi Kumpulainen esitti aikoinaan laulelman ”Armotonta menoa” se tuli julkisuuteen vuonna 1991. Laulun sanat esiintyvät myös ”Armotonta menoa dokumentissa hoivatyön lauluja” kukapa olisi uskonut vielä silloin (1990-luvulla), että hoivapalvelut kriisiytyvät 2000 luvun hyvinvointi Suomessa. Dokumentti paljasti karulla tavalla mitä siitä seuraa, kun hoivatyö muutetaan markkinaehtoiseksi tulos tai ulos periaatteelle. Lisäksi suurten ikäluokkien ylle langetettiin ”kestävyys vaje”- kirous ja sitä peilataan nyt valtiontalouden säästökohteena.

Lue lisää »

Avainsanat: Politiikka

Veivausta

Sunnuntai 28.5.2023 - FotoPena

Politiikan veivaus on menossa kohti kesää ja Säätytalolla istutaan edelleen uuden hallituksen tekotalkoissa. Kukaan ei vielä tiedä millainen hallitusohjelmapaperi sieltä tulee ulos. Veikkauksia on ilmassa, mutta kuninkaan tekijänä on Ruotsalainen kansanpuolue RKP. Se pohtii lauantaina (20.5.) hallitusneuvottelujen kahta tärkeintä paperia maahanmuuttoa ja ilmastokysymystä eduskuntaryhmässään lauantaina (27.5.). Kokouksen päätteeksi RKP vaati maahanmuuttokysymyksiin muutoksia, joka aiheutti turbulenssia puolueitten puheenjohtajistossa.

Lue lisää »

Avainsanat: Politiikka

Elvistellen

Lauantai 20.5.2023 - FotoPena

Eurovision laulukisa, joka televisioitiin n. viikko sitten on saanut ennenäkemättömän elvistely tsunamin suomalaisten ja muitten keskuuteen. Kisassa toiseksi tullut Käärijän biisi sai, Cha Cha Cha, ylenpalttista huomiota kisapaikalla yleisön ja median hypetyksessä. Sinänsä suomenkielisen musiikkiesityksen menestyminen englanninkielisellä musiikkimarkkinoilla on maailman yhdeksäs ihme. Viestimet kertovat, että Käärijän biisi on jo Yhdysvaltain musiikkilistoilla ykkösenä.

Lue lisää »

Avainsanat: Politiikka

Arvontaa

Tiistai 16.5.2023 - FotoPena

Viestimet arpovat nyt tanakasti mistä hallitusneuvotteluissa nyt väännetään ja ketkä kansalaiset saavat keppiä sekä kutka lilluvat ”porkkanoissa”. Ei tarvitse olla kummoinen ennustajaeukko, kun tiedetään millaiset vyönkiristystalkoot ovat edessä itse kullakin tulevalla nelivuotis- tai kaksivuotiskaudella. Satavarmasti emme ole jyvällä millaista hallitusohjelmaa sieltä pukkaa mutta ”perstuntuma” on, sellainen ettei kansalaisille auvoisia aikoja ole luvassa.

Lue lisää »

Avainsanat: Politiikka

Loikkarit

Sunnuntai 7.5.2023 - FotoPena

Politiikassa jotkut mukana olevat loikkaavat toisiin puolueisiin kunta tai aluevaalien mentyä kun toiveet ja odotukset eivät ole kohdanneet siinä ryhmässä, jonka listoilta on mennyt ns. lävitse valtuustoihin. Erityisesti Oulussa näyttää poliittisia loikkaamisia tapahtuvan kuten muuallakin maassa. Lakeuksilta sinnikkäästi vallanytimeen pyrkivä entinen poliisi ja lehtiyrittäjä loikkasi Liike Nyt:n riveihin kun Perussuomalaiset eivät huolineet häntä eduskuntavaaliehdokkaaksi. Hänen poliittinen matkansa on alkanut ensin Kepusta Perussuomalaisiin ja sitten Liike Nyt riveihin. Arvot ja periaatteet eivät näillä loikkareilla ole juurtuneet kovin syvälle ajatuksen ytimeen kun oman eduntavoittelu on päällimmäisenä vallan tavoittelussa.

Lue lisää »

Avainsanat: Politiikka

Hallituskaruselli

Sunnuntai 30.4.2023 - FotoPena

Hallitustunnustelija Orpo on nyt puolensa valinnut ja Suomeen on syntymässä oikeistohallitus muttei ei se vielä ole kirkossa kuulutettu, että Säätytalon neuvotteluskaba Perusuomalaisten, Ruotsalaisen kansanpuolue RKP:n ja Kristillisdemokraattien kanssa on tällä taputeltu. Vaikka media jo näyttävästi jakelee ministeripestejä eri henkilöille neuvotteluihin osallistuvien puolueiden edustajille. Mitä ilmeisimmin nyt se, poliittinen vääntö vasta-alkaa neuvottelukammareissa.

Lue lisää »

Avainsanat: Politiikka

Poliittista spekulaatiota sakeana

Sunnuntai 23.4.2023 - FotoPena

Näinä päivinä kukaan ei ole voinut välttyä poliittisista spekulaatioista kun uutta hallitusta kasataan Orpon johdolla sekä sen tulevaa hallitusohjelmaa arvioidaan jokaisessa mediauutisissa. Kaikki kynnelle kykenevät poliitikot, kolumnistit ja valtionvarainministeriön budjettipäällikkö Niemelä selittävät nyt mediakanavilla mihin budjettileikkuri tulee iskeä ja millä tavoin. Lievästi sanottuna jos budjettipäällikkö pysyisi nyt vaan lestissään ja korrektisti säästäisi valtion menosopeutuspuheet hallitusneuvottelujen kammareihin. Niemelällä on tietysti sananvapautensa mutta sitä kannattaisi tässä yhteydessä käyttää säästeliäästi eikä käydä valtion budjettileikkauksista keskustelua julkisuuden kautta kun hallitustunnustelut ovat käynnissä.

Lue lisää »

Avainsanat: Politiikka

Orpon poliittinen kujanjuoksu pääministeriyteen

Sunnuntai 16.4.2023 - FotoPena

Uuden eduskunnan hallitusneuvottelut ovat nyt sitten avattu ja Kokoomuksen Orpo on kysymyksensä esittänyt eduskuntapuolueille. Kahdenkymmenenneljän kysymyksen patteristo on nyt puolueiden päätöksentekijöitten poliittisilla jauhinkivillä. Erityisesti kysymysten kakkoskohta (2) viittaa siihen, että valtiovarainministeriön budjettipäällikkö Niemelän johdolla taannoin (6.3. 2023 / lehdissä mm. Hesarissa 8.3.2023) julkistama leikkaus ja- vyönkiristyslista näyttäisi olevan lähtökohtana hallitusneuvotteluissa. Virkamiehet tietysti tekevät työtään mutta tämä Niemelä-case pulpahti sopivasti vaalien alusviikoilla julkisuuteen ja tästä Kokoomus nyt näyttää saaneen lisävirtaa hallituksen muodostamiseen.

Lue lisää »

Avainsanat: Politiikka

Vaalidraaman kaari

Sunnuntai 9.4.2023 - FotoPena

Olivatko Suomen eduskuntavaalit ns. demokratian ”riemujuhla”? Joo ja ei kun 72 prosenttia suomalaista vaivautui ääniuurnalle. Se on selvää, ettei vaaleissa koskaan päästä sataan prosenttiin demokratioissa mutta jos lähelle sitä sen pitäisi olla tavoiteltavaa. Äänestämättä jättämiseen on moninaiset syyt, joita en nyt lähde perkaamaan tässä kirjoituksessa.

Kiinnitin muutamaan seikkaan huomioita vaalitapahtumissa sekä sen jälkeen. Vaalidraaman kaarena oli se, että ehdokkaista tai heidän esille nostamistaan asioista käytettiin ilkeää kieltä sosiaalisessa mediassa sekä julkisissa puheissa. Sivistyneeltä vaaliväittelyltä tai perustelluilta vastanäkemykseltään ne olivat puutteellisia.

Lue lisää »

Avainsanat: Politiikka

Arvaamaton ja väkivaltainen

Sunnuntai 2.4.2023 - FotoPena

Arvaamaton maailmamme Suomessa sekä rajojen ulkopuolella näyttäytyy nyt vihamielisenä, joista meille raportoi mediakanavat vuorokauden ympäri. Ranskalaiset protestoivat ankarasti maan eläkeuudistusta vastaan kaduilla ja joskus ne yltyvät jopa väkivaltaiseksi. Israelissa kansalaiset ovat olleet kaduilla Israelin pääministeri Benjamin Netanjahun aikeista ottaa maan oikeuslaitos hyppysiinsä, jolloin paikallinen edustuslaitos voisi äänestää korkeimmanoikeuden päätökset kumoon. Eriskummallinen poliittinen kehitys maassa, jossa valtaa pitää äärioikeistolaiset puolueet kun muistelee heidän menneisyyttänsä toisessa maailmansodassa.

Lue lisää »

Avainsanat: Politiikka

Poliittinen ilmaherruus

Sunnuntai 26.3.2023 - FotoPena

Eduskuntavaalien alla kaikki tiedotusvälineet tuuttaavat poliittista prinsiippiä (perusteita, periaatteita) kansalaisten kuultavaksi. Ylen puolueitten puheenjohtajatentit ovat mielenkiitoisia vaikka en ole niitä suorana tai jälkikäteen katsonutkaan. Minusta mielenkiintoisempia kuultavia ovat olleet jälkiarvioinnit tai puinnit näistä keskusteluista. Gallup kannatuksen kärkipuolueiden puheenjohtajat olivat tulessa Ylellä tiistaina 21.3. Marin, Purra ja Orpo. Keskustelussa oikeistopuolueen Purra pamautti joko tietoisesti tai tiedostamattaan, että kulttuuri on luksusta. Väitteellään Perusuomalaisten Purra sai hetkellisesti poliittisen ilmaherruuden haltuunsa.

Lue lisää »

Avainsanat: Politiikka

Poliittista kipunointia

Sunnuntai 19.3.2023 - FotoPena

Poliittinen kipunointi on nyt kiivasta kaikilla poliittisilla tasoilla niin Suomessa kuin maailmalla. Suomalainen sanahelinä keskittyy nyt edessä oleviin eduskuntavaaleihin ja Nato-ratkaisun nytkähtäessä hieman eteenpäin. Suomalainen keskustelu kohdistuu ehdolla olevien nostamiin teemoihin ja tutulta tuntuvia poliittisia ja populistisia sanankäänteitä puhevirrasta löytyy. Yhteiskunnallisia-asioita luvataan pistää järjestykseen Suomen osalta ja vähän myös Euroopan Unionin osalta. Suomalaisessa demokratiassa ei mikään etene ellei kyetä poliittiseen yhteistyöhön sitten kun äänestysliput ovat lasketut äänestysuurnien kätköistä.

Lue lisää »

Avainsanat: Politiikka

Myrskyävää vesilasissa

Sunnuntai 12.3.2023 - FotoPena

Suomen poliittisissa navoissa(presidentti, pääministeri, puolustusministeri) myrskyää kun pääministeri vastasi toimittajan kysymykseen Ukrainan vierailullaan, että, 10.3.23, Yle-uutinen ”Suomen vanhojen Hornet hävittäjien lähettämisestä Ukrainaan voisi keskustella”. Paino lauseessa voisi keskustella. Eikä hän luvannut mitään sen enempää tai nostanut sitä itse esille sanoo asiasta kysynyt toimittaja.

Lue lisää »

Avainsanat: Politiikka

Spekuloinnit?

Sunnuntai 5.3.2023 - FotoPena

Kuukausi ennen eduskuntavaaleja käy kiivaana julkisuudessa spekuloinnit (arvelut) siitä, että kuka on seuraava Suomen pääministeri ja millainen puolue ratsastaa vaaliykkösenä Eduskuntaan. Suomessa on ollut tapana, että ykköspaikalle kiilannut puolue saa hoitaakseen hallitustunnustelut sekä poliittisen hallituksen muodostamisen ja pääministerin vakanssin. Ennakkoastelemat ainakin galluppien mukaan ovat on sellaiset, että kuka tahansa mielipidemittauksen kärkikolmikosta saa hallituksen muodostamisen kontolleen.

Lue lisää »

Avainsanat: Politiikka

Segregaatio?

Sunnuntai 26.2.2023 - FotoPena

Viimeviikkoina on tullut seurattua erilaisia keskusteluohjelmia, joissa ns. asiantuntijat keskustelevat erilaisista yhteiskunnallisista aiheista. Korvaani on särähtänyt useassa ohjelmassa kuulemani sananen segregaatio. Äimistelin keskusteluja kuunnellessani mitä tämä sana tarkoittaa. Entiset äidinkielen opettajani, opiskellessani kansanopistossa, teroittivat aina sitä, että kun puhut tai kirjoitat karsi vierasperäiset tai sivistyssanat pois kun sinulla on asiaa kuulijakunnalle tai kirjoitetun tekstin lukijoille. He eivät tarkoittaneet sitä, että vastaanottajaa aliarvioidaan, vaan sitä, että saan viestini perille niin ettei vastaanottaja jää miettimään vierasperäistä sanaa vaan kuulija tai lukijaa on edelleen aktiivinen vastaanottaja viesteillesi, joita ovat sanat sekä kirjoitukset.

Lue lisää »

Avainsanat: Politiikka

Tikusta asiaa

Sunnuntai 19.2.2023 - FotoPena

Suomalainen media on eriskummallinen kuin Brittien keltainen tabloidilehdistö kun se mm. pyörittää kanavillaan ,WhatsApp-- case, ohjelmasta toiseen siitä keskustelevat Pöllöraadit (MTV) ja Ylen Jälkiviisaat. Aika flataasilla perusteilla tehdään "tikusta asiaa" niin kuin eräs Pöllöraadin keskustelija pohti jo sitä, että mitä se vaikuttaa WhatsApp-Lintilän vaalimenestykseen tulevissa eduskuntavaaleissa Pohjanmaan lakeuksilla. Aika vähissä ovat jutunjuuret jos tällaista asiaa veivataan media-alustoilla lähetystolkulla tai palstamillimetreittäin. Niin kuin tässä maailmassa ei olisi merkittävämpiä uutisia kerrottavaksi.

Lue lisää »

Avainsanat: Politiikka

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »