Poliittinen vaino diktatuureissa ennen ja nyt

Sunnuntai 11.7.2021 - FotoPena


blogikuva_26.10.2014.jpgHelteen kourissa ja olkapäävammani pidätellessä olen kuunnellut kirjoja, jota kertovat 2. maailmansodan rintamalinjojen takaisesta toiminnasta sekä natsien kuoleman leirien tapahtumista toisen maailman sodan aikana.

Lisäksi olen kuunnellut kirjoja Neuvostoliiton diktaattori Stalin aikaisista toisinajattelijoiden vainoista, jotka eivät poikkea natsien julmista terrorikampanjoista ja kuolemanleireistä muuta kuin että ne ovat tapahtuneet eriaikoina tai paikoissa.

Stalin vainojen aikana toisinajattelijoita tai tekaistuilla syytteillä teloitettiin vuosina 1937–1939 n. 786 000 ihmistä, jotkut lähteet sanovat, että näissä vainoissa surmattiin n. miljoona venäläistä. Heitä näännytettiin myös pakkotyöleireillä karuissa olosuhteissa tai muilla vainon tunnusmerkit täyttävillä toimenpiteillä.

Julkisuudessa nykyään yleisesti muistellaan natsien hirmutekoja näin pitää tehdäkin, mutta Stalin vainojen uhrit jäävät taka-alalle. Ne ovat pitkään olleet vaiettu asia poliittista syistä johtuen lännessä, että Neuvostoliiton valtiojohtoisesta asian peittelystä tai tiedon pimityksestä johtuen.

Mielenkiitoisia kirjoja ovat olleet myös natsimiehityksen aikaiset vastarintaliikkeistä kertovat kertomukset. Nämä tietysti ovat tarinoita, jotka antavat viitteitä siitä millaista on ollut toimia miehittäjien julman terrorin oloissa, jolloin oma, perheen ja jopa kyläyhteisöjen turvallisuus sekä henki on ollut vaakalaudalla.

Mitä näistä julmuuden, terrorin ja kansanmurhien tapahtumista ihmiskunta on sitten oppinut? – Lyhyt vastaus: ei mitään.

Edelleen toisinajattelijoita vainotaan, suljetaan pakkotyöleireille, tehdään kansanmurhia (mm. lähimenneisyydessä ent. Jugoslavian alue Euroopassa) kaiken tämän edessä kansainväliset järjestöt kuten Yhdistyneet Kansakunnat YK ovat voimattomia, kun järjestössä pelaavat poliittista peliään sekä Kiina että Venäjä ja muut ”sotilaallista voimaa omaavat valtiot”.

Järjestön turvallisuusneuvostossa Kiina ja Venäjä voivat veto-oikeudellaan estää kaikki YK:n toimenpiteet, jotka tähtäävät ihmisten suojeluun vainolta, orjuuttamiselta ja muilta ihmisoikeusloukkauksilta näissä maissa. Lisäksi kun ne harjoittavat vähemmistökansallisuuksiensa ja toisinajattelijoiden (mm. Venäjällä oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi myrkyttäminen) vainoa maissaan kuten olemme saaneet tietää median raporteista mutta nämä ovat vain ”jäävuorenhuippuja” mitä olemme kuulleet tai nähneet.

Nykyiset vallanpitäjät Venäjällä ja Kiinassa käyttävät samanlaisia menetelmiä kuin natsit sekä Stalin-kätyrit aikoinaan vaientaakseen toisinajattelijat. Poliittinen painostus näitä maita kohtaan tyssää usein miten kauppapoliittisiin syihin. Länsimaiden poliittiset johtajat ottavat näitä asioita esille esimerkki maiden diktaattoreja tavatessaan. Mutta ne eivät johda mihinkään ne ovat korkeitaan pieni ”ryppy” diktaattorien mietteissä.

Kirjoituksen tekniset tiedot

Kirjoitus on oikoluettu Microsoftin Word - ohjelmalla sekä manuaalisesti kirjoittajan toimesta. Olen yrittänyt rutistaa sanottavani n. 200–395 sanaan niin, että Internet lukemisen lainalaisuudet täyttyvät. Kirjoituksessa on sanoja 321 otsikko mukaan luettuna.

Avainsanat: Politiikka