Puhutteleva valokuva

Lauantai 4.5.2024 - FotoPena


blogikuva_26.4.2014.jpgSuomen presidenteistä on julkaistu virallisia valokuvia ainakin Kekkosesta eteenpäin aina valokuvat eivät olleet onnistuneita. Valokuvat ovat tietysti katsojalle mielipide alttiita. Miten ihmeessä jälleen kerran presidentistä on sellainen virallinen valokuva, joka ei ole edukseen kohteelle.

Niinistön virallinen valokuva synnytti kohua myös koska se oli ehkä Photoshopilla käsitelty. Itse olisin ohjeistanut presidentti Stubbia niin, että hymy olisi ollut vienompi ja henkilön katsetta olisin pyytänyt siirtämään lievästi vasemmalla tai oikealle.

Jonkun mielestä nämä ovat nyansseja, mutta valokuvan tulee tehdä aina kunniaa kohteelleen nyt Stubbin virallinen valokuva ei sitä tee. En marmata tätä sen takia, että olisi äänestänyt em. herroja, kun vaali (mikä tahansa vaali) on suoritettu niin ”kansanvalta on puhunut pulinat pois” kuten Johannes Virolainen sanoi aikanaan.

Valokuva on itsessään voimakas vaikuttamisenväline, sillä voidaan esittää kulloisiakin tapahtumia kaikilta elämän aloilta kuten mm. sodasta, rauhasta ja koko elämäkirjosta. Valokuvan historia on alkanut jo 1700-luvulta ja tunnetuimmat valokuvat säilyneet yli 100-vuotta katseltavissa. Nyt valokuvataan ennätyksellisen tahtiin kuvia, kun erilaiset valokuvauslaitteet ovat yleistyneet, jopa niin että kännyköillä kuvatut valokuvat kilpailevat laatutasollaan aivan järjestelmäkamerojen kanssa.

Erilaiset kuvien jakovälineet ovat mahdollistaneet katkeamattoman kuvavirran erilaisilla laitteilla. Digitaalisessa valokuvauksessa vaanii vain sellainen vaara, että kansakunnan muistia virkistävät kuvat katoavat, kun erilaiset kuvan laiteformaatit kehittyvät niin, että ne eivät tunnista vanhoilla järjestelmillä kuvattuja aineistoja. Näistä syistä kannattaa aina teettää paperivalokuva mieluummin mustavalkokuvia koska nykytietämyksen mukaan valokuva voi säilyä yli 100-vuotta. Värivalokuvissa on se ongelma, että ne haalistuvat aikaa myöden, kun valo vaikuttaa niihin epäedullisesti toki niitä voidaan konservoida nykytekniikalla. Kuten todettua valokuvaa on käytetty vaikutusvälineenä sen keksimisestä saakka monenlaisissa yhteyksissä.

Nykytekniikalla valokuvia voidaan muokata erilaisiin tarkoitusperiin. Olen itse katsellut lintukuvia ja joutunut kysymään itseltäni, onko tällaisia lintuja aidosti olemassa maailmassa. Valokuvia, joita olen katsellut ovat olleet värikkäitä ja lintujen höyhenpeitteet monenkirjavia. Valokuvien tuottamiseen on tullut nyt myös mukaan tekoäly, jolloin voidaan aidosti kysyä, että onko mitään aitoa enää olemassa valokuvamaailmassa vai onko kaikki epäaitoa.

Kirjoituksen tekniset tiedot

Kirjoitus on oikoluettu Microsoftin Word - ohjelmalla sekä manuaalisesti kirjoittajan toimesta. Olen yrittänyt rutistaa sanottavani n. 200–395 sanaan niin, että Internet lukemisen lainalaisuudet täyttyvät. Kirjoituksessa on sanoja 217 otsikko mukaan luettuna.

 

Avainsanat: Politiikka