Poskisuudelmia ja hymyjä

Sunnuntai 21.4.2024 - FotoPena


blogikuva_26.10.2014.jpgEuroopan johtajat kokoontuivat kuluneella viikolla EU:n siipien suojassa pohtimaan maanosamme tulevaisuutta, jossa käydään Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa. Ukrainan presidentillä oli vakava viesti johtajille maansa tilanteesta. Johtajat vaihtoivat hymyjä ja poskisuudelmia keskenään ja siihen se taisi jäädäkin yhdessä katteettomien lupauksineen Ukrainalle.

Sotilasasiantuntijat sanovat, että Ukraina tarvitsee kymmenittäin Patriot-ilmapuolustusjärjestelmiä torjuakseen Venäjän ohjukset ja sotalennokit. Saksa antaa nyt armeliasuudessaan yhden tällaisen ilmapuolustusjärjestelmän, jolla ei ole ratkaisevaa merkitys Ukrainan ilmapuolustukselle.

Maahyökkäykseen Venäjän joukkoja vastaan tarvittavia ammuksia ja muuta sotakalustoa on lupailtu kolmatta vuotta muttei mitään ratkaisevaa sodan kulun kannalta ei ole tapahtunut. Julkisuus on ollut hipihiljaa asiasta eikä niitä Tšekin etsimiä ammuksia ainakaan vielä ole saatu sotatantereelle. Hintalappu sotamateriaaleille on 1,4 miljardia. Median tiedot väittävät, että miljardiluokan ammusostokselle olisi nyt rahat kasassa. Tulevatko ne liian myöhään, jos Venäjä tehostaa sotatoiminaan rintamalla kuten on uumoiltu.

”Survival: Global Politics and Strategy -julkaisussa sotilasasiantuntijat Franz-Stefan Gady ja Michael Kofman arvioivat, että Ukraina tarvitsisi noin 75 000–90 000 ammusta kuukaudessa puolustukselliseen sodankäyntiin. Suuremmat hyökkäykset kuluttaisivat ammuksia 200 000–250 000 kappaletta kuukaudessa. Teksti julkaistu 12.3.2024 Internetissä”.

Sotamateriaalikulut ovat valtaiset, jotta Ukraina kykenisi edes puolustukselliseen sotaan sekä toisekseen millaisissa kantimissa Ukrainan sotilaiden taistelumoraali on, kun he eivät ole saaneet lepotaukoa yli kahteen vuoteen takalinjoilla sanovat arvioijat julkisuudessa. Ukrainan sotilaallisen avun kanssa kuhnailevat Euroopan johtajat eivät voi enää vedota siihen, että sotateollisuusmateriaalin alasajo viivästyttää Euroopan aseapua Ukrainalle. Nyt mediassa kerrotaan, että Nato-maat ovat päättäneet vihdoinkin materiaalisesta avusta Ukrainalle. Päättäjien mielenmaisemassa ilmeisesti leijuivat ajatukset siitä, että materiaalista apua Ukrainalle antavista maista tulee sodan osapuolia ja sota laajenee muille alueille Euroopassa. Siitä ehkä on johtunut apupakettipäätösten hitaus eri maissa.

Eurooppalaiset maat alkoivat takoa sinisilmäisyyttään aseita auroiksi 1990-luvulla, kun oletettiin, että Neuvostoliitto on poliittisesti polvillaan sen hajottua ja Venäjän synnyttyä ja Yhdysvaltain jäädessä silloin ainoaksi supervallaksi, ellei Kiinaa oteta lukuun, joka on pyrkimässä tätä kohti. Euroopan johtajat ovat kokoustaneet tarpeeksi ja nyt on todellisten tekojen aika niin, ettei Ukraina luhistu Venäjän raakalaismaisen hyökkäyssodan edessä. Euroopan poliittiset johtajat ovat temppelin harjalla, jos he aikovat vakauttaa maanosamme niin, että Venäjä pysyy aisoissaan eikä uhkaa sodalla tai uhoa provokaatioilla naapurimaitaan.

Kirjoituksen tekniset tiedot

Kirjoitus on oikoluettu Microsoftin Word - ohjelmalla sekä manuaalisesti kirjoittajan toimesta. Olen yrittänyt rutistaa sanottavani n. 200–395 sanaan niin, että Internet lukemisen lainalaisuudet täyttyvät. Kirjoituksessa on sanoja 337 otsikko mukaan luettuna.

Avainsanat: Politiikka