Tekoälyä

Lauantai 9.3.2024 - FotoPena


blogikuva_26.10.2014.jpgViestimien eritasoilla hohkataan nyt tekoälyn tai keinoälyn nimeen niin kuin se ratkaisi kaikki maailman ongelmat. Se on ihmisen keksimä tietokonesovellus, jolla voidaan tehdä erilaisia asioita kuten hakea tietoa, tehdä tekstejä, kuvamuokkauksia, musiikkivideoita jne., kun tekoälyohjelmaan on syötetty ennakkoon tietoja, joita se tulkitsee oikein tai ehkä väärin. Tekoälyllä voi olla hyötynäkökulmaa ihmiselle mutta johtaako se siihen ihmisen oma päättelykyky tai ratkaisukyky heikkenee.

Koneoppiminen saattaa edetä siihen vaiheeseen, että se saattaa ryhtyä tekemään ihmisen puolesta päätöksiä, jotka ovat joko huonoja tai hyviä kulloisessakin asiassa. Ihmisellä kun luontainen kyky ”ajatella asioita eteenpäin ja taaksepäin” eli kyky ”saada tietoa tai ymmärtää asioita ilman tietoista päättelyä”. Karttunut tieto ja elämän kokemus antaa lisää eväitä ihmisen päätöksen tekoon erilaisista asioista (Lähde: Duodecim-lehti / Google).

Erilaisista some-alustoista tiedetään jo, että ne kykenevät koukuttamaan käyttäjänsä niin, että sosiaaliset taidot tai ihmisten kanssa käymiseen perustuvat tietojen vaihto, vuorovaikutus kuihtuu. Ihmisen luoteeseen kuuluu empatian (myötätunto) sekä inhimillisyyden tunnemaailma toisia ihmisiä kohtaan, joka näivettyy, ellei ihmisillä ole fyysistä yhteydenpitoa toisiin. Pitkälle vietynä tekoäly voi ottaa vallan ihmisiä koskevissa päätöksissä, ellei sitä suitsita tietoisesti ihmisen ohjaukseen tai hallintaan.

Somealustoilla on jo nähty, millaiseen poliittiseen kaaokseen kyseisen alustan käyttäminen on johtanut. Facebook-alusta jopa muuttanut yhteiskuntien rakenteita ja sillä on vaikutettu demokratioissa järjestettäviin vaaleihin trollauksella (Kielitoimiston sanakirja: internetissä käytävää keskustelua tahallisesti häiritsevä viesti; tällaisen viestin lähettäjä) tai sitä on käytetty vihalietsontaan vähemmistö kansallisuuksia kohtaan kuten Rohingojen vainoamiseen Burmassa nykyisin Myanmarissa. Ihmisen pitää hallitta luomiensa sinänsä ehkä työtä helpottavia laitteita kuten automaation, koneoppimisen tai tekoälyn toimintaa, ettei hallituista ”automaatioista” tule hallitsevia ihmisten keskuuteen.

Kirjoituksen tekniset tiedot

Kirjoitus on oikoluettu Microsoftin Word - ohjelmalla sekä manuaalisesti kirjoittajan toimesta. Olen yrittänyt rutistaa sanottavani n. 200–395 sanaan niin, että Internet lukemisen lainalaisuudet täyttyvät. Kirjoituksessa on sanoja 249 otsikko mukaan luettuna.

Avainsanat: Politiikka