Sotaisaa

Sunnuntai 3.3.2024 - FotoPena


blogikuva_26.4.2014.jpgPoliittiset johtajat Euroopassa ja Suomessa maalailevat mahdollisia uhkakuvia siitä mitä saattaa tapahtua tässä epävarmuuden aikakaudessa Euroopan mantereella. Taustalla on tietysti Venäjän häikäilemätön hyökkäys Ukrainaan, joka tosin on alkanut jo vuonna 2014 kun Venäjä miehitti Krimin.

Nyt on viimeistään pyyhkiytynyt sinisilmäisyys poliittisten johtajien puheista, kun maailma ajautunut epävarmuuden tilaan Ukrainan sodan seurauksena, jota käydään Euroopan mantereella. Demokratioissamme on ratkottavana valtavia ponnistuksia vaativia kysymyksiä kuten ristiriitojen hillitseminen läntisten demokratioiden ja diktatuurien välillä.

Euroopassa on nyt esimerkki siitä, että millaiset tavoitteet diktaattoreilla on ihmisten alistamisessa valtaansa. Putin puhui muutama päivä sitten, että Venäjän presidentinvaalit käydään demokratian hengessä aika erikoinen näkemys demokratiasta, kun ehdokkaana vaalissa on vain yksi ehdokas eli Putin itse. Muut ehdokkaat ovat raivatut pois väkivaltakoneiston toimesta tai tekosyillä hylätään muiden ehdokkaiksi pyrkivien ns. kannatuskortit.

Ruususen unessa ovat eurooppalaisten valtioiden demokratiat olleet jo pitkään, kun on kuviteltu, että rauhatila pysyvä tila mantereella, vaikka sotimista olemme nähneet Euroopan ulkopuolella kuten Afrikassa tai Lähi-idässä. Terrorisimin uhka rauhan omaisissa maissa, on edelleen olemassa. Vaikka terroristijärjestö Isis on toistaiseksi nujerrettu. Sotaisia ja erilaisia tiettyihin olettamuksiin perustavia puheita tulemme kuulemaan politikkojen puheissa niin kauan kuin tykit jylisevät Ukrainassa.

Kukaan ei tiedä miten tämä häikäilemätön Venäjän sota Ukrainassa tulee päättymään tai muuttaako se muotoon niin että se laajentuu myös Ukrainan ulkopuolelle. Kansalaisen näkökulmasta katsottuna epävarmuuden aikakausi lisää paineita elämiseen ja kun vielä nykyinen hallitus häärää kuin ”tärpätin keittäjät” kansalaisten sosiaaliturvan leikkauksia suunnitellen niin me kansalaiset tulemme varovaiseksi elämäämme suunnittelussa pidemmällä aikavälillä. Varovaisuuden kautta taloudelliset panostukset erilaisiin hankintoihin hiipuu ja se vaikuttaa kansalaisten työllisyyskysymyksiin.

Sellaista kristallipalloa tai näkymää ei ole olemassa kenelläkään, joka ennustaisi luotettavasti tulevaisuutemme. Päädymmekö katastrofista toiseen tai sanelevatko diktatuurit (Venäjä, Kiina, Pohjois-Korea) ja (mahdollisesti presidentiksi nouseva) ailahteleva Trumpin USA maailman tulevaisuuden sekä siinä sivussa Suomen kohtalon.

Kirjoituksen tekniset tiedot

Kirjoitus on oikoluettu Microsoftin Word - ohjelmalla sekä manuaalisesti kirjoittajan toimesta. Olen yrittänyt rutistaa sanottavani n. 200–395 sanaan niin, että Internet lukemisen lainalaisuudet täyttyvät. Kirjoituksessa on sanoja 281 otsikko mukaan luettuna.

 

Avainsanat: Politiikka