Vetyä

Sunnuntai 25.2.2024 - FotoPena


blogikuva_26.4.2014.jpgIlmastomuutos jyrää maapallolla vääjäämättömästi ja samalla Suomi saa osansa tästä mullistuksesta. Ilmastonmuutosta ei ole otettu vakavasti, vaikka asia ollut tiedossa vuosikymmeniä ja nyt 1,5 prosentin lämpiämisaste maapalolla on ohitettu. Taloudellispoliittiset etuajattelut ovat olleet vallalla maailman valtioiden johtotähtinä ja nyt on tullut ns. ”pää vetävän käteen”.

Harmittaa vain se, että millaisissa helvetillisissä olosuhteissa lapset ja nuoret sekä tulevat aikuiset elävät täällä muutamien vuosien tai vuosikymmenien päästä.Itse olen jo sen ikäinen, etten ehkä tule näkemään sitä mullistusta sääoloissa, joka Suomen ja maapallon asukkailla edessään.

Nyt herrat kouhottavat vetytalouden ja akkuteollisuuden nimiin niin, että siitä olisi pelastusrengas ihmiskunnan kohtaloille. Suomeen on suunnitteilla kaksikymmentäkolme (23) vetytehdasta ja yhden peruskivi on jo muurattu n. vuosi sitten. Akkutehtaita on pitänyt tulla Suomeen joka ”notkoon, niemeen ja saarelmaan” mutta nihkeästi niitten peruskiviä on muurailtu. Haminaan tuleva akkutehdas aikoo laskea tehtaaltaan puhdistetun jätevetensä Suomenlahteen.

Vesistö on yhteydessä maailman saastuneimpaan mereen Itämereen. Asiasta ollaan huolissaan ympäristöjärjestöissä, kun jätevedessä on suoloja, jotka vaikuttavat meriluonnon olosuhteisiin. Vihreässä energiassa on myös ”suo siellä ja vetelä täällä” Vety ja- akkuteollisuus voi vain olla ehkä välivaihe energiankulutukseen sen ympäristöriskejä ei tunneta riittävän hyvin ennen kuin todellisuus on käsillä.

Sanomatta on selvää, että tuotettua ympäristökuormaa tulee vähentää maailmanlaajuisesti muuten tämä ”ajatteluun taaksepäin ja eteenpäin kykenevä nisäkäs” - ihminen ei tule selviämään maailman tappiin niissä olosuhteissa, jotka se on itse itselleen ja muille elollisille aiheuttanut. Toisekseen herää kysymys onko näille uusille energialähteille markkinoita ja soveltuvatko ne erilaisten nykyisten tuotantomyllyjen pyörittämiseen niin, ettei laitteisiin jouduta tekemään suuria muutoksia siis pyörivätkö tuotantomyllyt tuosta vaan esim. vedyllä.

Takapakkia ja mutkia matkaan on tullut monelle ”vihreäenergian” hankkeille Suomessa kuten Vaasan suunnitteilla olevalle akkutehtaalle. ”Vihreänenergian” tuotantolaitosten hamuajat niin valtiot kuin niiden paikkakunnat käyvät ankaraa hippaa siitä, että mihin nämä tuotantolaitokset sijoittuvat mm. Euroopassa tai Suomessa. Toisin sanoen ”vihreänenergian” tuottajilla on tuotantolaitosten sijoittumiseen nähden etulyöntiasema. Ne menevät sinne missä edut tuottajille ovat tähtitieteelliset sekä toimintaedellytyksien tai *infrastruktuurin suhteen.

* Lähde Kielitoimiston sanakirja; jnk. toiminnan, järjestelmän tm. pohjana olevat rakenteet ja perusedellytykset; us. yhteiskunnan toiminnan mahdollistavat palvelut ja rakenteet (liikenneyhteydet, energian saanti yms.

Kirjoituksen tekniset tiedot

Kirjoitus on oikoluettu Microsoftin Word - ohjelmalla sekä manuaalisesti kirjoittajan toimesta. Olen yrittänyt rutistaa sanottavani n. 200–395 sanaan niin, että Internet lukemisen

Avainsanat: Politiikka