Avoimia kysymyksiä

Sunnuntai 28.1.2024 - FotoPena


blogikuva_26.10.2014.jpgSuomen presidentinvaalien 1. ensimmäinen kierros on käyty ja toinen on tulossa kun 1. vaalin äänet ovat lasketut. Avoimia kysymyksiä on ilmassa monenlaisia kuten millaisia Nato linjauksia Suomi tekee uuden presidentin johdolla ja ylipäätään millainen poliittinen ilmapiiri Suomessa ja maailmalla on uuden presidentin virkakaudella. Toiset vaalit ovat jo ovella, kun Euroopassa käydään EU-parlamenttivaalit, jotka Suomessa ovat kesän kynnyksellä. Mielipidemittaukset kertovat karua kieltään, että oikeistolaiset ajatusvirtaukset saavat tilaa kansalaisten keskuudessa kaikkialla Euroopassa.

Tulevan poliittisen ilmapiirin oletuksena on, että vastakkainasettelu lisääntyy, kun mm. Suomen oikeistopuolueet, jotka ovat hallituksessa, ovat jo ajautuneet törmäyskurssille mm. palkansaajajärjestöjen kanssa. Suomen hallituksen politiikassa on tacherilaisia (Brittien ex-päämisteri Thatcher) sosiaali-ja talouspoliittisia piirteitä, jolla kurjistetaan entisestään vähätuloisten asemaa ja hajotetaan ammattiyhdistysliikettä. Nykyinen hallitus on liukunut kauaksi hyvinvointiyhteiskunnan periaatteista, jonka mukaan kaikkien kansalaisten tulee pärjätä elämässään ja sosiaaliturva on hyvin järjestetty. Ajan myötä selviävät millaiset mittasuhteet ja millaisena toteutuvat nämä hallituksen tacherilaiset Suomeen sovelletut periaatteet saavat aikaan.

Toki suomalaiset ovat jäyhää kansaa niin, ettei täällä nähdä todennäköisesti Ranskan keltaliivien ja maanviljelijöiden kaltaisia protestiliikehdintöjä kaduilla tai kujilla. Ranskalaisten protestit äityvät joskus rajuiksi kuten olemme tiedotusvälineistä saaneet havaita. Koskaan ei voi tietää milloin ”kamelin selkä katkeaa” kansalaisten keskuudessa kuten kävi vuoden 1956 yleislakon aikana, joka sai myös väkivaltaisia piirteitä puolin ja toisin. Poliittisesti olemme ”kärpän tällingillä” (mm. epävakaa) monessa suhteessa Suomessa ja maailmalla tilanteessa, jossa meitä haastetaan sotilaallisesti tai maailman talouspolitiikalla tai demokratian uhkakuvilla. Järkälemäisiä yhteiskunnallisia kysymyksiä meillä kansalaisilla ja demokraattisesti valituilla johtajilla on ratkottavana lähivuodet.

Kirjoituksen tekniset tiedot

Kirjoitus on oikoluettu Microsoftin Word - ohjelmalla sekä manuaalisesti kirjoittajan toimesta. Olen yrittänyt rutistaa sanottavani n. 200–395 sanaan niin, että Internet lukemisen lainalaisuudet täyttyvät. Kirjoituksessa on sanoja 235 otsikko mukaan luettuna.

Avainsanat: Politiikka