Jännän äärellä?

Sunnuntai 21.1.2024 - FotoPena


blogikuva_26.4.2014.jpgSuomen 13. presidentti valitaan näillä näppäimillä ja ennakkoäänestys on jo alkanut ja ne, jotka äänestivät ennakkoon ovat ehdokkaansa valinneet. Osa heistä joutuu pohtimaan kenelle toisella kierroksella äänensä antavat. Ensimmäisellä vaalikierroksella ei kukaan ehdokkaista saa todennäköisesti ehdotonta enemmistöä kansalaisten äänistä (ylipuolet ehdokkaalle annetuista äänistä), joten toinen kierros on vääjäämätön. Varsinainen vaalipäivä on 28.1 ja toisen vaalikerroksen varsinainen vaalipäivä on 11.2.

Presidenttiehdokkaita on ”grillattu” monenlaisissa median tilaisuuksissa niin kuvallisesti kuin sanallisesti. Itse en ole somessa kuin yhdellä alustalla ja siellä ei ole näkynyt meemejä (Lähde Kielitoimiston sanakirja: sosiaalisessa mediassa nopeasti ja laajalle leviävistä viesteistä, jotka perustuvat tav. kuvaa ja tekstiä yhdistelevän humoristisen idean muunteluun) ehdokkaista tai sitten algoritmit eivät ole syöttäneet niitä minulle, kun olen vain valokuvista kiinnostunut ko. olevalla somealustalla.

Jännäksi käy kuka se tasavallan kolmastoista presidentti on mutta tehtävä ei tule olemaan helppo, eikä laakereilla pääse lepäämään, kun maailman tilanne on se mikä on ja yhä rankemmaksi käy. En tiedä onko tässä yhteydessä sopivaa lainata Mikkihiiri merihädässä laulun sanoja mutta (lainaan kuitenkin) ne tulivat mieleen kun ajattelin purjehdustamme maailman poliittista myrskyä päin ” Kas on Mikki merelle lähtenyt, Pikku kaarnapurrellaan Ja vaik' onkin tuuli vain yltynyt Mikki laulaa innoissaan… Mikki aivan säikähtää hä-hä-hä-hää… Mä oon meripeikko, hä-hä-hä-hää …Tyi-rät-tät-tät-tät-tät-tää…Purtes on heikko, aaltoihin jää Ja nyt laulu soi taas näin… Kas noin Suomenjoutsen käy auttamaan”.

Eräs presidenttiehdokas sanoi, että Suomi on rauhanvälityksen suurvalta näin voi olla. Oman selustamme olemme turvanneet kahdenvälisillä sopimuksilla Yhdysvaltain sekä Iso-Britannia kanssa sekä olemme liittyneet Pohjois-Atlantin puolustusliittoon eli Natoon. Suomen ja maailman tilanne on poikkeuksellisen sekava nykyisessä poliittisessa ja taloudellisessa tilanteessa.

Tuntuu, että kaikilla maailman suunnilla uhitellaan yhteentörmäyksen mahdollisuudella, joka laajentaa t. voimistaa kriisejä on ne sitten sotilaallisia tai taloudellisia. Toivottamalta näyttää, kun meitä maapallon asukkaita uhkaa suurin vaara ilmastosta käsin, joka tuhoaa koko elollisen elämän kotipalaneetaltamme.

Itse en ole huomannut, että presidenttiehdokkaamme olisivat puhuneet ilmaston muutoksesta kovinkaan innokkaasti vaan sodat sekä niiden uhka ovat olleet puheiden päällimmäisiä. Heidän puheensa ovat lähinnä sivunneet Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa mikä on ymmärrettävää koska sota hävittää jälleen Eurooppaa ja Suomella on sotilaallisesti ja taloudellisesti arvaamaton naapuri - Venäjä.

Nykyisessä tilanteessa on mahdotonta arvailla millainen ilmapiiri maailmassa ja Suomessa on vaikka vuoden tai kahden tähtäimellä. Olemmeko rauhantiellä vai kyteekö vastakkain asettelu niin, että se leimahtaa ilmiliekkeihin siellä missä se ei ole ennakkoon arvattavissa. Tulevalla Suomen 13. presidentillä tai valtionhallinolla on haastavat ajat edessään niin kuin myös kansalaisilla. Toivoa sopii, että selviämme vähäisillä vaurioilla tästä kuohuvan maailman poliittisesta tilanteesta ennemmin taikka myöhemmin, kun sotimisen suvanto vaihe saavutetaan, jos saavutetaan.

Kirjoituksen tekniset tiedot

Kirjoitus on oikoluettu Microsoftin Word - ohjelmalla sekä manuaalisesti kirjoittajan toimesta. Olen yrittänyt rutistaa sanottavani n. 200–395 sanaan niin, että Internet lukemisen lainalaisuudet täyttyvät. Kirjoituksessa on sanoja 407 otsikko mukaan luettuna.

 

 

Avainsanat: Politiikka