Politiikan retoriikka

Sunnuntai 31.12.2023 - FotoPena


Suomalaisissa puheissa sinkoillee nyt sellaiset puheenparret, joilla varaudutaan ankeisiin aikoihin niin maanpuolustuksellisesti kuin talouskurimuksen aikoihin. Turun piispa Mari Leppänen toteaa Ylen haastattelussa, että sotaisten puheitten sijaan tarvitaan tulevaisuudenuskoa. Piispan haastattelu on merkityksellinen ja arvokas muistus siitä, että synkkien tunnelmien keskellä pitää luoda myös toivon ilmapiiriä tulevaisuudesta. Siitä ei ole merkkejä hallituksen suunnitelmissa vaan se ajaa härkäpäisesti yhteiskuntaa törmäyskurssille työelämän yksipuolisilla muutoksilla.

Ministereiden puheet tai X-viestipalvelun viesteissä oleva ministerin huitaisu ammattiyhdistysliikettä kohtaan eivät ole yhteiskuntaa rauhoittavia elementtejä tai mieltä ylentäviä vaan lisäävät ns. bensaa liekkeihin. Ammattiyhdistysliikkeellä on (oikeusvaltio, sekä demokratiassa), Suomessa täysi oikeus puolustaa jäsenkuntansa asioita, jotka se katsoo sen velvollisuudeksi ja tässä tapauksessa se katsoo hallituksen työelämän lainsäädäntömuutokset epäoikeudenmukaisiksi.

Nykyisessä epävarmassa maailmantilanteessa tulisi näissäkin asioissa pyrkiä neuvotteluratkaisuihin molempia osapuolia tyydyttävällä tavalla. Median viesteistä on saanut ymmärtää, ettei oikeistohallituksella on ole tähän halukkuutta vaan se ajaa kuin käärmettä pyssyyn Elinkeinoelämän Keskusliitto EK:n sille laatimaa työelämän toimintaohjelmaa.

Eläkeläisenä harmittaa se, että tulevaisuudenuskon mattoa vedetään lapsiperheiden ja muitten vähävaraisten jalkojen alta yhä tiukemmin hallituksen toimesta. Esimerkkinä kerron sen, että eläkkeekseni tuli 10.29 euron korotus kuukaudessa vuodelle 2024 ja verot nousivat 11.29 euroa kuukaudessa niin että plusmiinusnolla kun huomioon ottaa, että vuokra nousi n. 16.00 euroa kuukaudessa samalla nousi vesikuution hinta.

Miten sitten nämä perushyödykkeiden kustannukset (asuminen, ruoka ja elinkustannukset) nousevat lapsiperheille, jos ja kun valtionvarainministerin julmat puheet mm. ruoan arvolisäveron nostosta toteutuvat. Arvonlisäveron nosto vaikuttaa myös alan teollisuuteen ehkä negatiivisesti, kun ihmiset siirtyvät kulutuksessaan halvempiin tuotteisiin sekä halvempiin tuotteisiin liittyvät terveyspoliittiset kysymykset.

Minua hämmästytti Veromaksajien Keskusliiton toimitusjohtajan, Teemu Lehtisen, haastattelu television uutislähetyksessä, kun hän lähes euforisesti toisteli, että palkansaajien verotus kevenee, kun tiedetään, että toisella kädellä se vedetään takaisin hintojen tai muiden hyödykkeiden verotuksella eli plusmiinusnolla näitten kevennysten suhde on ostovoimaan. Onko toivoa olemassa hallituksen tylyn linjan muuttumiselle – ei. Joku viisas on sanonut, että ”sen näkee sitten” - millaiseen suuntaan nämä oikeistohallituksen toimenpiteet Suomea ja kansalaisten elämää vievät.

Kirjoituksen tekniset tiedot

Kirjoitus on oikoluettu Microsoftin Word - ohjelmalla sekä manuaalisesti kirjoittajan toimesta. Olen yrittänyt rutistaa sanottavani n. 200–395 sanaan niin, että Internet lukemisen lainalaisuudet täyttyvät. Kirjoituksessa on sanoja 307 otsikko mukaan luettuna.

 

 

Avainsanat: Politiikka