Henkinen käymistila

Sunnuntai 24.12.2023 - FotoPena


blogikuva_26.10.2014.jpgSuomessa ja maailmalla on ollut pitkään henkinen käymistila politiikassa ja muussa yhteiskunnallisessa toiminnassa. Kaikki arvelevat kuinka käy Venäjän hyökkäyssodassa Ukrainaa vastaan, kun länsimaat haparoivat sotilaallisessa avunanossa Ukrainalle tai jos Yhdysvaltain presidentinvaalissa käy niin, että ex-presidentti Trump voittaa vaalit. Siellä on tarjolla äänestykseen vain vanhoja ukkoja Trump mukaan lukien, jonka demokratiakäsitys on sanalla sanoen erittäin erikoinen.

Putinin liehittelijä Unkarin pääministeri Orbán laittaa lisää sytykkeitä Euroopan yhteiskuntarakenteisiin. Taustalla on Unkarin riippuvuus Venäjän energiatoimituksista maahan. Toisekseen Orbánilla ei ole mitä todennäköisimmin puhtaat jauhot pussissa Euroopan Unioni EU:n myöntämien EU-määrärahojen käyttötarkoituksien kanssa.

Orbán vihjailee myös, että heti kun Unkarista tulee nettomaksaja EU:lle, maa irrottautuu EU:sta. Lisäksi Orbán jarruttaa yhdessä Turkin itsevaltaisen presidentti Erdoğan kanssa Ruotsin Nato-jäsenyyttä. Molemmilla ovat omat poliittiset motiivinsa näihin peleihinsä mutta ne hyödyttävät Putinin poliittista peliä maailman politiikassa.

Käymistila politiikan maailmassa on kissa-hiirileikkiä, joka näkyy pitkään ensi vuonna politiikanteossa ja jos se loppuu koskaan koska sitä käyty iät ajat ja käydään todennäköisesti maailmantappiin saakka. Tällaiseen käymistila-ajanjaksoon, Suomessa ja maailmalla politiikassa, suomalaiset valitsevat ensi vuonna presidentin, jolla tulisi olla rohkeutta johtaa suomalaisia myös viisaudella tässä karikoisessa poliittisessa maailmassa.

Kaiken lisäksi, kun kuvaan tulee ihmiskunnan suurin haaste ilmastonmuutoksen myötä niin, että planeettamme sekä kotimaamme pysyisi elinkelpoisena vastaisuudessakin. Elämme uhkien maailmassa niin kauhistuttavaa kun se onkin, myös läntinen demokratiamme on uhattuna Euroopassa ja maailmalla valtaan nousseitten ääriliikkeiden ja itsevaltaisten johtajien toimesta.

Eikä käymistilaa helpota yhtään se, että keltainen vaara Aasiasta on nousemassa poliittiseen keskiöön maailmassa sekä länsirintamalla haastetaan demokratiaa käsittämättömillä mielipiteenmuokkauksilla sosiaalisessa mediassa sekä vaalipuheissa suorastaan valheteorioilla.

Yllättävää ehkä ei olisi tässä käymistilassa, että paikallissotien, joita käydään jatkuvasti lisäksi, roihuaisi maailmassa isompi selkkaus lähitulevaisuudessa. Ei voi tietää mitä tulevaisuus tuo tullessaan, mutta näkymät maailmasta ovat nyt kehnonlaiset. Tavallinen kansalainen ei voi kuin toivoa, että maailman johtajilla olisi viisautta sekä rohkeutta ratkoa planeettaa tai muita poliittisia kiistojaan rauhaomaisilla keinoilla. Mitä ihmiskunta on oppinut käydyistä maailman laajuisista sodista tai muista selkkauksista – ei yhtään mitään!

Kirjoituksen tekniset tiedot

Kirjoitus on oikoluettu Microsoftin Word - ohjelmalla sekä manuaalisesti kirjoittajan toimesta. Olen yrittänyt rutistaa sanottavani n. 200–395 sanaan niin, että Internet lukemisen lainalaisuudet täyttyvät. Kirjoituksessa on sanoja 310 otsikko mukaan luettuna.

Avainsanat: Politiikka