Oletetaan

Sunnuntai 3.12.2023 - FotoPena


blogikuva_26.10.2014.jpgMedian aktiivista palstatilaa ja kuvallista tai sanallista huomiota ovat vieneet Suomen itärajan tapahtumien kuvailut. Päivystävämedia seurasi tiivisti, sitä kuinka monta vaeltajaa tulee Suomen raja-asemille päivittäin sinä aikana, kun itäraja oli avoinna tai osittain avoinna (viimeiseksi sulkeutui Raja-Jooseppi). Venäjän halpamaisen toiminnan takia itärajan raja-asemat suljetettiin lopulta kokonaan.

Jokainen ehkä tietää Suomessa, että Venäjä käyttää näitä vaeltajia poliittisena välineenä. Toistaiseksi eduskuntatasolla poliitikot ovat olleet yhtenäisiä hallituksen toiminnasta rajakysymyksessä mutta pieniä vivahde-eroja erilaisten poliittisten suuntien osalta niistä on löydettävissä viimeksi torstaina (30.11.) Ylen A-talkissa oli keskustelemassa kysymyksestä europarlamentaarikot; Alviina Alametsä (Vihr.), Eero Heinäluoma (Sd.), Henna Virkkunen (Kok.), Pirkko Ruohonen-Lerner (Ps.).

Ruohonen-Lernerin puheet asiasta olivat kylmääviä hänen mukaansa itärajan ylittäjät pitäisi työntää takaisin tässä tapauksessa Venäjälle, ja Suomen pitäisi ottaa oppia Puolan ja Viron rajaviranomaisten toiminnasta. Hän tietää tai ei tiedä tai ei välitä siitä, että Venäjän tapauksessa paluuta ei ole ja nämä vaeltajat jäisivät ehkä rajalohkon välitilaan, josta seuraisi järkyttävä tragedia näille välineistetyille ihmisille. Puolasta mallia ottamalla on huonovaihtoehto, kun Suomi on toistaiseksi ollut oikeusvaltio.

Puolaiset rajavartijat ovat käyttäneet brutaaleja keinoja vaeltajien maahan tulon estämiseksi mm. ampumalla heitä selkään tai muita väkivaltaisia keinoja. Näin menetellen Venäjä saisi poliittisen propaganda voiton, kun sen trollitehtaat työskentelevät muutoinkin vimmatusti valheellisen tiedon levittämiseksi. Venäjän ulkoministeriön tiedottajalle ja Kremlin tiedottajalle olisi herkkua valehdella tämän jälkeen Venäjän kansalaisille tapahtumista itärajallamme, kun oikeatieto ei mene lävitse venäläisen median ollessa vallanpitäjien talutusnuorassa.

Itämerta tulee nyt valvomaan JEF-maiden liittymä Britannian johdolla tähän liittoutumaan kuuluvat Itämeren rantavaltiot sekä Pohjanmeren rantavaltioita. Median mukaan he tulevat Itämerelle turvaamaan datakaapeleita ja kaasuputkireittejä koska vihamieliset tahot ovat onnistuneet vaurioittamaan näitä em. kaapeleita ja putkia meren pohjassa.

Kukaan ei tiedä millaisia siirtoja Venäjän poliittisella šakkilaudalla tullaan tekemään lähitulevaisuudessa vai jääkö poliittinen peli tauolle. Valtiojohtomme on todennäköisesti varautunut kaikkiin olettamuksiin, että mitä vaan voi tapahtua tässä sekavassa maailman tilanteessa.

Avainsanat: Politiikka