Seesteisyys on poissa

Sunnuntai 26.11.2023 - FotoPena


blogikuva_26.10.2014.jpgRauhallinen ajanjakso kotimaassa niin kuin myös maailmalla on ajat sitten vaipunut unholaan, kun kansainvaellus, ääriliikkeet, sodat tms. ovat nostaneet päättään. Suurvaltojen etupiiri ajattelu maailman herruudesta on pulpahtanut pinnalle kuin korkki maailman tyrskyissä. Viisikymmentä vuotta sitten nuorena idealistina (ihanteellinen maailmankatsomus), oletin ettei Euroopassa enää sodita mutta toisin kävi.

Kaksi vuotta sitten Venäjä otti sotataktiikan käyttöön nujertaakseen Ukrainan sotasaappaansa alle toki tätä ennen, käytiin mm. Balkanin sodat. Luulin, että ihmiskunta olisi oppinut, jotain 2. maailman sodasta tai muista konflikteista mutta voisi sanoa ehkä, ettei yhtään mitään.

Aiemmin kyettiin sopimaan asioista poliittisesti tai yhteiskuntien rakenteiden sisällä tai kansakuntien välillä. Nyt olemme uudenlaisen ajanedessä, jolloin totutut tai hyväksi havaitut toimintatavat rauhanomaiseen rinnakkaiselon toiveista, kansakuntien kesken, ovat ajautuneet karille.

Naapurimme Venäjä on ottanut välineistetyn kansainvaelluksen poliittiseksi painostuskeinoksi Suomea vastaan. Olettamuksena voi sanoa, että kun maamme liittyi läntiseen puolustusliittoon Natoon niin heidän etupiiri ajattelurakennelmansa kärsi kolauksen Suomen osalta sekä Euroopan Unionia yritetään painostaa Venäjän taholta, että se voisi lyödä kiilaa EU:n yhtenäisyydelle kriisiytymällä sitä mm. siirtolaisvaelluksella, joka näkyy nyt EU:n rajoilla myös Suomessa.

Venäjän hybridisodasta (Lähde Kielitoimiston sanakirja: erilaisten aseettomien vaikutuskeinojen yhdistelmä) on kysymys tässä poliittisessa kuvioinnissa, kun Venäjä välineistää siirtolaiskysymykset poliittisiksi painostuskeinoiksi mm. Suomea vastaan. Asiaan liittyvät myös kyberhyökkäykset Pietarin trollitehtaalta sekä valeinformaation levittäminen Internetissä. Toistaiseksi valtiojohdolla ja eduskunnan oppositiolla on ollut yhteinen näkemys Venäjän operaatioista itärajalla.

Toinen asia on se, miten naapurin toimia onnistutaan patoamaan ja kuinka kauan Venäjältä työnnetään rajalle salakuljettajien ja rikollisorganisaatioiden hyväksi käyttämiä ihmisiä. Silmään pistävää on ollut se, että jotkut poliitikot Suomessa ovat lähteneet ”laukalle” kuvaillessaan tapahtumia itärajaan liittyvissä kysymyksissä (mm. sisäministeri).

Välillä on tuntunut, että mediassa olevat puheet tapetilla olevaan asiaan ovat olleet lievästi liioittelua tai pelottelua mitä tuleman pitää näistä tapahtumista itärajalla. Venäjän välineistettyyn turvapaikanhakijoiden työntäminen Suomen rajan yli tulisi suhtautua jäätävän viileästi ja tehdä oikeusvaltion periaatteiden mukaisesti ne toimenpiteet, jotka ovat välttämättömiä.

Kirjoituksen tekniset tiedot

Kirjoitus on oikoluettu Microsoftin Word - ohjelmalla sekä manuaalisesti kirjoittajan toimesta. Olen yrittänyt rutistaa sanottavani n. 200–395 sanaan niin, että Internet lukemisen lainalaisuudet täyttyvät. Kirjoituksessa on sanoja 338 otsikko mukaan luettuna.

Avainsanat: Politiikka