Ristiriitainen tunnelma

Sunnuntai 12.11.2023 - FotoPena


blogikuva_26.4.2014.jpgSuomessa on ristiriitainen tunnelma politiikassa, kun sitä seuraa tiedotusvälineistä. Nokkapokkaa on siellä sun täällä erilaisten tapajärjestelmien tai yhteiskunnallisten rakenteiden välillä ”Maailma on vaarojen karikko” (Maija Vilkkumaa EI-laulun tekstipätkä).

Sellaisen vaikutelman saa, kun poliittiset lakot vyöryvät ympäri Suomea, jolla vastustetaan hallituksen työmarkkinakäpälöinti. Aiheesta kyllä - koska hallitus ajaa omaa näkemystään työmarkkinoista kuin käärmettä pyssyyn. Ammattiyhdistysliikkeellä on vain kaksi välinettä näissä väännöissä ne ovat neuvottelut tai äärimäinen toimenpide - lakko.

Sitä en tiedä ovatko työministeri Satosen kabinettiseminaarit aitoja yrityksiä ratkoa työelämän kysymyksiä neuvotteluteitse. Vaikuttaa siltä, että hallituksen ministerit eivät ymmärrä työmarkkinadynamiikkaa tehdessään sitä koskevia päätöksiä tai ehdotuksia eli millaiset työmarkkinan osaset (mm. palkanmuodostuksen vaikutukset eri työehtosopimusneuvotteluihin) vaikuttavat toisiinsa.

Väitetään, että Elinkeinoelämän Keskusliitto EK:n lobbaajat ovat onnistuneet työssään, kun hallitus on nielaisut heidän poliittiset tavoitteensa kirjaamalla ne hallitusohjelmaan kritiikittä. Tällainen unelma työantajaleirissä on kytenyt jo pidempään ja nyt kun on mieluisa oikeistohallitus vallassa unelma saattaa olla lähellä toteutumistaan. Oikeistohallituksella pitäisi olla ykköstavoitteena yhteiskuntarauha tässä maailman tilanteessa, jossa rauhanpolittikalle ei näytä olevan sijaa.

Jakolinjoja ei tulisi luoda tieten tahtoen vaan yrittää saada sovitteluratkaisu aikaan kulloistenkin osapuolien välille. Sellaista ei nyt vielä ole näköpiirissä vaan hallitus ajaa EK:n tuella härkäpäisesti ammattiyhdistysliikkeen kanssa työmarkkina-asiat karikolle. Poliittisesti ja yhteiskunnallisesti maassamme tarvitaan vakaata aikaa, kun tiedetään, että Suomea suuremmat poliittiset mannerlaatat ovat liikkeessä Euroopassa, Lähi-idässä, Amerikan mantereella ja Aasiassa. Eikä voi unohtaa ilmaston muutosta, joka vääjäämättömästi on uhkanamme sanovat salaliittoteoriitikot mitä tahansa hölynpölyä tahansa asiaan.

Kirjoituksen tekniset tiedot

Kirjoitus on oikoluettu Microsoftin Word - ohjelmalla sekä manuaalisesti kirjoittajan toimesta. Olen yrittänyt rutistaa sanottavani n. 200–395 sanaan niin, että Internet lukemisen lainalaisuudet täyttyvät. Kirjoituksessa on sanoja 229 otsikko mukaan luettuna.

 

Avainsanat: Politiikka