Yllättäviä lukuja

Sunnuntai 29.10.2023 - FotoPena


blogikuva_26.10.2014.jpgYle julkaisi viikolla yllättäviä lukuja sisältävän jutun (Yle 27.10.2023”Joka viides omakotitalo tyhjillään, kerrostaloista yli puolet – väen väheneminen näkyy tilastoissa etenkin maaseutukunnissa”). Oman tukikohtani alueella jutun mukaan on 37 876 asuntoa, joista tyhjillään 3956 asuntoa (luvussa on kaikki asuntotyypit) hämmentäviä lukuja kun tietää, että asuinalueella on rakennettu asuntoja kiivaaseen tahtiin viimevuosina ydinkeskustaan tai taajama-alueille.

Ylen jutussa ei pureuduta syihin asuntojen tyhjillään oloon mutta yksi ilmiö ehkä tässä on se, että vanhempi väestö muuttaa keskusta-alueen kerrostaloihin tai asumispalvelutaloihin. Syyt ovat tietysti moninaisia asuntojen tyhjillään oloon mutta hämmentävä se kuitenkin on, kun en itse ole törmännyt ilmiöön. Asun kaupungin rivitalo asunnossa ja jos huoneisto vapautuu rivitalosta niin uusi asukas tai asukkaat ilmestyvät n. kolmen viikon sisään asuntoon.

Väestökatoon lähikunnissa syyt ovat ikärakenteen muutokset sekä nuoremman polven muutot taajama-alueille. Nämä syyt eivät yksistään selitä asiaa jutussa oli lainattu Tilastokeskusta, jonka mukaan vuonna 2022 oli Suomessa 370 000 asuntoa tyhjillään siis ne eivät olleet asumiskäytössä. Aika merkillistä kun tiedetään suurimman osan asuntokannasta omistaa tavalliset kansalaiset ja sitä kautta näissä on heidän omaisuutensa kiinni.

Onko syynä se, että väestö pakkautuu yhä enemmän taajama-alueille, joissa on enemmän palveluita saatavilla. Mikäli asuinalueelta katoaa sen viimeinenkin lähipalvelu niin siitä tulee kuolin korahduksissa kamppaileva kylä ja jos kaiken lisäksi alueelta on muuttanut pois toivoa tuovat nuoremmat asukkaat tai sukupolvet.

Yhteiskuntatieteilijöillä olisi tässä tutkimusarkaa siten, että mikä selittää täsmällisesti tyhjien asuntojen määrän eripuolilla Suomea. Ilmiön juurisyiden ymmärtämiseen tulee olla tutkittua tietoa, jo yhdyskuntasuunnittelua silmällä pitäen en tiedä ovatko poliitikot kiinnostuneita tällaisesta (pitäisi olla) mutta he ovat painamassa päätösnappia kuntien valtuustoissa, kun yhdyskuntarakenteista (mm. palvelut, koulut, terveys, asuntorakentaminen) tehdään

Kirjoituksen tekniset tiedot

Kirjoitus on oikoluettu Microsoftin Word - ohjelmalla sekä manuaalisesti kirjoittajan toimesta. Olen yrittänyt rutistaa sanottavani n. 200–395 sanaan niin, että Internet lukemisen lainalaisuudet täyttyvät. Kirjoituksessa on sanoja 260 otsikko mukaan luettuna.

Avainsanat: Politiikka