Sähikäiset

Sunnuntai 15.10.2023 - FotoPena


blogikuva_26.10.2014.jpgKaikkialla on nyt ”sähikäisiä” liikkeellä nimi viittaa erääseen toiseen asiaan mutta kelvatkoon nyt politiikan ja voimapolitiikan kielikuvaksi. Kipinöintiä ja liikehdintää on kaikilla yhteiskunnan tasoilla kotimaassa ja maailmalla. Suomalaiset luultavasti valmistautuvat hallituksen budjettileikkausten kohtaamiseen.

Median varassa olevana poliittista keskustelua seuratessa asiasta niin siitä on tullut mielikuva, että keskustelua käydään juupas-eipäs otteella. Varsinaisesti hallituksen leikkauspolitiikka astuu voimaan ensivuoden puolella ja silloin tiedetään, kuinka rajusti se iskee vähätuloisiin tai köyhiin kansalaisiimme.

Arvioinnit leikkausvaikutuksista on kyllä tylyä luettavaa jo mainituille vähävaraisille tai köyhille ihmisille. Suomi on luokkayhteiskunta, jossa on erittäin hyvin toimeentulevia ja sellaisia ihmisiä, joilla rahasta ei ole varsinaista pulaa sekä niihin, jotka rimpuilevat jokapäiväisen toimeentulon kanssa.

Ammattiyhdistysliike yrittää sähähdellä maan hallituksen työelämän heikennyksiä vastaan mutta näyttää siltä, että hallitus etenee kuin jyrä näitten asioitten suhteen ja toteuttaa työelämän heikennykset tavalla taikka toisella.

Katselin televisiosta päämisterin haastattelua ja tuli sellainen tuntuma, että kun tehdään hyvinvointiyhteiskuntaan heikennyksiä niin ihmiset työllistyvät paremmin työelämään. Hän toisti sitä kuin mantraa en nyt varsinaisesti laskenut tätä mantran määrää mutta useita kymmeniä kertoja se tuli hänen suupielistään.

Poliittisen propagandan yksi kikoista on se, että kun jotakuta sanaa tai asiaan toistetaan tarpeeksi taajaan niin siihen ryhdytään uskomaan vaikkei se liippaisi tosiasioita juurilainkaan. Mitäs jos työnhaussa taito, koulutus tai muu sellainen eivät kohtaa työmarkkinoiden kysynnän kanssa. Putkimies ei voi suoralta kädeltä ryhtyä leipuriksi tai vuosia työmarkkinoiden laidoilla pyöriskellyt kansalainen, jolla on korkeitaan kansakoulun tai peruskoulun todistus taskussaan ei työllisty näillä näkymillä muuta kuin vanhanajan hätäaputöihin.

Sanotaan, että kansalaisten enemmistö valitsi voimasuhteiltaan tällaisen eduskunnan kokoonpanon ja sen seurauksena nykyisen hallituksen tähän vaikutti ainakin kaksi teemaa eräissä väestöryhmissä. Ne olivat maahanmuuttokysymykset ja bensalitran hinta bensapumpuilla. Näillä poliittisesti yksinkertaistetuilla koukuilla kansalaiset suorittivat poliittisen vallan kolmijaon, joka johti siihen, että oikeistolaiset puolueet ottivat vallankahvan ytimen haltuunsa ja muodostivat hallituksen.

Heidän poliittisen ”hedelmätarhan” tuotoksia viritellään nyt kasvuvauhtiin, joista ei ole paluuta ehkä seuraavaan neljään vuoteen, jos sittenkään. Joku viisas on sanonut, että ”aika näyttää” - millaisia rohtoja tarvitaan vereslihalle raavitun hyvinvointiyhteiskunnan koossa pitämiseksi.

Kirjoituksen tekniset tiedot

Kirjoitus on oikoluettu Microsoftin Word - ohjelmalla sekä manuaalisesti kirjoittajan toimesta. Olen yrittänyt rutistaa sanottavani n. 200–395 sanaan niin, että Internet lukemisen lainalaisuudet täyttyvät. Kirjoituksessa on sanoja 318 otsikko mukaan luettuna.

Avainsanat: Politiikka