Soimaaminen

Sunnuntai 8.10.2023 - FotoPena


blogikuva_26.10.2014.jpgPoliittisessa kielenkäytössä perustellaan ja todistellaan omia näkemyksiä joko esitettyyn kritiikkiin tai kun ollaan erimieltä ”pöydällä” olevista asioista. Poliittista uhriutumista käytetään myös nykyisin poliittisena viestinä omille äänestäjille tai kannattajille. Kielikuvalliset väitteet ja puheet ovat raaistuneet sosiaalisessa mediassa ja myös eduskunnan kyselytunneilla. Useinkin niissä on vääristeltyjä väitteitä tai poliittista propagandaa, jotka eivät liity asiaan käsittelyyn millään tavoin.

Soimaamisella pyritään nujertamaan erilaiset mielipiteet, jopa henkilökohtaisuuksiin menemällä. Edellä kuvattua menetelmää käytetään viljalti eri sosiaalisilla kanavilla, kun nimettömänä ja nimimerkin takaa huuhtelu ei johda useinkaan minkäänlaisiin seuraamuksiin. Internetin yleistyttyä kuviteltiin, että se edes auttaa mielipiteen vaihtoa yhteiskuntien kehittymisessä sivistyneellä tasolla mutta on käynyt päinvastaisesti. Se on mahdollistanut räikeän kielenkäytön, uhkailun, ulkonäköseikkojen panettelun ja henkisen pahoinpitelyn digitaalisilla vuorovaikutus alustoillaan.

En tiedä oliko ennen paremmin ja oliko yhteisöllisiä pidäkkeitä enemmän. Mutta kasvokkain väittely tai paheksuminen oli lievempää ihmisten välisissä asiakysymyksissä tai yhteiskunnallisessa päätöksenteossa eikä tietoisesti haluttu loukata kenenkään ihmisarvoa. Nykyiset sosiaalisen median käyttötavat ihmisten vuorovaikutussuhteissa ei lupaa auvoisia aikoja ellemme ryhdistäydy kunnioittamaan erilaisia näkemyksiä maailman menosta. Sellainen mielipiteiden vaihto ei johda mihinkään, jolla yritetään vaientaa toista osapuolta mollaamalla tai käyttämällä ala-arvoisia ilmaisuja toisesta osapuolesta.

Vielä on hämärän peitossa millaiselle kehityskululle tekoäly ja muut pitkälle kehittyneet (-vät) tekniset ratkaisut tai uudet tietojärjestelmien sovellukset vievät ihmiskuntaa. Kehityskulku voi olla ihmiskuntaa helpottava tai se voi olla kirouksellinen vääriin käsiin joutuessa siitä on jo esimerkkejä, kuinka ihmisiä valvotaan tietojärjestelmien avulla kaikilla elämänaloilla kuten Kiinassa tai muissa diktatuureissa. Lisäksi millä tavoin tietojärjestelmiä käytetään demokratian tukahduttamiseen tai vaikutetaan toisten maiden presidentinvaaleihin tai muihin edustuksellisen demokratian valintoihin.

Kirjoituksen tekniset tiedot

Kirjoitus on oikoluettu Microsoftin Word - ohjelmalla sekä manuaalisesti kirjoittajan toimesta. Olen yrittänyt rutistaa sanottavani n. 200–395 sanaan niin, että Internet lukemisen lainalaisuudet täyttyvät. Kirjoituksessa on sanoja 244 otsikko mukaan luettuna.

Avainsanat: Politiikka