Ikuinen elämä

Sunnuntai 1.10.2023 - FotoPena


blogikuva_26.4.2014.jpgIhmisen elämä on tunnetusti rajallinen kuka kupsahtaa iän myötä joku muusta syystä en siis kirjoita tässä yhteydessä fyysisestä elämästä. Asiaan tulee nyt mutta jos olemme ahkeria somen tai Internetin käyttäjiä, niin leijailemme bittiavaruudessa tästä ikuisuuteen.

Olen nähnyt itse netissä, kuinka jotkut onnittelevat kuolleita henkilöitä heidän syntymäpäivinään jne. he ovat jääneet leijailemaan somesivuille, kun omaiset eivät jostain syystä osaa tai eivät tiedä kuolleen henkilön käyttäjätunnuksia tai salasanoja. Arvioidaan, että esim. Facebookissa on maailmanlaajuisesti n. 30 miljoonan kuolleen henkilön henkilökohtaisia tietoja.

Omalta kohdaltani olen päätynyt sellaiseen ratkaisuun, että (yhden) somesivuni osalta, jota käytän tosiharvoin, niin sen perii läheinen henkilö, joka kykenee lakkauttamaan tilini. Lisäksi olen kerännyt kaikki nettisivujen rekisteröitymistunnukset ja salasalasanat A4 paperille, jonka avulla ne on helppo lakkauttaa.

Lista on syntynyt vuosia sitten lähinnä sen vuoksi, että kaikkia salasanoja yms. ei muista tarvittaessa Erkkikään. Euroopan Unioni EU:n tietosuoja-asetuksen mukaan kaikilla on oikeus poistattaa itseään koskevat tiedot netistä niin halutessaan eikä niihin ehkä lähisukulaiset tai muut törmää konsanaan.

Henkilökohtaisten tietojen poistattaminen on hieman vaivanloista mutta siihen on olemassa hyviä neuvoja kuten tässä Ylen ”Hakkerin tietoisku – näin saat tietosi pois netistä”. Kannattaa paneutua aiheeseen Ylen tietoiskun kautta, ellei halua jäädä leijumaan virtuaalisesti bittiavaruuteen ikuisiksi ajoiksi. Sieltä henkilötiedot saattavat päätyä rikollisten käsiin, joita hyödynnetään rikollisessa toiminnassa esim. Suomen lakien kiertämisessä.

”Maalaisjärkeä” kannattaa käyttää nettimaailmassa eri yhteyksissä, kun seilailee nettiavaruuduutta. Itse en vastaa kännykään tuleviin tuntemattomiin numeroihin. Asia johtuu siitä, että eräänä vuonna tuli puheluja mm. Englannista, Saksasta ja Ruotsista n. neljäkymmentä toki en vastannut yhteenkään silloin kirjoitettiin huijauspuheluista julkisuudessa paljon. Kysyin puhelinoperaatorin asiakasneuvojalta, miten nämä puhelut voitaisiin estää. Hänen tulkintansa oli, että niihin pitäisi päästä käsiksi juuri sillä hetkellä, kun puhelu tulee.

Lopulta päädyin sellaiseen ratkaisuun, että otin kaksi puhelinnumeroa, joista toinen on salainen (lähipiiri tietää) ja nettisivuja, joihin pitää rekisteröityä, varten Prepaid-liittymän. Tähän saakka järjestely on toiminut hyvin. Sähköpostilistani olen siirtänyt operaattorin palvelimille olettaen, että jakelulista pysyy nettihuijareiden ulottumissa. Tällaisia aika simppeliä toimia kannattaa tehdä huijareiden salakavalien temppujen ehkäisemiseksi. Aukotonta järjestelmää ei ole sillä huijarit ovat onnistuneet viemään suomalaisten pankkitileiltä miljoonia eivätkä nämä huijaukset tähän lopu mutta yrittää kannatta omalta osaltaan, ettei huijaaminen onnistuisi.

Kirjoituksen tekniset tiedot

Kirjoitus on oikoluettu Microsoftin Word - ohjelmalla sekä manuaalisesti kirjoittajan toimesta. Olen yrittänyt rutistaa sanottavani n. 200–395 sanaan niin, että Internet lukemisen lainalaisuudet täyttyvät. Kirjoituksessa on sanoja 343 otsikko mukaan luettuna.

Avainsanat: Politiikka