Napit vastakkain

Sunnuntai 24.9.2023 - FotoPena


blogikuva_26.10.2014.jpgSuomen kielessä ja murteissa on sanoja, joita on vaikka muille jakaa kuten ”napit vastakkain” se kuvaa asiaa, josta ollaan erimieltä. Nyt napit vastakkain ovat nyt maan hallitus sekä ammattiyhdistysliike. Oikeutetusti he puolustavat jäsentensä etuuksia, joita aiotaan heikentää hallituksen toimesta. Ammattiyhdistysliike on ilmoittanut poliittisista lakoista, joita järjestetään kolmen viikon ajan.

Hallitus ei todennäköisesti tule perääntymään suunnitelmistaan mutta nyt en ryhdy yksityiskohtaisesti ruotimaan asiaa vaan tarraudun muutamaan kysymykseen ja yleisesti tähän liittyviin asioihin. Aikanaan Sipilän (Keskusta) hallitus sai aikaan maan sekavaan tilaan eikä siitä mitään hyvää seurannut. Orpon porukka aikoo muuttaa laki teitse Elinkeinoelämän Keskusliitto EK:n toiveunia suoraviivaisesti ja ammattiliittojen toiveita pidetään sivuseikkana hallituksen uudistusjyrän ollessa liikkeellä.

En yhtään ihmettele, että ay-liikkeen niskakarvat ovat nousseet pystyyn hallituksen suunnitelmista. Hallitus puolueiden edustajat ovat pulputtaneet, että esim. 1. päivän sairaslomakorvauksen poistaminen ei koske suurinta osaa palkansaajia - ei niin nyt - mutta kun voimassa olevat työehtosopimukset päättyvät se todennäköisesti juntataan sopimuksiin. Hallituksen ministereiden kannanotot ja lausumat viittaavat siihen, että vuoropuhelu eri eturyhmien kanssa vaikuttaa kinastelulta, miten Ruotsin lainsäätäjät ovat toimineet työmarkkina-asioissa.

Valitettavasti ne ei ole kopioitavissa yks’ yhteen koska maamme yhteiskuntarakenteet ovat erilaiset mm. Ruotsi kilpailee omalla valuutallaan euroa vastaan talouspolitiikan alueella. Siitä olen yhtä mieltä Orpo-Purra hallituksen kanssa, että työttömien työhakemusvelvoite poistetaan. Nykyisin työttömän on pitänyt hakea vähintään neljää työpaikkaa kuukaudessa työttömyysjakson aikana, mutta näihin ei todennäköisesti ole tullut työhaastattelukutsuja ruuhkaksi asti.

Hallituksen tulo-ja menoarvio vuodelle 2023 ensitietojen mukaan tietäisi heikonmassa asemassa oleville kansalaisille edelleen kurjuutta ja hokemalla, että aina kannattaa ottaa työtä vastaan, vaikka lyhytaikaisia työrupeamia. Todellakin mutta jos koulutus, kokemus tai muu sellainen ei ylitä työn hakukriteerejä niin siinä pää tulee vetävän käteen.

Lisäksi kun tämä hallitus aikoo lakkauttaa aikuiskoulutustuen määrärahat - niin halleluja - työhön pätevöityminen vaikeutuu edelleen niiden osalta, joilla koulutustaso on matala. En väitä vastaan - valtionvelka tulee suitsia mutta silloin ollaan väärillä jäljillä, jos maksajaksi joutuvat ne, joilla vähiten on euroja käytössä. Äkiseltään näyttää, että hallitus toisella kädellä antaa ja toisella nyhtää eurot pois kansalaisilta. Seppo ”Sepi” Kumpulaisen laulun sanoin ”Armotonta menoa” on luvassa niukin naukin toimeen tuleville kansalaisille.

Orpon - Purran hallituksen leikkauslista

Kirjoituksen tekniset tiedot

Kirjoitus on oikoluettu Microsoftin Word - ohjelmalla sekä manuaalisesti kirjoittajan toimesta. Olen yrittänyt rutistaa sanottavani n. 200–395 sanaan niin, että Internet lukemisen lainalaisuudet täyttyvät. Kirjoituksessa on sanoja 333 otsikko mukaan luettuna.

Avainsanat: Politiikka