Posti ei kulje - posti Kusti ei polje

Sunnuntai 27.8.2023 - FotoPena


blogikuva_26.4.2014.jpgPosti on ilmoittanut täällä valtatie 19:n varrella oleville asukkaille, että posti Kusti ei tuo enää ns. päiväpostia kuin kolmena tai kahtena päivänä vuoroviikoin saajalleen. Kotitanhuvilla on jo kauan aikaa sitten ryhdytty kirjeposti lajittelemaan Helsingissä eli näitä kuskataan edestakaisin valtatie 19:n varteen /varrelle.

Jotkut alueen toimijat ovat antaneet jakeluyhtiölle kirjeittensä jakelun. Nopeuttaakseen kirjeitten perille tuloa tämä on vain mututuntumaa asiaan ei ole virallista vahvistusta, mutta kirjeiden saajat ovat näin sanoneet.

Ehkä tämä on kehityksen seurausta, kun me lähetämme sähköpostilla viestejä tai täytämme tietojamme eri tarvitsijoille netissä. Onko tässä asiassa vastaavanlainen kehitys tapahtumassa kuin pankkipalveluissa kun ryhdyimme netissä hoitamaan pankkipalvelujamme?

Itse sinnittelin pitkään tätä vastaan sanoin aina pankkivirkailijalle, kun he esittelivät tätä vaihtoehtoa, että jos he näkyvät ns. livenä verkkopankin sivulla niin siirryn verkkopankkiin. Lopulta oli taivuttava pankkipalvelun siirryttyä kaupungin keskustaan.

Pankkiin nykyään et pääse toimittamaan asiaasi ellet varaa-aikaa kuin lääkärille, ja kassapalveluja on vain tiettyinä viikon päivinä tai tunteina. Sattumalta käppäilin erään pankin ohitse ja siellä oli eläkeläisporukka odottamassa pankin avautumista. Monet ikäihmiset ovat pudonneet netin ulkopuolelle joko he ovat epävarmoja sen käytön suhteen tai eivät hallitse digiloikkaa.

Useat nettipalvelut ovat niin vaikeaselkoisia, ettei niihin synny luottamusta, kun tulee sellainen tunne, että mokaa jonkun asian ja teen virheitä. Vielä emme tiedä mihin suuntaan digiloikan nimiin vannovat kehitystä vie jo nyt terveyspalveluja tarjotaan etäyhteydellä, jolloin asiantuntija tiirailee ruudusta, että tarvitsisiko ruudun toisella puolella oleva lääkärin tai muu terveydenhoitajan palveluksia.

Postin toimintaa säätelee postilaki, joka velvoittaa Posti Group Oyj seuraavasti: ”Tämän lain tarkoituksena on turvata postipalveluiden ja erityisesti yleispalvelun saatavuus tasapuolisin ehdoin koko maassa”. Posti väittää olevansa ”Suomen, Ruotsin ja Baltian johtavista jakelu- ja logistiikkayhtiö” (Lähde Postin nettisivut) mutta kuinka tuottoisia nämä Baltian sekä Ruotsin jakelupalvelut ovat eivät selviä kansakoulun oppimäärällä tarkasteltuna.

Kotikaupunkini Postin lähin palvelupiste tulee olemaan syksystä lähtien kaupunkini keskustassa toki lähikaupasta voi noutaa paketteja yms. pakettiautomaatista. Ymmärrän toki, että Postin pitää tulla omillaan toimeen sekä ”taskunpohjalle” pitää jäädä euroja ja onhan se merkittävä suomalaisten työllistäjä.

Kaino toive on, että voiko niitä algoritmeja (Lähde Kielitoimiston sanakirja: ”tietotekn. sarja täsmällisesti määriteltyjä käskyjä t. toimenpiteitä jnk tehtävän suorittamiseksi”) kehittää niin, että kaikilla kansalaisilla olisi ulottuvilla pelkistetyt nettikanavat asioittensa hoitamiseen. Politikkojen suupielissä oli menneinä vuosina pakko-oiremaisesti viestinä digiloikka mutta samaan hengenvetoon unohdettiin meidät tavalliset kansalaiset, joiden tulisi ottaa haltuun nämä yhteiskunnan tarjoamat tietokoneen näyttöruudun taakse kätkeytyvät palvelut.

Kirjoituksen tekniset tiedot

Kirjoitus on oikoluettu Microsoftin Word - ohjelmalla sekä manuaalisesti kirjoittajan toimesta. Olen yrittänyt rutistaa sanottavani n. 200–395 sanaan niin, että Internet lukemisen lainalaisuudet täyttyvät. Kirjoituksessa on sanoja 380 otsikko mukaan luettuna.

Avainsanat: Politiikka