"Happotestejä syksyllä"

Sunnuntai 6.8.2023 - FotoPena


blogikuva_26.10.2014.jpgYlen A-studiossa oli viikolla keskustelu presidenttipelistä. Keskustelussa poliittiseen sanastoon lanseerasi, Eeva Lehtimäki (MTV-uutiset yhteiskuntatoimituksen päällikkö), uuden sanan ”happotesti”. Käsittääkseni hän tarkoitti tällä, että presidenttipelin ”happotestiin”, joutuvat ehdokkaat, jotka valitsijayhdistysten kautta pyrkivät vallankahvaan. He joutuvat keräämään kannattajakortteja eli 20 000 allekirjoitusta päästäkseen ehdokkaaksi tässä tapauksessa presidentinvaaliin.

Useat ehdokkaat ovat häivyttäneet puoluetaustansa taustalle, vaikka heidän puoluekoneistonsa työskentelee vimmatusti ehdokkaansa hyväksi. Presidentinvaalista tulee tiukkaponnistus niille ehdokkaille, jotka eivät ole pyörineet tai marinoituneet puoluepolitiikassa kuten Mika Aaltolalle (Ulkopoliittisen instituutin Upin johtaja).

Ainut, joka on nousut puoluepolitiikan ulkopuolelta presidentiksi, oli Martti Ahtisaari. Hän ei tullut enää valituksi uudelleen, kun aikaili ehdokassitoutumisen antamisen kanssa. Myöhemmin katkeroituneena hän antoi kitkeriä lausuntoja sosialidemokraateista. Tosin istuva presidentti Sauli Niinistö viimeisessä vaalissa häivytti puoluetaustansa ja tuli valituksi mutta puolueorganisaatio siitä huolimatta työskenteli hänen hyväkseen. Kuten nyt Olli Rehnin taustalla toimii Keskustan puolueorganisaatio.

Presidentin virka on sellainen, että heidän tulee nousta päivän politiikan yläpuolelle arvojohtajaksi. Sauli Niinistö on kieltämättä onnistunut tässä virkakaudellaan. Syksy ja alkutalvi tulee olemaan poliittisesti aktiivinen, kun tätä kuuluisaa happotestiä on luvassa kahdella rintamalla, kun kaikki presidenttiehdokkaat tulevat tai pääsevät bunkkereistaan pelikentille omalla agendallaan.

Todennäköisesti Orpon hallitus on myös hapoilla tai ”happotesteissä”, kun hallituksen esitykset valuvat hiljalleen eduskunnan käsittelyyn. Ennustettavaa on, että todennäköisesti poliittisessa elämässä Suomessa tulee olemaan runsaasti poliittista pyörrettä loppuvuodesta. Poliittiselta pyörteeltä eivät kansalaiset tule välttymään ja media tulee pitämään huolen siitä, että palstamillimetrit ja tietokoneiden algoritmit tykittävät silmillemme ja korville aiheeseen liittyvää sanomaa.

 

Kirjoituksen tekniset tiedot

 

Kirjoitus on oikoluettu Microsoftin Word - ohjelmalla sekä manuaalisesti kirjoittajan toimesta. Olen yrittänyt rutistaa sanottavani n. 200–395 sanaan niin, että Internet lukemisen lainalaisuudet täyttyvät. Kirjoituksessa on sanoja 235 otsikko mukaan luettuna.

 

Avainsanat: Politiikka