Sekavaa ja myötäilevää

Sunnuntai 16.7.2023 - FotoPena


blogikuva_26.4.2014.jpgPoliittinen ilmapiiri Suomessa on sekavassa tilanteessa, kun valtioneuvoston eräitten jäsenten poliittisia edesottamuksia puidaan julkisuudessa. Pääministeri sukii myötäkarvaan sen minkä ehtii tämän puolueen edustajia, jotka ovat nostetut tikunnokkaan puheistaan ja kirjoituksistaan.

Nykyiselle hallitukselle se on mainehaitta, jota on selitelty ulkomaita myöten pyytämällä anteeksi mm. Turkin ulkoministeriltä tai asiaa on selitelty Saksan liittokanslerille. Kotimassa asiasta on myös jyrähtänyt presidentti, aivan oikeutetusti, ja vaatinut hallitukselta toimia tähän rasismiin kytköksissä olevaan kirjoitteluun ja käytökseen, joka menneisyydestä pulpahtanut pinnalle.

Poikkeuksellista on se, että presidentti kehottaa hallituksen jäseniä pitämään mölyt mahassaan rasistisen flirttailun suhteen. Kohteiden osoitteesta ei liene epäselvyyttä. Pääministeri Orpon väitteet siitä hän ei ole tiennyt nyt tikunnokassa olevien henkilöiden hämmentävistä kirjoitteluista, jota likapyykkiä pestään nyt, on täyttä potaskaa. Orpolla on ollut poliittisesti niin kiihkeä halu saada oikeistohallitus Suomeen, että poliittiset kotiläksyt ovat jääneet tekemättä tai niitä on väistelty tietoisesti.

Orpon poliittisten avustajien olisi pitänyt varoittaa hallituksen muodostajaa tulevista vaikeuksista. Orpon peliliikkeet ovat siinä mielessä mielenkiitoisia, että kun hän oli Sipilän hallituksen aikana potkaisemassa ulos perusuomalaiset hallituksesta, Perusuomalaisten valitessa nykyisen eduskunnan puhemiehen Halla-ahon puolueenjohtoon. Silloin arvot eivät kohdanneet ja perusuomalaiset murenivat kahteen leiriin PS:n ja Siniseen puolueeseen tunnetuin seurauksin.

Timo Soinin johtama silloinen hallituspuolue on nyt hävinnyt puoluekartalta, joka syntyi Sipilän ja Orpon poliittisten peliliikkeitten takia. Poliittinen kuohunta ei ole todennäköisesti taputeltu vielä loppuun aivan heti vaan kuohunta jatkuu. Nyt oppositiopuolueet vaativat Eduskunnan kesätauon keskeyttämistä niin, että valtionvarainministerin luottamuksesta tulisi äänestää nyt esille tulleiden seikkojen takia mutten usko poliittisesti motivoituneen puhemiehen kutsuvan eduskunnan jäseniä tähän äänestykseen tai sitten poliittinen laskelmointi päätyy tällaiseen ratkaisuun.

Puhemies, jonka tulisi nousta presidentin tapaan päivänpoliittisen tilanteen yläpuolelle koska hän on protokollan arvojärjestyksessä heti presidentin jälkeen demokratiassamme. Orpon 77. hallitus laahustaa todennäköisesti eteenpäin kuin rampa-ankka näitten kohujen keskellä ja syksyllä on edessä koetinkivi, kun vuodelle 2024 aloitetaan valtion budjettineuvottelut. Silloin nähdään millä tavoin oikeistohallitus natisee liitoksissaan vai natiseeko ollenkaan, kun Orpon missiona tässä hallituksessa on lunastaa antamiaan vaalilupauksiaan.

Kirjoituksen tekniset tiedot 

Kirjoitus on oikoluettu Microsoftin Word - ohjelmalla sekä manuaalisesti kirjoittajan toimesta. Olen yrittänyt rutistaa sanottavani n. 200–395 sanaan niin, että Internet lukemisen lainalaisuudet täyttyvät. Kirjoituksessa on sanoja 293 otsikko mukaan luettuna.

 

Avainsanat: Politiikka