Epätietoisuus

Sunnuntai 2.10.2022 - FotoPena


blogikuva_26.10.2014.jpgJokainen tulee ehkä tuntemaan nahoissaan epätietoisuuden taakan kun emme tiedä minne suuntaan tämä maailma on menossa. Aiemmin olemme tietäneet suht’ varmasti mitä tuloillamme kykenemme kustantamaan ja mihin rahamme riittävät. Synkeät pilvet leijuvat kuitenkin kaiken yllä kun mm. ruuan hintaa kohoilee. Välttämätön liikkuminen paikasta toiseen on entistä arvokkaampaa ja kukkarosta pitäisi löytyä entistä enemmän euroja välttämättömiin menoihin. Elintason jatkuva kallistuminen on seurausta monen yhteiskunnallisen kriisin yhtäaikaisesta puhkeamisesta. Meillä on pandemiat, energiakriisit ja sotilaalliset uhat riesanamme.

Kotimaisten politiikkojen etenkin oikeisto-oppositiosta käsin ei tarvitsisi laittaa ”bensaa” lisää poliittisiin liekkeihin tässä tilanteessa kun yhteiskunnalliset em. vaikeudet loimuavat yllämme. He maalailevat sellaista kuvaa kansalaisten tulevaisuudesta, että se lisää paineita epätietoisuuden ”kattilassa” ja sillä voi olla arvaamattomat seuraukset ihmisten käyttäytymiseen eri yhteyksissä. Jatkuvana tulvana tulee uutisia siitä, ettei kehuttavia toivon kipinöitä tai seesteisyyttä maailmalla ja Suomessa ole odotettavissa lähiaikoina.

Itänaapurin rähinäukon, Putinin, uhittelulla ja sotimisella Ukrainassa on myös vaikutuksia Suomeen millaisia ne ovat jo nyt näkyvissä olevien (varautuminen Venäjän taloudelliseen ja sotilaallisen uhkaan) seurauksien lisäksi voi vain arvailla. Olemme liiaksi hellineet ”sinisilmäisyyttämme” menneinä vuosina diktaattori Putin suhteen. Viimepäivät ovat osoittaneet, että Putinin poliittiset peliliikkeet ovat arvaamattomia, joihin ei voi luottaa ja niihin on syytä varautua omilla panoksillaan.

Viimeajat ovat ”yhden käden kahdella sormilla” laskettavissa suotuisten tapahtumien esille tuloon uutisvirrassa ja jos nyt sellaiseksi voidaan laskea Olkiluodon ydinvoimalan kolmosreaktorin pyöriminen täydellä teholla vihdoinkin tai emme ole joutuneet toistaiseksi laajoihin tietojärjestelmiin kohdistuvien kyberhyökkäyksien kohteeksi. Sitten kun tämä epätietoisuus joskus päättyy.

Olemme tämän jälkeenkin edelleen suurten kysymysten äärellä Euroopassa, maailmalla ja siinä sivussa kotimaassamme. Tulevat haasteemme ovat edelleen ilmastokysymyksissä tai hyvinvoinnin tasaisemmassa jakautumisessa kaikkialla maapallolla. Suomen hyvinvointiyhteiskunnalla on edelleen haasteita, jotka tulee ratkoa epätietoisuuden varjossa niin, että selättäisimme nyt käsissämme olevat yhteiskunnalliset ongelmat.

Kirjoituksen tekniset tiedot

Kirjoitus on oikoluettu Microsoftin Word - ohjelmalla sekä manuaalisesti kirjoittajan toimesta. Olen yrittänyt rutistaa sanottavani n. 200–395 sanaan niin, että Internet lukemisen lainalaisuudet täyttyvät. Kirjoituksessa on sanoja 275 otsikko mukaan luettuna.

Avainsanat: Politiikka