Poliittisella laukalla

Sunnuntai 11.9.2022 - FotoPena


blogikuva_26.4.2014.jpgSuomalainen politiikka on täyttä päätä laukalla kun eduskuntavaalit häämöttävät maaliskuussa-23. Eduskunnan oppositiopoliitikot ja puolueet pyrkivät nostamaan julkisuuteen heidän mielestään kansalaisia kutkuttavia aiheita. He jättivät välikysymyksen vanhus- ja terveyspalveluiden ”kriisistä”.

Todettakoon, että nämä puolueet ovat itse olleet hallitusvastuussa kun näitä asioita olisi pitänyt laittaa kaukokatseisesti kuntoon. Kaukonäköinen politiikka funtsaa asioita vuosikymmenen päähän ottamalla selvää tieteilijöitten ennusteista mihin suuntaan väestörakenne on mm. menossa ja millaisia yhteiskunnan korjaussarjoja tarvitaan ehkä n.10 - 15 vuoden päästä.

Jokainen politiikassa toimiva tietää ettei näitä korjaussarjoja toteuteta pikavauhtia tai sitten syntyy sutta sekundaa. Poliittisessa jankkauksessa on tapana pirskahdella erilaisilla asioilla vaalien aluskuukausina niin, että niistä olisi hyötyä kannatuksen saamiseksi vaaliuurnalla, joka on tavallaan äänestäjien harhaanjohtamista kun jo nyt tiedetään, että mm. inflaatio nakertaa kansantalouksia, energiakysymykset ovat hankalalla mallilla, sota Euroopassa saattaa kestää vielä pitkään jne. Hyvä se on lonkalta heittää erilaisia poliittisia ehdotuksia mutta ovatko ne kansalaisten kannalta kelpoja vai epäkelpoja toteuttaa siinäpä on punnitsemista äänestäjillä ensi maaliskuussa. Tikustakin tehdään asiaa kuten siitä kun maatalousministeri esitteli somessa turkishuutokauppaa.

Alueradiossa tällä viikolla koetettiin nostaa ”verikauhaan” (mm. armeijan päähine) Kurvisen osuutta turkishuutokaupassa (omistaa yhtiön osakkeita) muttei se näyttänyt isosti saavan huomiota kuuntelijoiden WhatsApp-viestien määrästä päätellen. Klikkijournalismi (otsikko laaditaan niin herättää mielenkiinnon kirjoituksen avaamiseen) on lisääntynyt sähköisillä alustoilla ja se ei ole enää juorulehti Seiskan yksinoikeutta.

Saman tyylisiä nostoja tekevät nyt oppositiopoliitikot ”myydäkseen” itsensä äänestäjien äänestyslippuihin ja vauhti saattaa vain kiihtyä kun h-hetki lähestyy eduskuntavaalia silmällä pitäen. Kokoomuksen Orpo esittää mm. asumistuen leikkaamista ja ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamista. Orpo ei selitä millaisia vaikutuksia tästä olisi vähätuloisille suomalaisille tai työttömyysturvan varassa eläville ihmisille. Valitettavan usein oikeisto-opposition esitykset merkitsevät pakansaajille ja muille huono osaisille kepitystä elinolosuhteisiin.

Kirjoituksen tekniset tiedot

Kirjoitus on oikoluettu Microsoftin Word - ohjelmalla sekä manuaalisesti kirjoittajan toimesta. Olen yrittänyt rutistaa sanottavani n. 200–395 sanaan niin, että Internet lukemisen lainalaisuudet täyttyvät. Kirjoituksessa on sanoja 265 otsikko mukaan luettuna.

Avainsanat: Politiikka