Pelastusrengas

Sunnuntai 24.7.2022 - FotoPena


blogikuva_26.10.2014.jpgSaksalainen kaasuyhtiö Uniper ja Saksan hallitus sekä pääomistaja Fortum (Suomen valtionyhtiö) tarttui siihen ainoaan pelastusrenkaaseen, joka sille oli tarjolla, kun Saksan hallitus päätti ostaa Uniperistä siivun 30 prosentin osuudella. Saksalaisten kaasusaaga ei ole vielä ”kirkossa kuulutettu” siihen liittyy edelleen riskitekijöitä, josta yksi on kaasun kuluttajahinta ja kaasun saatavuus Venäjältä.

Yksi muuttuja on myös kaasumarkkinoilla se, että mitä yleensä tapahtuu Euroopan energiamarkkinoilla, kun Putinin aseet sojottavat länttä kohti. Positiivista asiassa on se, että toistaiseksi suomalaiset eivät joudu tukemaan saksalaisten kaasun käyttöä muuten kuin, että valtio-omisteinen Fortumin osakkeet sahaavat osakepörssissä ja sitä kautta tuloutukset valtion kassaan laskevat.

Suomalaiset oikeistopoliitikot Purra ja Mykkänen länkyttivät jo julkiuusuudessa siitä, että kun oletettavasti Uniperin tappioputki katkeaa vasta n. kolmekuukauden päästä ja eikä Saksan hallitus heidän mielestään siirrä pikavauhtia kuluttajien piikkiin kaasumaksuja (taustalla pitkäaikaiset toimitussopimukset kuluttajille). Me emme tiedä markkinataloudessa eläessämme mihin tämä kaikki johtaa ei myöskään Purra sekä Mykkänen.

Sellaista taikapalloa ei ole kenenkään tiedossa, josta näkyisi mitä tapahtuu Venäjän hyökkäyssodalle Ukrainassa, maailman ruokakriisin syvenemiselle, ilmastohätätilan muutoksille ja maailman tavaratuotannon tilalle sekä koronaepidemialle. Kaikesta edellä mainitusta on vain olettamuksiin perustuvia arvioita mitä poloisessa Suomessa, Euroopassa ja maailmassa tulee tapahtumaan lähitulevaisuudessa sekä pitkällä aikavälillä.

Oppositiopolitiikka saa poliittista käyttövoimaa sellaisista tapahtumista, jotka eivät sovi heidän näkemyksiinsä tai istuvaa hallitusta on heidän mielestään mukava näykkiä kuin piraijat. Se tuo heille ehkä poliittista hyötyä kansan äänten kalastelussa vaaleissa mutta jotain tosiseikkoihin liittyvää ratkaisuehdotusta niissä voisi olla kulloiseenkin käsittelyssä olevaan asiaan.

Oletettavaa on, että keväällä-23 ollaan bensapumppu-politiikan ja ruuan hintojen nousun syövereissä, kun oppositio sysää poliittisena saaliina sen hallituksen niskaan. Istuva hallitus voi myötävaikuttaa kuluttajahintoihin vain tulosiirtojen avulla kansalaisille tai veroratkaisuilla mutta pääsääntöisesti markkinataloutemme määrittelee kuluttajahinnat. Kuten olemme huomanneet me emme elä maassamme myöskään suojassa maailman tyrskyiltä, ne vaikuttavat eloomme enemmän tai vähemmän.

Kirjoituksen tekniset tiedot

Kirjoitus on oikoluettu Microsoftin Word - ohjelmalla sekä manuaalisesti kirjoittajan toimesta. Olen yrittänyt rutistaa sanottavani n. 200–395 sanaan niin, että Internet lukemisen lainalaisuudet täyttyvät. Kirjoituksessa on sanoja 283 otsikko mukaan luettuna.

Avainsanat: Politiikka