Poliittinen kujanjuoksu

Sunnuntai 17.7.2022 - FotoPena


blogikuva_26.4.2014.jpgElämme sellaisia aikoja, jolloin ”poliittinen kujanjuoksu” on toimeliasta. Poliittisella kentällä tikunnokassa on nyt saksalaisten maakaasun saanti. Kärpän tällinginillä se on sen takia, että Putinin kaasukraanat ovat kiinni ”huoltoseisokin” takia ja voi olla, että kiinni ne pysyvät vastakin.

Valtioyhtiömme Fortum omistaa Saksassa kaasuyhtiö Uniperin, joka tuottaa miljoonien tappiot päivittäinen ja se on kaatumassa suomalaisten veronmaksajien pelastusrenkaaseen. Uskoisin, että kujanjuoksu Suomen ja Saksan valtiojohdon kanssa on kiivasta muttei suomalaisten tule olla maksumiehinä saksalaisten hölmöistä päätöksistä energiasektorilla.

Saksalaiset sinisilmäisyydessään ajoivat lähes kaikki ydinvoimalansa sammuksiin, kun luulivat, että auvoinen tilanne jatkuu Venäjän suunnalla ja kaasuputkessa virtaa Venäjän tuottamaa kaasua vastaisuudessakin. Kukaan ei tietysti olettanut, että Putin aloittaa hyökkäyssodan Ukrainaan, jolla se yrittää laittaa polvilleen Ukrainan ja siinä sivussa eurooppalaisen demokratian.

Jokainen oletettavasti tietää, että Venäjän Kremlissä ovat valassa sellaiset voimat, joilla ei ole todellisuudentajua. Sitä osoittavat mm. Putin lausunnot ja vertauskuvat, joilla hän vertaa itseään mm. Pietari Suureen. Venäjän entinen keisari valloitti Eurooppaa aikanaan mutta sarkastista (mm. purevan ivallinen ilmaus) kyllä länsimaisti valtakuntaansa. Mihin nämä nykyajan poliittiset kujanjuoksut päättyvät sitä ei kukaan voi tietää.

Kärvistelläänkö tulevana vuonna ruokakriisissä (hinnat kohoavat ja saatavuus ongelmat), energiapulassa, sotilaallisissa uhissa, pakolaisvirroissa jne. Poliittiset viestittäjät ovat jo varoitelleet suomalaisia näistä vaaroista, joita mahdollisesti on edessämme kuten sähköt voidaan räpsäyttää pois päältä muutamiksi tunneiksi, kämppien lainojen korot voivat nousta, sekä lompakkojemme maksuvalmius kapenee jokapäiväisessä elämässämme.

Otammeko vakavasti nämä varoituksen sanat vai elämmekö kuin ”ellun kanat” vastaisuudessakin? Syytä olisi kerätä ns. puskuria pahanpäivän varalle, jos nämä poliittiset kujanjuoksun ennusteet toteutuvat. Asiassa on vain kääntöpuolensa usein, miten se ruokkii kulutuskysynnän notkahtamista, jolla on sitten vaikutuksensa työllisyyteen ja verotulojen kertymään sekä kansantalouden taantumaan.

Taantumasta olemme jo saaneet oppia 90-luvulla ja sen seuraamukset ovat jättäneet jälkensä tähän päivään saakka sen aikaisiin nuoriin ja lapsiin. Välillä tuntuu siltä, että olemme niin suurien kujanjuoksujen edessä, että kysyä pitää selviämmekö näistä kaikista haasteista suomalaisina ja ihmiskuntana?

Kirjoituksen tekniset tiedot

Kirjoitus on oikoluettu Microsoftin Word - ohjelmalla sekä manuaalisesti kirjoittajan toimesta. Olen yrittänyt rutistaa sanottavani n. 200–395 sanaan niin, että Internet lukemisen lainalaisuudet täyttyvät. Kirjoituksessa on sanoja 301 otsikko mukaan luettuna.

Avainsanat: Politiikka