Huomioita

Sunnuntai 19.6.2022 - FotoPena


blogikuva_26.10.2014.jpgSuomen kieleen on pesiytymässä sekakieli, jossa on sanoja äidinkielestämme ja englannin kielestä useat elintarvikkeet ovat nimetyt pää tai alaotsikointina vieraalla kielellä kuten esim. Kanasandwich, Chicken Rogan Josh tai XL Texas Pulled Pork on todettava, että useat tuotteet esimerkki yhtiön tuotteista ovat selvällä suomen kielellä. Onhan se hienoa syödä sandwich kuin kanavoileipää tai tuotenimi voi olla vain myyntikikkailua.

Suomalaisissa yritysnimissä vilahtelee nimistöjä, jotka viittaavat muihin puhuttuihin tai kirjoitettuihin kieliin. Johtaako tällainen sekakielen käyttö siihen, että jonkun ajankuluttua se yleistyy puhekieleen muttei toivovasti kirjakieleen. Mene ja tiedä mutta äidinkielemme säilymisestä on syytä olla huolissaan, kun sitä puhuu vain n. 5,550 miljoonaa suomalaista ja maassa on 288 000 äidinkieleltään ruotsinkielistä.

***

Toinen harmituksen aihe on se, että kulttuuriväen ja median puheripuli siitä, että kuinka kulttuuriväeltä vietiin työt koronapandemian aikana. Samaan hengenvetoon heidän tulisi totuuden nimissä sanoa, että ne rajoitukset, jotka säädettiin (alkaen vuodesta 2020) niin niiden tarkoituksena oli padota pandemian aiheuttamia ongelmia kansalaisille. Kysyn vaan olisiko epidemian pitänyt antaa levitä hallitsemattomasti niin, että rokki ja taiteellinen työ olisi voinut jatkua pidäkkeettömästi. Kulttuurityö on riskinottoa siinä kuin muukin yritystoiminta markkinataloudessa. Uskoakseni ellei mitään pidäkkeitä pandemian hidastamiseksi olisi tehty niin rokkikukoilla ei olisi sen vertaakaan työ tilaisuuksia mitä nyt on tarjolla. Asioitten mittasuhteet tulisi nähdä aina oikeassa perspektiivissä tai ainakin yrittää nähdä asioitten ”oikeat laidat”.

***

Harmitukseni aiheet ovat pieniä sen rinnalla mitä maailmassa tapahtuu tällä hetkellä; keskellä Eurooppaa Venäjä sotiin Ukrainassa, ihmisten on nälkä ja jano, joka kasvaa Afrikassa (kuivuus, sateita ei tullut, vaikka oli sadekausi), Lähi-itä on romuna sotien takia, Turkki aikoo sotia jälleen Kurdien alueilla, ihmiset elävät näillä alueilla kammottavissa oloissa, ilmaston muuttuminen uhkaa koko ihmiskuntaa jne. lista on loputon. Toistaiseksi meillä Suomessa pluspuolena on se, että kaikki on hyvin; ruokaa on (vaikka kallistuu), vesi tulee ja menee, katto on pään päällä ja jonkinlainen toimeentulo (palkka, eläke jne.) on olemassa elämää ylläpitämässä. Onko meillä aihetta nurinaan? Olosuhteemme ovat melko hyvät.

Kirjoituksen tekniset tiedot

Kirjoitus on oikoluettu Microsoftin Word - ohjelmalla sekä manuaalisesti kirjoittajan toimesta. Olen yrittänyt rutistaa sanottavani n. 200–395 sanaan niin, että Internet lukemisen lainalaisuudet täyttyvät. Kirjoituksessa on sanoja 307 otsikko mukaan luettuna.

Avainsanat: Politiikka