Suuret lupaukset

Sunnuntai 12.6.2022 - FotoPena


blogikuva_26.10.2014.jpgKolme puoluetta oli koolla viikonvaihteessa (viikko 23) ja näissä lupailtiin kansalle ”yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista” tekoa ihmisten hyväksi mm. oikeistopuolue Kokoomus lupaa Orpon suulla keventää miljardilla palkkojen ja eläkkeiden verotusta, jos he pääsevät kevään-23 vaalien jälkeen valtaan.

Täytynee sanoa kuin pohjalaiset, että ”ei suuret sanat suuta halkaise” samalla he laittavat nykyhallituksen sote-uudistuksen remonttiin, vaikka sitä vasta valmistellaan aluevaltuustoissa. Kiva sitä on tietysti rempatta, kun laitaoikeisto Kokoomuksen johdolla ei saanut sote-uudistusta maaliin viime vaalikaudella ja samassa rytäkässä porvarihallitus meni polvilleen.

Orpo ilakoi myös sillä, että he ovat olleet tasoittamassa Suomen tietä Natoon viimehallituskausilla tällä hän viittaa kaiketi Suomen Nato-rauhankumppanuusyhteistyöhön, jota Suomi on tehnyt vuodesta 1994. Luulisin, että Nato-kysymyksessä on vaadittu laajaa poliittista yksimielisyytä Suomen puoluekentällä. Mukavaa se tietysti on, että voi napsia vaali-irtopisteitä ja tempaista puolueväen sekä median edessä tekopyhästi natoliina taskusta - voi miten ”ällöä” sanoisi nuoriso.

Oikeasti faktabaarin pitäjät voisivat ryhtyä töihin ja ryhtyä ampumaan alas räikeimpiä poliittisia emävalheita, joita suolletaan julkisuuteen ennen eduskuntavaaleja. Jokaisen kansalaisen kännykässä pitäisi olla Faktabaarin äppi (sovellus), josta voisi tarkistaa, jos poliitikon älämölö yhteiskunnallisista asioista vaikuttaa kuulijasta epäuskottavalta.

Eduskuntavaalien lähestyessä oikeistolta riittää ymmärrystä ja populistisia viestejä siitä, että kuinka he parantavat pienituloisten asemaa. Mikäli keski- ja pienituloiset saadaan raapustamaan vaaliuurnilla vaaliliput oikeistopuolueille niin, että ne nousevat valtaan vaalien jälkeen niin todennäköistä on, että poliittiset takit kääntyvät tiuhaan tahtiin ja lupaukset menevät Ö-mappiin tai muilla verukkeilla niistä ollaan hipihiljaa.

Meidän, palkansaajien, pienituloisten ja eläkkeellä olevien, kannalta, on merkityksellistä se, että miten laukkaava inflaatio (Lähde Kielitoimiston sanakirja: ”tal. laaja-alainen hintojen nousu ja siitä aiheutuva rahan ostovoiman heikkeneminen”) saadaan taltutettua. Ostovoiman rapautumisella on laaja-alaiset vaikutukset koko yhteiskunnan toimintaan kuten työllisyyteen ja yhteiskunnallisiin palveluihin jne.

Jokainen on todennut mahdollisesti, että mm. ruoanhinta on nousukiidossa, johon vaikuttaa epävarmat ajat Suomessa, Euroopassa (Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan) ja maailmalla. Näitten seurauksena poliittisilla päättäjillä on nyt ja tulevaisuudessa hankalat ajat niin, että he osaavat tehdä demokratian ja kansalaisten kannalta oikeita valintoja turvallisuuden ja hyvinvoinnin ylläpitämiksesi.

Kirjoituksen tekniset tiedot

Kirjoitus on oikoluettu Microsoftin Word - ohjelmalla sekä manuaalisesti kirjoittajan toimesta. Olen yrittänyt rutistaa sanottavani n. 200–395 sanaan niin, että Internet lukemisen lainalaisuudet täyttyvät. Kirjoituksessa on sanoja 315 otsikko mukaan luettuna.

Avainsanat: Politiikka