Politiikan sanasepot

Sunnuntai 5.6.2022 - FotoPena


blogikuva_26.10.2014.jpgPolitiikassa Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja Nato-kysymys ovat painuneet nyt hieman taka-alalle. Median sanasepot ja poliittiset livertäjät ja muut mielistelijät ovat ottaneet kohteekseen tulevat eduskuntavaalit 2023.

Tällainen näkymä tuli torstain eduskunnan kyselytunnin antia katsellessa sekä puoluegallupin että Kepun ja oikeistopuolue Kokoomuksen puoluekokous arvioinneista julkisuudessa. Se on selvää, että nyt ollaan ajamassa poliittisiin asemiin, jolloin nykyistä hallituspolitiikkaa suomitaan edestä ja takaa.

Mielenkiintoista on kuunnella mitä oppositiopuolueet esittävät siitä, että millä tavoin maata olisi pitänyt johtaa läpi koronaepidemian, sakkaavan maailman talouden ja nyt Euroopassa käynnissä olevan Ukrainan sodan.

Ylen politiikantoimittaja Hakahuhta on julistanut jo Kokoomuksen Orpon pääministerisuosikiksi vaikkei eduskuntavaaleja vielä ole käyty. Toki puolueiden kannatusgallupit tällaista ounastelevat mutta puolueilla on vielä pitkä kujanjuoksu ennen kuin selviää kuka puolueiden johtajista ottaa pääministeriyden käsiinsä eduskuntavaalituloksen perusteella ja millainen hallitus saadaan kasaan vaalien jälkeen.

Vaalitulokseen tulevat vaikuttamaan myös sodan seurauksena bensalitran (Venäjän hyökkäys Ukrainaan) muutokset bensapumpuilla. Bensalitran nousu laitetaan mieluusti nykyisen hallituksen piikkiin, (sekä inflaation nakertaessa ruoan hintaa pilviin), vaikka elämme markkinataloudessa emmekä komentotaloudessa.

Nykypolitiikkaa arvioitaessa pitäisi nähdä lähelle ja kauas niin, että tulisi lähes oikea tilannekuva siitä millaiset asiat mihinkäkin vaikuttaa. Usein miten me katsomme vain oman kukkaromme maksuvalmiutta tai maksukykyä, joka koostuu palkkatuloista tai eläkkeestä.

Olemme tuntemattomuuden edessä, kun ei voi tietää millaiseksi Putin hyökkäyssota äityy kärsivätkö siitä konkreettisesti vain ukrainalaiset vai laajentuuko se Euroopan lähialueille. Kaiketi se on selvää, että Putin-sota sekä tarvikkeiden laaja-alainen hinnannousu on suistanut meidät siihen, että saamme euroillamme vähemmän jokapäiväisiä tarvikkeita kuin aiemmin.

Mielenkiintoiset ajat ovat edessämme eli millä tavoin me selviämme tässä arvaamattomassa maailmassa niin, ettei syvällisiä vaurioita synny kotimaassamme ja maailmalla. Haasteet ovat ihmiskunnalle ja Suomelle mittaamattoman suuret jo yksistään ilmastomuutoksen seurauksena.

Avainsanat: Politiikka