Zuckerbergin-valtio

Sunnuntai 29.5.2022 - FotoPena


blogikuva_26.10.2014.jpgMaailma on muuttunut Eskoseni, tämä vanha sanonta pitänee paikkansa, kun katselemme koko laajuudessaan tiedonvälitystä maapallolla. Ennen olivat lehdet tai muut painotuotteet tärkein tiedonvälityskanava ihmisille, joissa kerrottiin yhteiskunnan tapahtumista. Sitten tulivat radio, televisio sekä Internetin valtatiet.

Erityisesti Internetin tulo kaikenlaisine sivustoineen on mullistanut yhteiskuntia ja koukuttanut meitä enemmän tai vähemmän. Muistan kuinka entisellä työpaikallani, erään kerran kahvipöydässä nuoret ottivat kännykät esiin ja selailivat bittiavaruutta ahkerasti koko kahvitauonajan, heitä koukuttivat ns. somealustat.

Aluksi luultiin, että kaikki alustoilla oleva sisältö, on ehkä, hyvää ja kannatettavaa mutta aika pian konnat ja poliittiset liikkeet huomasivat nämä alustat tuhannen taalan paikaksi eristää omia tavoitteitaan. Verkkorikollisuus on räjähtänyt käsiimme ja viranomaiset ovat lähes neuvottamia tämän uuden rikollisuuden kanssa. Poliittiset liikkeet ovat hyödyntäneet hyvässä ja pahassa näitä kanavia. Toisekseen tietoverkkoja käytetään valtiollisissa kiistoissa siten, että se on yksi sota-ase siinä missä muukin aseenkäyttö valtioitten välisissä sotimisissa.

Muutaman yliopistopojan visiosta yhdistää yliopisto-opiskelijat toisiinsa tiedonvälityksellä on synnyttänyt miljardien bisneksen, jota johtaa mm. yksi näistä yliopistopojista eli Facebookin Mark Zuckerberg. Oikeastaan he ovat luoneet viheliäisen meduusan, jonka lokerot ulottuvat jokaiseen kolkkaan maailmassa, joilla tuhotaan demokratioita, yksilöitä sekä vaikutetaan demokratioiden toimivuuteen.

Poliitikot ja demokratiat ja yhden henkilön ratkaisuvallan alaiset (diktaattorit) valtiot hyödyntävät myös näitä kanavia poliittisiin tarkoitusperiinsä. Lisäksi nämä kanavat tarjoavat mahdollisuuden ääriliikkeille ja terroristeille hallita kannattajiaan sekä lisätä mahdollisuuksia kannattajien haalimiseen riveihinsä. Näkyvin esimerkki tästä viimevuosilta on Isis-terroristijärjestö, joka hyödynsi taitavasti somekanavia propagandansa levittämiseen. Somejätti Facebook on nyt muuttanut nimensä Metaksi, joka ei muuta naamakirjan perusluonnetta ihmisten hallitsemisessa.

Zuckerbergin Facebook ja Meta yhtiöt ovat demokraattisen kontrollin ulkopuolella oleva Zuckerberg-valtio, joka hallitsee meidän jokaisen elämää ja se vetelee naruista, kun se on saanut meidät koukkuunsa somessa. Somealustat ovat saaneet nopeudellaan valtavan mullistuksen aikaan tiedonvälityksessä, kun sekunnin tai minuutin viiveellä tiedämme mitä maapallon toisella puolella on tapahtunut hyvässä tai pahassa.

Zuckerberg-valtio ei voi vedota tässä yhteydessä sananvapauteen, kun se sallii sivustojensa kautta harjoittaa verkkorikollista toimintaa, terroristisen propagandan levittämisen ja demokratian vastaisen liikehdinnän sekä ihmisarvoa alentavan materiaalin levittämisen alustoillaan. Zuckerberg-valtion somet eivät ole enää niiden hallinnassa, jotka ovat sen luoneet vaan ne tuottavat vain miljardeja heille sekä somekanavien aiheuttamat yhteiskunnalliset vauriot ihmisten keskuudessa jäävät yksittäisten tai ihmisryhmien kärsimykseksi.

Kirjoituksen tekniset tiedot

Kirjoitus on oikoluettu Microsoftin Word - ohjelmalla sekä manuaalisesti kirjoittajan toimesta. Olen yrittänyt rutistaa sanottavani n. 200–395 sanaan niin, että Internet lukemisen lainalaisuudet täyttyvät. Kirjoituksessa on sanoja 345 otsikko mukaan luettuna.

Yle uutiset aiheesta
Analyysi: Internetin rosvovaltio Facebook pakenee mainettaan metaversumiin uuden identiteetin turvin

"Facebook kävi kimppuumme" – berliiniläistutkija tiesi hetkessä, että hänen vuoden työnsä oli tuhon oma, tutkijat kertovat somejätin yltyvästä painostuksesta

Avainsanat: Politiikka