Uudet vitsaukset

Sunnuntai 22.5.2022 - FotoPena


blogikuva_26.10.2014.jpgMaapallon asukkaita ja siinä sivussa meitä suomalaisia on kohtaamassa uudet vitsaukset mm. afrikkalaisen apinarokon muodossa. Apinarokko on viestintävälineiden mukaan rantautumassa maailmaan ja Eurooppaan. Apinarokon osalta ei kannata mennä paniikkitilaan ja ryhtyä hamstraamaan vessapaperia tai muita välttämättömyystarvikkeita. Viranomaiset eivät vielä tiedän miten tämä virustauti tulee käyttäytymään mutta se leviää ihmisten keskuudessa kaikilla niillä muodoilla, joita olemme oppineet tuntemaan koronaepidemian aikana.

Meillä on monenlaisia vitsauksia huolenamme: ilmastokysymykset, sota Euroopassa ja muut sen kaltaiset elämäämme rajoittavat kysymykset. Kotimaa-lehdessä oli mielenkiitoinen Pekka Särkiön kirjoitus ” Kymmenes vitsaus - vastako sitten käänne? Kannattaa lukea, vaikka tästä minun kirjoituksestani niin välittäisikään. Kirjoituksessa valotetaan niitä kysymyksiä, jotka ihmisten tulisi kyetä ratkaisemaan osa nopealla aikataululla ja osa vähemmällä kiiruhtamisella. Joka tapauksessa; meidän valitsemamme päättäjät ja meidän ihmisten tulee ratkaista edessämme olevat muutokset, jotka koskevat koko maapallon tulevaisuutta niin, että jätämme jälkipolville siedettävän elinympäristön.

Lainaan tässä yhteydessä filosofi Herakleitoksen (antiikin kreikkalainen filosofi) sanontaa ”Muutoksen maailmassa yksi asia on muuttumaton: taukoamaton muuttuminen”. Herakleitoksen lausahdus osuu asian ytimeen, nyt on sen aika, että otamme vihdoin tiukemman otteen näistä meitä kohtaavista vitsauksista. Nämä ihmisiä kohtaavat ongelmat ovat tiedossamme, ja ne on selätettävä yhdessä ja erikseen ihmisten voimin.

En ole tuomiopäivän saarnaaja ja toivoakseni en myöskään harhaanjohtavan tiedonvälittäjä mutta olen huolissani sekä suhtaudun vakavasti näihin kysymyksiin. Minä en ole ehkä näkemässä sitä muutosta maapalolla ja Suomessa mikä ihmisiä kohtaa ellemme muuta tapojamme luonnon ja ympäristömme kuluttamisessa. Elämäntapamme vaatii perinpohjaisia muutoksia osa voi olla elämässämme kivuliaita tai osa helppoja. Olemme luomakunnan lajeista mukavuuden haluisimpia mutta pienilläkin muutoksilla elämässämme on merkitystä ja kun sen tekee koko ihmislaji niin muutoksen mittakaavat ovat valtavia.

Kirjoituksen tekniset tiedot

Kirjoitus on oikoluettu Microsoftin Word - ohjelmalla sekä manuaalisesti kirjoittajan toimesta. Olen yrittänyt rutistaa sanottavani n. 200–395 sanaan niin, että Internet lukemisen lainalaisuudet täyttyvät. Kirjoituksessa on sanoja 299 otsikko mukaan luettuna.

Avainsanat: Politiikka