Kryptinen

Sunnuntai 15.5.2022 - FotoPena


blogikuva_26.4.2014.jpgYlen lauantain (14.5.) ajankohtaislähetyksessä oli tasavallan presidentti Niinistö haastattelussa kertomassa näkemyksiään maailman menosta. Presidentti on joskus lausunnoissaan kryptinen (mm. tark. vaikeaselkoinen, arvoituksellinen) mutta nyt tähän Nato-kysymykseen hänellä oli selkeä kanta niin, että katsojakin pysyi kärryillä.

Natoon ollaan menossa, jos Suomi sinne huolitaan mutta ensin pitää demokratian pelisääntöjen mukaisesti eduskunnan laittaa viimeinen niitti asialle.

Lisäksi natomaiden parlamenttien tulee käsitellä Suomen hakemus mutta Turkin itsevaltias presidentti on viimeisissä antamissaan lausunnoissa laittamassa kapuloita rattaaseen Suomen natojäsenyydelle. Arvioitsijat julkisuudessa ovat nähneet taustalla olevan Turkin Nato-iltalypsyn elkeitä.

Itselläni ei ole vieläkään selkeää kantaa natokysymykseen taustalla väijyy sellainen ajatus, että mutta jos arvaamaton Venäjän yksinvaltias Putin aiheuttaa meille sotilaallisia ja aineellisia hankaluuksia. Se on hyvä, että presidenttimme on ollut yhteydessä Putiniin puhelimitse ja ilmoittanut, että Putin on hyökkäyskäskyllään Ukrainaan työntänyt meitä kohti Naton kelkkaa kuten presidenttimme sanoi Putinilla, on peiliin katsomisen paikka. Tulevat viikot tulevat olemaan mielenkiitoiset, kun Suomi jättää tai ilmoittaa halukkuutensa liittokunnan jäsenyydestä. Putinin mielestä Suomeen ei kohdistu turvallisuusuhkia mutta kuka luottaa Putinin sanaan?

Ei me suomalaiset ainakaan mielipidemittausten mukaan luota, kun Natoon liittymistä kannattaa 76 prosenttia (9.5. mielipidemittaus) kansalaisista. Toivottavaa olisi, että valtiojohto neuvottelisi sellaisen sopimuksen Natoon liittymisestä, ettei Suomen alueelle perusteta Naton tukikohtia tai sijoiteta ydinasepelotetta. Norjan-malli olisi hyvä ratkaisu myös Suomelle siellä ei ole pysyviä natotukikohtia tai ydinasesijoituksia. Valtiojohtomme on vakuutellut, ettei Suomen nykyinen lainsäädäntö anna siihen edes mahdollisuuksia.

Oikeisto-opposition Orpo harrastaa jälkiviisastelua, kun hän sanoo, että olemme olleet ¹jälkisuomettumisen pauloissa helmikuun 24. päivään saakka, jonka jälkeen silmämme ovat avautuneet Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Minusta se on ollut pragmaattinen (Kielitoimiston sanakirja; käytäntövaltainen; hyötyä ja tuloksia korostava). eli hyöty näkökulmat (politiikka, talouskysymykset) puolin ja toisin ovat korostaneet Venäjä suhteitamme.

Oikeistokokoomuksen Nato myönteisyys lähtökohtaisesti juontuu heidän poliittisiin ja ideologisiin syihin. Tulevista päivistä ei voi tietää mutten minä en aio hamstrata vessapaperia enkä aio nostaa vähäisiä rahojani pois pankista kuten jotkut suomalaiset tekevät. Kuten erään kerran, kun edellä oleva asiakas pankkiautomaatilla sanoi nostavansa rahaa, jos Putin laitattaa pankkiautomaatit jumiin mutta minä vain hymähdin kommentille. Aika näyttää kuinka maailma makaa tulevina päivinä.

*****
¹ Lainaus Kielitoimiston sanakirja: "pol. (ilmaus, jolla vihjattiin Suomen joutuneen liikaa riippuvaiseksi Neuvostoliitosta tai nyt Venäjän:) taipua (Suomen tavoin) myötäilemään Neuvostoliiton tai Venäjän politiikkaa itsemääräämisoikeudesta tinkien".

Kirjoituksen tekniset tiedot

Kirjoitus on oikoluettu Microsoftin Word - ohjelmalla sekä manuaalisesti kirjoittajan toimesta. Olen yrittänyt rutistaa sanottavani n. 200–395 sanaan niin, että Internet lukemisen lainalaisuudet täyttyvät. Kirjoituksessa on sanoja 327 otsikko mukaan luettuna.

Avainsanat: Politiikka