"Pitäkää pää kylmänä"

Sunnuntai 6.3.2022 - FotoPena


Ukraina_sydan_1.jpgUkrainan sodan vuoksi viestimet Suomessa ovat sakeanaan erilaisia teorioita siitä, että miten ja millaisella marssijärjestyksellä Suomen tulisi syleillä Natoa päästäkseen sen jäseneksi. Presidentti Niinistön sanoja lainatakseni ”pitäkää pää kylmänä”. Hän todennäköisesti tarkoitti tällä sanonnallaan, että vaikka Venäjän hyökkäysota Ukrainassa on käynnissä niin kansalaisten ja valtionjohdon ei tule tehdä hätiköityjä johtopäätöksiä Suomen turvallisuus tilanteesta.

Lausunto ei tarkoita sitä, etteikö maanpuolustuksemme pitäisi olla valppaana. Kukaan ei voi tietää tarkalleen millaisissa olosuhteissa olemme tulevien viikkojen tai kuukausien aikana. Nato-jäsenyyden hakua, Suomen osalta, ei voida päättää torikokouksissa eikä kansanlaisaloitteilla tai ohi valtiojohdon mutta kansalaisten mielipiteet tulee ottaa vakavasti huomioon asiasta päätettäessä suuntaan taikka toiseen.

Ukrainan sodan hyökkääjän raakalaismaisuus paljastuu vähitellen, ehkä vasta sitten, jos ja kun ”sodan kylmät kasvot”, ovat paljastuneet lopullisesti. Viiteitä sodan julmuudesta on nähty julkisuudessa, jota Venäjä käy ”veljeskansaa” vastaan mutta kaikkiin sotauutisointiin tulee mielestäni suhtautua varauksella sekä pyrkiä löytämään totuuden hitunen tästä myllerryksestä.

Huolestuttavaa on tietysti se, että ohjusiskuja on tehty myös Zaporižžjan ydinvoimalan, Ukrainassa, se on maan suurin ydinvoimala. Jokainen tietää, että millainen tuho koko Euroopan ylle lankeaa silloin, jos tällainen tuhotyö tapahtuu. Tšernobylin ydinvoimalaitoksen tuhoutuminen 1986 tai Fukushiman voimalla onnettomuus, 2011, Japanissa ovat antaneet vain viiteitä siitä millaiset seuraukset tällaisella ydinvoimalan tuhoutumisella ympäristölle on sekä ihmisille.

Sanonta, että ”totuus kuolee ensimmäisenä sodissa” pitänee paikkansa, kun vain aseet puhuvat puolin ja toisin. Me nykypäivän suomalaiset olemme saaneet sodan varoituksen äänet ”selkäytimeemme” isovanhempiemme, vanhempiemme, sukulaisten ja historiamme kautta.

Huoli ja ahdistus on tullut nyt ihollemme, kun soditaan keskellä Eurooppaa muutaman tuhannen kilometrin päässä kotimaastamme sekä sodan aloittaja on naapurivaltiomme Venäjä. Me emme tiedä mikä on lopputulos tässä Venäjän hyökkäyssodassa mutta silloin kuin aseet vaikenevat kaikki osapuolet niin sodassa olevat kuin muu maailma on edelleen muutosten kourissa. Meillä on käsissämme edelleen ilmastokriisi ja pandemiat, jotka tulisi ratkaista niin, että elämä olisi ylipäätään mahdollista tuntemallamme maapallolla.

Kirjoituksen tekniset tiedot

Kirjoitus on oikoluettu Microsoftin Word - ohjelmalla sekä manuaalisesti kirjoittajan toimesta. Olen yrittänyt rutistaa sanottavani n. 200–395 sanaan niin, että Internet lukemisen lainalaisuudet täyttyvät. Kirjoituksessa on sanoja 297 otsikko mukaan luettuna.

Avainsanat: Politiikka