Jännittyneet mielialat

Sunnuntai 20.2.2022 - FotoPena


blogikuva_26.10.2014.jpgVaaninta vain jatkuu siitä, että mitä tulee tapahtumaa Euroopan ytimessä lähipäivinä tai viikkona eli soditaanko Euroopassa jälleen. Lännen puolelta on luotu erilaisia ennustuksia siitä, että koska Putinin joukot valtaavat Ukrainan Kiovan. Oletettavaa on, että siinä kahakassa ei säästytä verenvuodatukselta niin siviilien kuin sotilaittenkaan osalta. Rauha Euroopassa on jälleen uhattuna Putinin ja hänen nöyrien käskyläisiensä toimesta.

Jännittyneet mielialat Euroopan osalta ei ole kaukaa haettu arvio, kun valtiojohdot pohdiskelevat mihin tämä johtaa, jos aseet kalisevat Ukrainan porteilla. Idän ja lännen sanasota Ukraina tapauksessa on työntänyt rauhaomaisen rinnakkaiselon mahdollisuuden kuilun partaalle, ellei se jo ole siellä.

Tosiasia on se, että Venäjällä on jo sotasaappaat lujasti Itä-Ukrainassa ja Krimillä, jotka se on valloittanut sotilaallisesti. Katselin karttaa Venäjän sotajoukkojen ryhmityksistä Ukrainan ympärillä, ja siitä voi vetää sellaisia päätelmiä, että Ukraina on suupala laajentuneelle Putinin sotilaalliselle valloitusretkelle.

Poliittisessa viestinnässä erisuunnilta väitetään, että Putinin joukkoja ollaan vetämässä tukikohtiin Ukrainan rajoilta mutta North Atlantic Treaty Organization (tunnetaan nimellä Nato) ja USA kiistävät tämän viitaten tiedustelutoimintaansa. Ketä tässä tilanteessa olisi uskominen kenties ei ketään koska meille syötetään poliittista mielipidemuokkausta eli propagandaa.

Euroopan ja maailman vakaus on veitsenterällä ei yksistään ilmastokriisin, pandemioitten tai taloudellisen tilanteen takia vaan myös suurtavalta politiikan takia. Toisen maailman sodan jälkeen vannottiin, ettei koskaan enää sotia mutta niin vain on ollut pienempiä ja suurempia kahakoita myös Euroopassa mm. entisen Jugoslavia hajotessa, tätä kahakkaa voi raakuudessaan verrata osittain Hitlerin julmuuksiin 2. maailmansodan aikana tai Venäjän diktaattorin Stalinin vainoihin.

Mitä sitten näistä kahakoista ihmiskunta tai poliittiset johtajat ovat oppineet: ei yhtään mitään. Edelleen suhtaudumme epäluuloisesti erilaisiin ihmisiin kuin itse olemme, edelleen erilaisuutta vainotaan ja vihaa lietsotaan kansanryhmiä kohtaan käyttämällä toisen maailman sodan aikana pinnalla olleita oppeja. Ei voi tietää mihin tämä kaikki johtaa mutta se on todennäköistä, ettei se hyvään lopputulokseen päädy.

Kirjoituksen tekniset tiedot

Kirjoitus on oikoluettu Microsoftin Word - ohjelmalla sekä manuaalisesti kirjoittajan toimesta. Olen yrittänyt rutistaa sanottavani n. 200–395 sanaan niin, että Internet lukemisen lainalaisuudet täyttyvät. Kirjoituksessa on sanoja 286 otsikko mukaan luettuna.

Avainsanat: Politiikka