Palmikointi

Sunnuntai 23.1.2022 - FotoPena


blogikuva_26.10.2014.jpgSuomen kieli on rikasta ilmaisukyvyltään, sen sain jälleen kokea, kun katselin ja kuuntelin Yle TV 1:n Ykkösaamua. Haasteltavana oli Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä mutta se siitä. Haastattelija käytti ilmaisua ”palmikoida” em. henkilön kanssa käydyssä haastattelukeskustelussa. En tiedä tajusinko oikein mutta sillä tarkoitetaan todennäköisesti jonkun saman suuntaisen tai näkökulma-asian kietoutumista yhteen.

Palmikointia tapahtuu siis kaikenlaisissa yhteyksissä jotkut asiat liittyvät tiukemmin yhteen kuin toiset ja asiayhteyksien kirjo on laaja. Viikonloppuna ollaan jännän äärellä, kun kansalaiset äänestävät (tai kun ennakkoääniä lasketaan) historiamme ensimmäisissä aluevaaleissa ja näin olen ne viitoittavat Suomen sosiaali ja- terveyspalvelujen suunnan vuosiksi eteenpäin.

Vaalituloksesta on turha vielä jossitella, mutta demokratian sekä kansalaisten yhdenvertaisuuden kannalta nämä ovat tärkeimmät vaalit sitten vuoden 1917 kun hyväksyttiin kunnallisvaalilaki. Ensimmäiset kunnallisvaalit käytiin loppuvuodesta 1918 ja 1919 alkuvuodesta riippuen kunnasta, joka loi pohjan kuntien kansanvaltaiselle päätöksenteolle.

Kysymys on siitä millä tavoin uudet aluevaltuutetut kykenevät näkemään hyvinvointialueensa edun niin, että Pihtiputaan mummo tai pappa saa sosiaali ja- terveyspalveluja on ne sitten kotiin tulevat palvelut tai liikkuva terveysasema tai niin, että me kaikki alueella asuvat olemme pienen tai keskimatkan päässä terveyspalveluista, jotka voivat olla osin myös digilaitteilla toteutettavaa. Mikään ei tietysti korvaa ihmistä myös sellaista SOTE-palvelua pitää löytyä hyvinvointialueelta.

Toivottavasti aluevaltuutetut eivät pidä sote-palveluiden seinistä kiinni nyt kun on tilaisuus aidosti luoda uudenlainen SOTE-verkosto esim. Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueelle tai muille sote-alueille. Työ on tietysti mittava aluevaltuustoissa ja kaikki ei käy sormia napsauttamalla mutta toivon tosissani, että jokainen valittu aluevaltuutettu näkee alueen kokonaisedun sote-palveluiden järjestämisessä. Nyt on historiallinen hetki valittujen aluevaltuutettujen luoda tyydyttävä tai jopa hyvän hyvinvointialueen sosiaali ja-terveyspalveluiden verkoston hyvinvointialueillemme. Kuten sanottu jokaisen aluevaltuutetun tulee yrittää hyvää niin silloin pukkaa priimaa.

Kirjoituksen tekniset tiedot

Kirjoitus on oikoluettu Microsoftin Word - ohjelmalla sekä manuaalisesti kirjoittajan toimesta. Olen yrittänyt rutistaa sanottavani n. 200–395 sanaan niin, että Internet lukemisen lainalaisuudet täyttyvät. Kirjoituksessa on sanoja 264 otsikko mukaan luettuna.

Avainsanat: Politiikka