Jännän äärellä

Sunnuntai 16.1.2022 - FotoPena


blogikuva_26.10.2014.jpgMaailma ja Suomi ovat jännän äärellä, kun sotilaallinen uhittelu jatkuu puolin ja toisin idässä ja lännessä. Vaarana vain on, että sen voimistuminen johtaa johonkin suurempaan kuin lähtötilanne on ollut tai kun suurvallat ajavat poliittisiin ja sotilaallisiin asemiin niin, että aseet saattavat kalista toisiaan vastaan. Erimielisyyksissä on jommankumman aina peräännyttävä taikka molempien niin ettei ns. kasvoja menetetä.

Jännittynyt ilmapiiri velloo maailmassa; ilmastokriisistä pitäisi selvitä, koronapandemia tulisi selättää ja sotilaalliset uhat pitäisi liennytykseen tähtäävällä politiikalla vaientaa esim. Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö ETYJ:n avulla. Millainen maailma on edessämme?

Vaikea vastata mutta poliittinen ja sotilaallinen liikehdintä vaikuttaa sellaiselta, ettei tästä selvitä ehkä kuivin jaloin. 2. maailman sodan päättyessä uskotiin, ettei sodan laajamittaiseen kurimukseen enää jouduta. Toivottavaa on, ettei siihen jouduta nytkään mutta huolestuttavalta näyttää ainakin täältä, valtatie 19:n varrella asuvan, näkövinkkelistä katsottuna.

Tavallisella kansalaisella ei ole kuin mahdollisuus olla huolestunut ja toivoa, että poliittiset päättäjät niin idässä kuin lännessä kykenevät laukaisemaan sotilaalliset sekä poliittiset uhat rauhanomaisesti niin Euroopassa kuin muualla maailmassa. Laajamittainen sodankäynti nykytekniikalla tuhoaisi maapallon ehkä nopeammin kuin käynnissä oleva ilmastokriisi.

Mikä on se viimeinen poliittinen kortti, joka tässä suurvaltojen etupiiriajattelussa halutaan katsoa vai jääkö jollekulle Musta Pekka käteen vai tuleeko tasapeli. Millainen rooli sitten muilla mailla on tässä ehkä maailmaa mullistavassa ”kuvainnollisesti sanottuna poliittisessa shakki lautapelissä”. Kuten eräs Suomen ulkopoliittisen instuutin johtaja sanoi Ylen Ykkösaamussa lauantaina (15.1.2022).

Tapahtumat saattavat edetä joko hitaasti tai nopeasti, jolloin Suomenkin tulee olla valppaana niin poliittisesti kuin sotilaallisesti. Sinisilmäinen ei tule olla tällaisissa tapahtumissa, jotka koskettavat kaikkia maita Euroopassa.


Kirjoituksen tekniset tiedot

Kirjoitus on oikoluettu Microsoftin Word - ohjelmalla sekä manuaalisesti kirjoittajan toimesta. Olen yrittänyt rutistaa sanottavani n. 200–395 sanaan niin, että Internet lukemisen lainalaisuudet täyttyvät. Kirjoituksessa on sanoja 244 otsikko mukaan luettuna

Avainsanat: Politiikka