Naakiminen?

Sunnuntai 12.12.2021 - FotoPena


blogikuva_26.10.2014.jpgHarrastuksiini kuuluu kirjoitteleminen, valokuvailu ja kirjojen lukeminen tai kuunteleminen. Yllättäen Finlandia kirjallisuusehdokkaana ollutta Matias Riikosen kirjaa, Mataraa, kuunnellessani siellä esiintyi sana ”naakiminen”. Entisen esimiehen sanoin tämäkään päivä ei ollut turha, kun uusi asia tuli eteen. Googlailin sanaa ja sivistyssanakirja antoi tällaisen vastauksen.

Sana ”naakia” tarkoittaa hiipiä ja se juontuu saamen kielestä. Hiipiä on inarinsaameksi ”njaahâd”, pohjoissaameksi ”njáhkat” ja koltansaameksi ”njaakkâd”. Samalla Metsästäjä-lehti tiesi kertoa seuraava; ”Naakimiskulttuuri painottuu Pohjois-Suomeen. Oma riista -tietojen perusteella liki 90 prosenttia ”jäljitys ilman passeja” -metsästysmuodosta tapahtuu Lapissa ja etenkin Ylä-Lapissa”.

Tällaisesta metsästyskulttuurista en ole kuullut ikänäni. Lähes koko elämäni täällä Etelä-Pohjanmaalla eläneenä, näin olen ymmärtänyt, että hirvet ovat metsästetyt jahtiporukoilla. Olen kiusoitellut veljeäni siitä, että yksikään metsästäjä täällä ei saisi kaadettua hirveä, ellei niitä ajettaisi tulituksen eteen. Veljeni ei kuljeskele enää hirviporukoissa, joten en tiedä ovatko metsästystavat Hirven osalta muuttuneet.

Mielenkiitoista olisi tietää miten nämä jäljitysmetsästäjät saivat saalinsa siirrettyä kotipihoille, kun hirviruhon paino liikkuu n. 200–500 kg tietämillä. Nykyaikana se ehkä mahdollista, kun on radiopuhelimet ja moottorikelkat käytössä mutta miten se on tapahtunut silloin kuin tällaisia välineitä ei ole ollut käytettävissä.

Ihminen on kautta historiansa metsästänyt henkensä pitimiksi mutta nykyaikana metsästyslihan kilohinta nousee varmaan arvoon arvaamattomaan. Oletettavasti sen takia, kun kukaan ehkä ei enää tarvitse ko. riistalihaa henkensä pitimiksi. En tiedä onko kukaan metsästäjä laskenut koskaan hirvenlihan kilohintaa ja mitä kustannuksia se sisältää mutta googlailin jälleen.

Kilohinnalle ei ole yhtenäistä linjaa, kun lihaa myyvät metsästysseurat hirvenliha huutokaupoissa ja siihen erikoistuneet riistaeläinten lihanjalostajat. Yksittäiset metsästäjät eivät todennäköisesti laske hintoja, kun metsästämiseen kuuluu monenlaisia ulottuvuuksia kuten yhteisöllisyys, vaeltelu ilman saalistavoitetta tai riistaeläinten kannanhoidolliset tavoitteet. Itseäni ei ole koskaan innostanut metsästely. Minä vain metsätelen kamerallani luonnossa ja metsissä silmiini osuvia luotoon liittyviä ilmiöitä.

Kirjoituksen tekniset tiedot

Kirjoitus on oikoluettu Microsoftin Word - ohjelmalla sekä manuaalisesti kirjoittajan toimesta. Olen yrittänyt rutistaa sanottavani n. 200–395 sanaan niin, että Internet lukemisen lainalaisuudet täyttyvät. Kirjoituksessa on sanoja 277 otsikko mukaan luettuna.

Avainsanat: Politiikka