"Vaarojen karikko"

Sunnuntai 28.11.2021 - FotoPena


blogikuva_26.10.2014.jpgMaapallolla on menossa yhtä aikaa monenlaisia syvälle ihmiskuntaan meneviä asioita sekä höttöä. (Otsikon lainaus musiikkitaiteilija Maija Vilkkumaan tekstistä; Ei). Jokainen varmasti tietää, ettei ihmisten elämänpiiri ole yhtä onnelaa. Ainakin hippusia siitä on, kantautunut korviimme.

Olemme saaneet tuta koronan aiheuttamat ongelmat ja se jatkuu yhä vaan, kun uusin koronan muunnos (Omikron-muunnos) on vyörymässä elämänpiiriimme. Miten tämä epidemia jatkuu sen vain aika näyttää ei kannata kovin paljon arvailla.

Uudesta koronamuunnoksesta ei vielä tiedetä juuri mitään mutta vakavasti se tulee ottaa yksilötasolla sekä yhteiskunnassa että maailman laajuisesti. Meillä on selätettävänä vielä vanhan koronan uudet aallot mutta niitten taltuttaminen näyttää olevan entistä vaikeampaa, kun siihen suhtaudutaan osassa väestöä löysästi kuka mistäkin syystä.

Onko vain hyväksyttävä se, että osa ihmisistä kuolee tai vaurioituu fyysisesti tästä epidemiasta mutta jokaisella ihmisellä on oikeus elämään ja sen ylläpitämiseen. Epidemioilla on myös taloudellisia ulottuvuuksia yhteiskuntiin, että yksittäisiin kansalaisiin sen olemme jo saaneet kokea ja nähdä.

Olen usein harmistunut siitä, kun Suomen kulttuuriväki puhuu löysiä, kuinka ”heiltä vietiin työt” pandemian vuoksi. Vastakysymys kuuluu olisiko pandemian pitänyt antaa levitä hallitsemattomasti ihmisten keskuuteen? Kaikki tietää mitä siitä olisi seurannut. Useinkaan heidän mielipiteistänsä ei kuulla sitä, että miten heidän mielestään tätä tautiaaltoa olisi pitänyt taltuttaa.

Yhteiskunnan tulee luottaa lääketieteen asiantuntijoiden arvioihin kulloisenkin tautitilanteen osalta. Sen jälkeen päättäjien tehtävänä on tehdä poliittisia päätöksiä mm. ihmisten liikkumisen rajoituksista. Päätöksissään heidän tulee huomioida kaikki yhteiskunnalliset ulottuvuudet, joita asiaan liittyy.

Ihmisluotoon kuuluu niin, virheitäkin sattuu kuten maskikaupoissa tapahtui. Päätökset eivät ole helppoja, kun niistä tulee taloudellisia, inhimillisiä tai muita menetyksiä yksittäiselle kansalaiselle sekä yrityksille taloudellisia tappioita. Toimenpiteet ovat välttämättömiä em. epidemioitten osalta niin, että yhteiskunta pysyy jaloillaan sekä elämää olisi myös epidemioitten jälkeenkin yhteiskunnissa.

Kirjoituksen tekniset tiedot

Kirjoitus on oikoluettu Microsoftin Word - ohjelmalla sekä manuaalisesti kirjoittajan toimesta. Olen yrittänyt rutistaa sanottavani n. 200–395 sanaan niin, että Internet lukemisen lainalaisuudet täyttyvät. Kirjoituksessa on sanoja 269 otsikko mukaan luettuna.

Avainsanat: Politiikka