"Kurjuuden kuninkaat"

Sunnuntai 21.11.2021 - FotoPena


blogikuva_26.10.2014.jpgSuomalaisen rokkarin, Tuomari Nurmion, laulussa ”kurjuuden kuninkaat” lauletaan yksilön kohtalosta, joka ei ole auvoinen. Eikä näillä näkymillä maapallon ihmisillä, kun ajattelee ilmastonmuutosta, joka jyrää yllemme, ellei ilmastomuutoksen torjunnassa oteta järeitä välineitä käyttöön.

Samanlainen mielikuva tulee elinympäristön kurjuudesta mieleen, kun on kuunnellut maailman johtajien Glasgow’ssa (Britteinsaarilla) pitämiä ilmastopuheita. Millaisella aikaikkunalla nämä sään ääri-ilmiöt jyräävät päällemme niin se on sitten toinen juttu.

Glasgow’ssa patsastelleiden maailman johtajien tyhjät lupaukset ilmastomuutoksen torjumisesta eivät lupaa hyvää tuleville sukupolville. He kantavat raskaimman taakan ympäristömme näivettymisestä sekä sään ääri-ilmiöistä.

Ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg ja muut toimijat sekä muitten aktiivien mukaan maailman johtajien puheet ilmastokriisin ratkaisusta on yhtä "blaa-blaa-blaata". Samanlainen tunnereaktio on tullut, että pitemmässä juoksussa me luovutamme käsittämättömän kovan taakkaan tuleville sukupolville niin, ettei ekosysteemi romahda maapallollamme.

Me emme ole vielä kaikki saaneet tuta samanlaisista luonnon ääri-ilmiöistä kuin mm. Kanadan Brittiläisen Kolumbian rannikon asukkaat ovat kokeneet ja siellä tapahtuneista rankkasateista sekä mutavyöryistä. Aiemmin kesällä siellä oli äärimmäinen hellejakso 50 asteen lämpötila aiheutti myös maastopaloja.

Provinssin pääministerin, John Horgan, mukaan tällaiset rankkasateet sekä säässä tapahtuvat muutokset ovat ilmastomuutoksen seurauksia, jotka ihminen on aiheuttanut toiminnallaan. Mieleen tulee, etteikö mikään kosketa näitä maailman johtajia tai rahasäkkien haltijoita, kun he näkevät ja kuulevat näitä viestejä nyt näkyvillä olevista sään ääri-ilmiöiden tuhoisista seurauksista. Todennäköisesti nyt nähdyt ympäristökatastrofit ovat vain esinäytöstä sille mitä tuleman pitää, ellei ilmastonmuutosta oteta sillä vakavuudella kuin pitäisi sekä ryhdytä sanoista tekoihin.

Kirjoituksen tekniset tiedot

Kirjoitus on oikoluettu Microsoftin Word - ohjelmalla sekä manuaalisesti kirjoittajan toimesta. Olen yrittänyt rutistaa sanottavani n. 200–395 sanaan niin, että Internet lukemisen lainalaisuudet täyttyvät. Kirjoituksessa on sanoja 225 otsikko mukaan luettuna.

Avainsanat: Politiikka