Suhaukset

Sunnuntai 7.11.2021 - FotoPena


blogikuva_26.10.2014.jpgIhminen on liikkunut erilaisilla keksimillään välineillä lähes kautta historiansa. Nykypäivänä maanteitse liikutaan moottoriajoneuvoilla tai pyöröteillä, polkupyörillä, mopoautoilla ja nyt katukuvassa olevilla sähköpotkulaudoilla.

Vai voiko niitä edes enää nimittää potkulaudoiksi, kun niillä edetään sähkönvoimalla. Kyseisiä välineitä kuulemma nimitetään myös skuuteiksi. Tosin nimitys on hieman harhaanjohtava, kun yleensä sen niminen väline on purjeveneissä.

Nämä kyseiset etenemisvälineet ovat niin suosittuja, että näitä vuokraavat yritykset ovat haistaneet markkinaraon ja levittäytyvät skuutteineen isompiin kaupunkeihin. En tiedä tulevatko ne syrjäyttämään vähitellen ns. kaupunkipyörät ja todennäköisesti näin osittain tulee käymään.

Nuoriso näyttää suosivan kaupungeissa sellaisia kulkuvälineitä, joissa ei tarvita lihasvoimaa. Onko meillä tulevaisuudessa rapakuntoinen sukupolvi, kun liikuntaa vähenee minimaaliseksi eikä lihasvoimaa käytetä säännöllisesti juuri missään. Hälyttäväähän se on kansanterveyden kannalta, jos puolustuslaitoksemme eli armeijaa suunnittelee jo sellaisia toimia, että rapakuntoinen nuoriso kykenisi varusmiespalvelukseen.

Sähköpotkulauta hiljaisuudellaan on jo muutamia kertoja säikäyttänyt meikäläisen. Olen huomannut vasta kohdalla, että sähköskuutti on pyörätiellä suhauttamassa ohitseni. Eikä tietenkään ajajalla ole kypärää tai muita suojavälineitä käytössään eikä merkinantolaitetta eli kilikelloa.

Lehdissä on jo uutisoitu sähköpotkulaudan kuljettajille sattuneista onnettomuuksista, jotka ovat olleet vähemmän vakavia mutta joukossa on muutama onnettomuus, jossa ajajan päävammat ovat olleet suuria muttei kuolemaan johtavia. Samaiset uutiset kertovat, että näitä sähköpotkulautoja jätetään minne, sattuu katualueilla, jolloin ne ovat vaaraksi muille liikkujille. Tällaista villimenoa tulisi suitsia jollain tavoin esim. panttisysteemillä niin, että ajaja saisi pantin pois skuuttien keräilyasemilla.

Kaupunkipyörien osalta, ei ainakaan kotikaupungissa, ole sen jämäkämpää toimintaa. Pyöriä jätetään sinne tänne. Kulkumatkojeni varrella niitä löytyy puuta vasten nojaamassa eräässä kaupunginosassa, josta on otettu pyöränistuin käyttöön tai ne lojuvat muissa paikoissa kaupungilla. Kaupunkien tulee suitsia tällaista räävitöntä menoa niin, että sähköpotkulatojen tai pyörien vuokraajille tulee antaa sanktioita, ellei vuokrausvälineitä palauteta niille osoitetuille paikoille.

Kirjoituksen tekniset tiedot

Kirjoitus on oikoluettu Microsoftin Word - ohjelmalla sekä manuaalisesti kirjoittajan toimesta. Olen yrittänyt rutistaa sanottavani n. 200–395 sanaan niin, että Internet lukemisen lainalaisuudet täyttyvät. Kirjoituksessa on sanoja 271 otsikko mukaan luettuna.

Avainsanat: Politiikka