Käännekohta

Sunnuntai 31.10.2021 - FotoPena


blogikuva_26.10.2014.jpgSuomessa on menossa käännekohta, joka ravistelee ihmisten käsityksiä siitä, että millainen suomalainen yhteiskunta tulisi olla heidän mielestään. ”Lintukotomme” tulee olemaan muutosliikkeessä, jota se on ollut koko ajan. Suomessa on edetty viimeisinä kahtena vuonna kohuista tai kriiseistä toiseen koronaepidemiaa on väärin sammutettu opposition mukaan, maan hallituksen naisministerien edesottamuksia ruoditaan kaikissa mahdollisissa mediakanavissa sekä epäterveiden työyhteisöjen ongelmat pulpahtavat julkisuuteen.

***

Koronaepidemia aikana ja sen jatkuessa on tuotettu tai keskusteltu laajasti iltaillan jälkeen millaisilla toimilla epidemia etenemistä tulee rajoittaa. Kaikilla on ollut viranomaisille tai politiikoille annettavanaan hyviä tai huonoja ohjeita, joista sitten on valikoitunut toimintatapoja epidemian hillitsemiseksi. Ruotsi on jo aloittanut koronatoimiensa arvioinnin. Miten Ruotsi on onnistunut epidemian hillinnässä ja näyttää ettei kovinkaan hyvin asiaa tutkivan koronakomission mukaan. Suomen on syytä asettaa vastaavanlainen koronakomissio, kun epidemia on talttunut maassamme huomattavasti.

***

Suomessa kehuskellaan, että maamme tasa-arvoinen, osittain se on sitä, myönnetään, mutta kun naisia tulee valituksi poliittisiin tehtäviin niin heti alkaa mollaus julkisuudessa tai miesten hallitsemissa poliittisissa sisäpiireissä. Eri puolueiden toimijat nostetaan vuorollaan tikunnokkaan politiikan toimittajien kirjoitelmilla, joilla saadaan klikkijournalismin lukukäyrät kohoamaan. Naispolitikoilla on selvästi ahtaamat raamit elämänpiiriinsä kuuluvien henkilökohtaisten asioitten kanssa, kuin miespolitikoilla, kuten jos tapaa mediaa kahvilassa tai viettää vapaa-ajanvietto ravitsemusliikkeessä. Silloin julkinen paheksunta sekä irvailu saa käsittämättömiä mittasuhteita kaikissa julkisissa välineissä. Demarien mollaukseen erikoistuneen Iltasanominen ”toimittaja” Haapalan kirjoitelmat ilmestyvät heti kuin ”Jaakobin ääni” lehden palstoille, kun hän saa vihiä vainukoiran tavoin demarien poliittisista tai muista edesottamuksista.

***

Julkisuuden mukaan epäasiallinen käytös naiskollegoja kohtaan pelastusalalla tahraa sen mainetta luotettavana yhteiskunnallisena toimijana. Pelastusalan työyhteisöjen on kitkettävä tällainen häpeällinen käytös naisia kohtaan nollaan eikä vain pulputettava asiasta. Sattumoisin kuulin alueradiostamme erään pelastusjohtajan kommentointia asiaan. Minun korvani särähti, kun hän totesi haastattelijalle, ettei hän saa hänen johtamastaan pelastuslaitoksesta ”etusivun lööppiä” (lainaus ei sanatarkka). Ikään kuin tässä nyt olisi kyseessä jymyjutun metsästyksestä Usein, miten julkisuuteen tuodaan sellaisia asioita, jotka ovat yhteiskunnallisesti merkittäviä. Pelastusalan epäasiallinen työyhteisökäytös on nyt luupin alla sen yhteiskunnallisen merkityksen vuoksi. Missään työyhteisössä ei tule sallia sellaista käytöstä, joka kohdistuu toiseen sukupuoleen loukkaavasti sanallisesti tai fyysisenä käyttäytymisenä sen pitäisi olla jokaisen alalla työskentelevän ykkösperiaate.

Kirjoituksen tekniset tiedot

Kirjoitus on oikoluettu Microsoftin Word - ohjelmalla sekä manuaalisesti kirjoittajan toimesta. Olen yrittänyt rutistaa sanottavani n. 200–395 sanaan niin, että Internet lukemisen lainalaisuudet täyttyvät. Kirjoituksessa on sanoja 329 otsikko mukaan luettuna.

Avainsanat: Politiikka